ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Υπόθεση μολυσμένου ελαιολάδου: “Ελληνοποίηση λαδιού ή παράνομη εισαγωγή φυτοφαρμάκου”;

Πολύ μεγάλη συζήτηση έχει γίνει τελευταία – και πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς – για την υπόθεση του τυποποιημένου ελαιολάδου, το οποίο  εντοπίστηκε, αρχικά από το τις αρχές της Δανίας, να είναι επιμολυσμένο με το φυτοφάρμακο chlorpyrifos…

Όπως είναι γνωστό, η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Δανίας, ενημέρωσε σχετικά το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών για επικίνδυνα τρόφιμα κάνοντας μάλιστα λόγο για  “σοβαρό” διατροφικό κίνδυνο…

Για την ιστορία να πούμε ότι οι δραστικές ουσίες “chlorpyrifos” και “chlorpyrifos methyl” δεν είναι εγκεκριμένες ως φυτοπροστατευτικά προϊόντα σε οποιαδήποτε καλλιέργεια καθώς έχουν ανακληθεί από τον Απρίλιο του 2020.

Το chlorpyrifos έχει εντομοκτόνο δράση και ο τρόπος εφαρμογής του ήταν μέσω ψεκασμών στο φύλλωμα μέχρι την απορροή ή μέσω ψεκασμών εδάφους κι ενσωμάτωση ή ως δολώματα.

Μιλώντας στο Cretalive για το θέμα ο Εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης στον τομέα Ποιότητας Ζωής της Υπαίθρου, Πρίαμος Ιερωνυμάκης κατήγγειλε ότι:

“Κάποιοι πλουτίζουν σε βάρος των ελαιοπαραγωγών  και σε βάρος της τοπικής κι εθνικής οικονομίας. Η απαγορευμένη ουσία Chlorpyrifos που ανευρέθηκε, έχει απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την χώρα μας με υπουργική απόφαση, από το 2020 και από τότε αποσύρθηκαν όλα τα σκευάσματα. Το φάρμακο με την συγκεκριμένη ουσία, δεν υπήρχε στο εμπόριο από το 2020. Αντιθέτως, χρησιμοποιείται από τρίτες χώρες… Φαίνεται λοιπόν ότι πιθανότατα έγινε αθρόα εισαγωγή κι ελληνοποιήσεις ελαιόλαδου”!

Ο κ. Ιερωνυμάκης προσθέτει δε ότι εδώ και καιρό είχε επισημάνει πως η έκθεση για την περσινή παραγωγή που έδειχνε ότι ή Κρήτη παρήγαγε 55. 500 τόνους και τελικά δεν ξεπεράσαμε τους 30.000, δεν είχε ως συνέπεια μόνον ότι τέθηκαν εκτός αποζημίωσης οι ελαιοπαραγωγοί αλλά ότι ουσιαστικά “άνοιξε” η πόρτα στις ελληνοποιήσεις.

“Εμείς έχουμε αρκεστεί, να κάνουμε ημερίδες, καλοπληρωμένες, και ανούσιες, την ώρα που κάποιοι πλουτίζουν σε βάρος του τόπου μας, των ελαιοπαραγωγών μας, των σοβαρών επιχειρήσεων που επένδυσαν στην τυποποίηση ελαιολάδου”, σημειώνει και ζητά άμεσους ελέγχους για την προέλευση της επίμαχης ποσότητας του προϊόντος.

Αφήνει ωστόσο ένα “παραθυράκι” να υπήρξε παράνομη εισαγωγή του φυτοφάρμακου στην Ελλάδα.

“Ας απαντήσουν τώρα οι υπηρεσίες του υπουργείου τι από τα δύο συνέβη: Έγινε παράνομη εισαγωγή και ελληνοποίηση ντόπιου ελαιολάδου, ή παράνομη εισαγωγή του φυτοφάρμακου;”



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ