ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Χάνουν αποζημιώσεις: «Μελέτη» για να αποδείξουν οι κτηνοτρόφοι ότι η Κρήτη είναι νησί

Μελέτη για… το αυτονόητο, ότι δηλαδή «η Κρήτη είναι νησί και όχι ηπειρωτική περιοχή», ξεκινούν επιστημονικοί συνεργάτες του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, διεκδικώντας μια νέα αυτόνομη κατηγορία ενισχύσεων του κτηνοτροφικού κόσμου, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που θα ονομάζεται “νησιωτική κτηνοτροφία” και θα περιλαμβάνει και την Κρήτη.

Μέχρι τώρα η Κρήτη αντιμετωπίζεται διαχρονικά από το κράτος ως… ηπειρωτική Ελλάδα και μάλιστα μπαίνει στην ίδια κατηγορία με την Εύβοια, κάθε φορά που ανακοινώνονται ευνοϊκές αποφάσεις και μέτρα για τους αγροτοκτηνοτρόφους.

Ακόμα και στο θέμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου, η Κρήτη έχει ενταχθεί σε χαμηλότερα ποσά, σε σχέση με τα άλλα νησιά της χώρας, επειδή μπορεί να είναι νησί αλλά δεν αντιμετωπίζεται… ως νησί!

Άτυπα έχει ενημερωθεί εδώ και μήνες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επί των ημερών του προηγούμενου υπουργού, ενώ με τον σημερινό, Λευτέρη Αυγενάκη, ο ΣΕΚ ετοιμάζεται να συναντηθεί για να του θέσει το αίτημα και να καταθέσει και τη σχετική μελέτη μετά τις 25 Αυγούστου. Τις πληροφορίες αυτές αποκάλυψε στο neakriti.gr το μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας από το Ρέθυμνο Μανόλης Πατεράκης.

«Παρόλο που έχει έρθει το Μεταφορικό Ισοδύναμο που εν μέρει καλύπτει κάποια έξοδα, δεν είναι το ίδιο που ισχύει ας πούμε στη Ρόδο και τα υπόλοιπα νησιά. Διότι στην υπόλοιπη Ελλάδα το Μεταφορικό Ισοδύναμο καλύπτει το σύνολο των εξόδων»… Μάλιστα, ήδη υπάρχει μια σχετική συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών, σε επαφές του προέδρου του ΣΕΚ Παναγιώτη Πεβερέτου και του αρμόδιου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με τον Μανόλη Πατεράκη, «ο πρόεδρος του ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος, μετά από δικό μου αίτημα, είχε ήδη εδώ και μήνες ξεκινήσει να προωθεί και να στηρίζει το αίτημα της Κρήτης να δημιουργηθεί μια κατηγορία ξεχωριστή που θα περιλαμβάνει τη νησιωτική κτηνοτροφία. Διότι στην ουσία, μέχρι σήμερα, η Κρήτη αντιμετωπίζεται ως ηπειρωτική χώρα. Εμείς λοιπόν λέμε “η νησιωτική κτηνοτροφία να περιλαμβάνει κάθε νησί της χώρας”, άσχετα από το αν είναι μικρό ή αν είναι μεγαλύτερο. Διότι δεν αλλάζει τίποτα από το ότι η Κρήτη έχει παράδειγμα 600 χιλιάδες κατοίκους αντί να έχει 100 χιλιάδες κατοίκους. Το καράβι την ίδια αποστολή έχει και τα έξοδα είναι τα ίδια όσον αφορά τις μεταφορές»…

Εξάλλου, όπως τονίζει ο Μανόλης Πατεράκης, «ό,τι μέτρα ευνοϊκά ανακοινώνονται, αφήνουν έξω την Κρήτη και την Εύβοια… Για παράδειγμα μας εξαιρούσαν τόσα χρόνια από το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Ήρθε το Μεταφορικό Ισοδύναμο, αλλά για την Κρήτη δεν καλύπτει το σύνολο της μεταφοράς. Αν, ας πούμε, εγώ αύριο φέρω μια παλέτα που στοιχίζει 50 ευρώ, δε θα πάρω καθόλου επιδότηση. Αν φέρω μια παλέτα που στοιχίζει 70 ευρώ, θα πάρω τη διαφορά της παλέτας, τα 20 ευρώ δηλαδή. Εμείς ζητάμε να επιδοτηθεί η διαφορά και να ισχύσει ό,τι ισχύει και για τα υπόλοιπα νησιά. Και να ισχύσει σε όλα τα προϊόντα. Σε όλες τις μεταφορές δηλαδή, γιατί το κόστος της μεταφοράς αυξάνεται διαρκώς»…

Ριγμένο και πάλι το νησί – Ζητούν δίκαιη αντιμετώπιση

Καταλήγοντας, ο Μανόλης Πατεράκης τόνισε: «Αναζητώντας τις συνθήκες για τη βιωσιμότητα του κλάδου, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Κρήτη πλέον πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν νησί που είναι. Και όχι σαν νησιωτική χώρα που θεωρείται. Δεν έχει τη δυνατότητα ούτε καλαμπόκι να παράγει αφού δεν έχει το νερό που χρειάζεται και ούτε έχει τη δυνατότητα να παράγει κτηνοτροφικά φυτά. Εμείς λοιπόν απαιτούμε για την Κρήτη να αντιμετωπιστεί σωστά, ως νησί, και να δημιουργηθεί αυτή η κατηγορία, και μέσα από αυτή την κατηγορία να δοθούν ειδικά κίνητρα στα προϊόντα που παράγει η Κρήτη. Για παράδειγμα, έχουμε ζητήσει να δοθεί αυτή η στήριξη προς τους ανθρώπους που παράγουν. Θα γίνει λοιπόν αυτή η ειδική κατηγορία, που θα στηρίζει αυτούς που παράγουν. Ξεκάθαρα. Για παράδειγμα, θα μπορούσε το κράτος να επιδοτήσει τους κτηνοτρόφους, ώστε να φυτέψουν πυροσβεστικά φυτά και όχι πεύκα. Ένα δέντρο πυροσβεστικό είναι και η χαρουπιά, που προστατεύει το περιβάλλον και μας προσφέρει και ζωοτροφές»…

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ