ΚΡΗΤΗ

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν την ταυτότητα 18 νεκρών που εκτελέστηκαν στη Μάχη της Κρήτης

Αυτό που θα συμβεί στις 2 Ιουνίου στο Άδελε, το περίμεναν μία ζωή οι απόγονοι των 18 εκτελεσθέντων από τους ναζί κατακτητές, μια τέτοια μέρα 83 χρόνια, στη θέση «Σαρακίνα», στο χωριό του ανατολικού Ρεθύμνου.

Η τύχη τα έφερε έτσι και ανήμερα της φετινής ιστορικής επετείου, σε μία περίοδο που συμπίπτει με τον εορτασμό της Μάχης της Κρήτης, θα “μιλήσει” η επιστήμη, για να δικαιωθεί η μνήμη και η ψυχή των θυμάτων, αλλά και για να ανακουφιστούν οι συγγενείς τους: οι τελευταίοι κατά κάποιο τρόπο, θα νιώσουν τους αγαπημένους τους… ολόγυρά τους, κι όχι απλά μέσα τους, βαθιά χαραγμένους στην καρδιά και στο μυαλό τους, που έτσι κι αλλιώς βρίσκονταν μέχρι σήμερα!

Στις επερχόμενες εκδηλώσεις του Δήμου Ρεθύμνης, το διήμερο 1 και 2 Ιουνίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της ιστορικής έρευνας που διενεργήθηκε από ερευνητές του Ι.Τ.Ε. αναφορικά με την  ταυτοποίηση των κρανίων των εκτελεσθέντων, που φυλάσσονται ευλαβικά στον χώρο της εκτέλεσης!

Η ιστορία συναντά την επιστήμη, λοιπόν – και τούμπαλιν! Και τα αποκαλυπτήρια που έρχονται θα σκορπίσουν συγκίνηση, ζωντανεύοντας το παρελθόν!

“Στις μέρες μας, η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που μας δίνουν τη δυνατότητα να κοιτάμε το παρελθόν σαν να πρόκειται για το … σήμερα!

Το εργαστήριό μας εξειδικεύεται σε αυτό που ονομάζουμε αρχαίο dna: γενετικό υλικό που λαμβάνουμε από οργανισμούς που ζούσαν στο παρελθόν και έχουν εξαφανιστεί σήμερα” ανέφερε στον TEAM FM 102 ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Παλαιογενωμικής και Εξελικτικής Γενετικής του ΙΤΕ, Δρ. Νίκος Πουλακάκης.

Πώς ξεκίνησε διαδικασία

Η αρχή έγινε μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγία Παρασκευή», από το Άδελε.

“Μας προσέγγισαν πριν από τρία χρόνια, το 2021, και μας ζήτησαν τη γνώμη μας, για το αν και κατά πόσο θα μπορούσαν να ταυτοποιηθούν τα κρανία που έχουν βρεθεί από τον ομαδικό τάφο, από την εκτέλεση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου” θυμάται ο κ. Πουλακάκης.

«Για εμάς ήταν μία πρόκληση. Ήταν κάτι το οποίο δεν είχε ξαναγίνει σε εθνικό επίπεδο, με τις μεθοδολογίες τις οποίες εμείς εφαρμόσαμε” σχολίασε.

“Ξεκινήσαμε σχεδιάζοντας το πείραμά μας – γιατί πρόκειται για πείραμα, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε γενετικό υλικό DNA από τα κρανία των θυμάτων του Άδελε και παράλληλα να αναζητήσουμε συγγενείς των θυμάτων που ζουν σήμερα”.

Ακολουθήθηκαν όλες οι τυπικές διαδικασίες που άπτονται της διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων και της ανωνυμίας, με τη λήψη πρωτύτερα των σχετικών αδειών … και δειγμάτων DNA. Έπειτα ήρθε κι η ταυτοποίηση.

“Γνωρίζαμε ποια ήταν τα 18 αυτά θύματα, απλά δεν γνώριζαν οι κάτοικοι ποιο κρανίο αντιστοιχεί σε ποιο θύμα” εξήγησε ο κ. Πουλακάκης.

Όλα μπόρεσαν να γίνουν και να αποκαλυφθούν την κατάλληλη στιγμή!

“Οι άνθρωποι στο Άδελε αισθάνονται συγκίνηση. Δικαιώνεται η μνήμη των θυμάτων” υπογράμμισε ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Παλαιογενωμικής και Εξελικτικής Γενετικής του ΙΤΕ.

“Οι άνθρωποι στο Άδελε έψαχναν χρόνια να αποκαταστήσουν τη μνήμη και την τιμή των πεσόντων, κι ήρθε η στιγμή! Έτυχε, βεβαίως, και η περίοδος να συμπίπτει με την επέτειο της Μάχης της Κρήτης, και να πλησιάζει το μνημόσυνο που τελείται κάθε χρόνο στις 2 Ιουνίου!” διαπιστώνει καταληκτικά ο ίδιος, με περίσσεια ικανοποίηση.

Τους «πέταξαν στο λάκκο»… χωρίς ίχνος ντροπής!

Σε άρθρο του στην “Κ.Ε” και στο GOODnet.gr, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ρεθυμνίων Πληγέντων κατά τη Ναζιστική Κατοχή 1941- 1944 Γιώργος Σταράκης, παρουσίασε τα ονόματα των 18 εκτελεσθέντων και τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου.

Περιέγραψε, ακόμα, όλο το ιστορικό πλαίσιο της σφαγής στο Άδελε – και όχι μόνο.

“Δευτέρα 2 Ιουνίου 1941. Ώρα 10.00 π.μ.

Οι δολοφόνοι αφού μάζεψαν 18 άντρες τους οδηγούν στη θέση «Σαρακίνα» στο Άδελε. Τους χτυπούν, τους απειλούν και τους υποχρεώνουν να σκάψουν τον ομαδικό τάφο τους.

Ώρα 11.00 π.μ. τους εκτέλεσαν. Τους «πέταξαν στο λάκκο», τους σκέπασαν και πήγαν για «φαγοπότι» χωρίς ίχνος ντροπής” έγραψε μεταξύ άλλων ο κ. Σταράκης.

goodnet.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ