ΚΡΗΤΗ

Ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κρήτη: Λιποθυμούν από την υπερκόπωση στις κουζίνες των ξενοδοχείων

Εξαντλητικά ωράρια, πίεση, καύσωνας και υπερωρίες για να βγει η δουλειά, αφού προσωπικό δεν υπάρχει… οδηγούν σε λιποθυμίες εργαζομένων σε ξενοδοχεία της Κρήτης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών Νομού Ηρακλείου και γενικού γραμματέα του ΕΚΗ Νεκτάριου Μωυσάκη, μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες δέκα εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία του Ηρακλείου είχαν λιποθυμικά επεισόδια εν ώρα εργασίας και χρειάστηκε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Ο κ. Μωυσάκης μιλάει για μια κατάσταση που έχει φτάσει στο απροχώρητο και ζητά και από τους ίδιους τους εργαζόμενους να μην υπερβάλλουν εαυτό όταν νιώθουν πως η υγεία τους κινδυνεύει.

Σωματική και ψυχολογική κούραση, εξασθένιση δυνάμεων και υπερεντατικοποίηση της εργασίας είναι μια δύσκολη ανάμειξη που φέρνει τους εργαζομένους την περίοδο του καλοκαιριού στα όρια εξουθένωσης.

Δεν πρόκειται για πολύ συχνό φαινόμενο, αφού διάσπαρτα και σχεδόν κάθε καλοκαίρι ακούμε και διαβάζουμε για τέτοια περιστατικά, φέτος, όμως, το πρόβλημα είναι σαφέστατα μεγαλύτερο. Δεν είναι μόνο το περιστατικό βίας σε ναυαγοσώστη από άλλους εργαζομένους που είδε το φως της δημοσιότητας το περασμένο διάστημα… Δεν είναι μόνο το περιστατικό με το καυτό λάδι που χύθηκε στο πρόσωπο και στα χέρια νεαρού βοηθού μάγειρα… Αλλά, πλέον, το εργασιακό προσωπικό των ξενοδοχείων εκπέμπει SOS αφού σε ένα χρονικό διάστημα σχεδόν δύο εβδομάδων μόνο στον νομό Ηρακλείου έχουμε δέκα λιποθυμίες.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών του νομού Ηρακλείου και γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νεκτάριος Μωυσάκης, σημείωσε: «Έχουμε πάνω από δέκα λιποθυμίες σε ξενοδοχεία του νομού Ηρακλείου τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Είναι μια κατάσταση αφόρητη. Δεν υπάρχει εργασιακό προσωπικό. Υπάρχει σοβαρή υπερεντατικοποίηση της εργασίας και όλα αυτά δημιουργούν μια εικόνα που προκαλεί προβληματισμό. Σε πολλές περιπτώσεις έχει έρθει το ασθενοφόρο και έχει επέμβει. Ευτυχώς, δεν υπήρξε κάτι σοβαρότερο».

Ανέβασε 150 παλμούς

Δεν είναι μόνο οι λιποθυμίες, αλλά και άλλα περιστατικά. Σύμφωνα με αναφορές του κ. Μωυσάκη, την περασμένη Παρασκευή μια γυναίκα ηλικίας 35 ετών ανέβασε υψηλή θερμοκρασία στο σώμα της, με άμεση συνέπεια οι καρδιακοί της παλμοί να ανέβουν κατακόρυφα. Όπως υποστήριξε ο κ. Μωυσάκης, πάνω από 150 παλμούς καρδιάς το λεπτό είχε η συγκεκριμένη κυρία, η οποία εργαζόταν ως βοηθός μάγειρα σε ξενοδοχείο της Σταλίδας. Σταμάτησε την εργασία της και της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, καθώς είχε συμπτώματα αφυδάτωσης, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Μωυσάκης παρέμεινε στο νοσοκομείο όπου της έκαναν γενικές εξετάσεις.

Αφυδάτωση

Υπάρχει όμως και ένα άλλο περιστατικό. Και πιο συγκεκριμένα, μια νεαρή ενήλικη γυναίκα, ηλικίας 24-25 ετών, εργαζόταν ως βοηθός μάγειρα και δεν έπινε νερό. Η εργασία της ήταν εξοντωτική με άμεση συνέπεια να λιποθυμήσει. Η λιποθυμία ήταν ξαφνική και αιφνίδια, και άμεσα έσπευσε ασθενοφόρο. Σε κάθε περίπτωση, δεν ελλοχεύει κίνδυνος για τη συγκεκριμένη γυναίκα.

Όπως διαμηνύει, ωστόσο, ο κ. Μωυσάκης: «Αυτό που παρατηρούμε είναι πως σχεδόν όλα τα περιστατικά συμβαίνουν σε ξενοδοχεία τα οποία είναι σε μέγεθος μικρά έως μεγάλα. Χρειάζεται προσοχή και από τους εργαζόμενους και από τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μωυσάκης υποστηρίζει πως το Σωματείο Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών Νομού Ηρακλείου σε ανακοίνωσή του έχει κάνει σαφές πως, σε περίπτωση που το άτομο αισθανθεί αδιαθεσία, θα πρέπει να σταματήσει αμέσως την εργασία του.

Ο κ. Μωυσάκης ξεκαθάρισε τονίζοντας: «Ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να μεριμνά για τον εαυτό του. Εάν ο εργαζόμενος αισθάνεται ζαλάδες, τότε θα πρέπει να σταματάει την εργασία του. Η σωματική ακεραιότητα δεν πρέπει να προσβάλλεται. Κάθε ξενοδοχειακή μονάδα έχει τον γιατρό της και σε αυτόν πρέπει να απευθύνονται οι εργαζόμενοι όταν δεν αισθάνονται καλά. Όπως επίσης, ο κάθε εργαζόμενος σε χώρους όπως οι κουζίνες των ξενοδοχείων, όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, θα πρέπει να έχει δίπλα του ένα μπουκάλι νερό. Θα πρέπει να ενυδατώνεται συχνά, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα όπως η αφυδάτωση και η λιποθυμία».

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ