ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lockdown: Κραυγή απόγνωσης από τον εμπορικό κόσμο της Κρήτης

Μεγάλη οικονομική ζημιά και πτώση του τζίρου καταγράφεται στα εμπορικά καταστήματα της Κρήτης από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα.

Το αβέβαιο κλίμα που επικρατεί σε συνδυασμό με την παράταση του lockdown, ήρθαν να αποτελειώσουν όλα είχαν χτιστεί το προηγούμενο διάστημα.

Ο εμπορικός κόσμος της χώρας και κατ’επέκταση της Κρήτης βρίσκεται μπροστά σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και οι όποιες ελπίδες είχαν οι έμποροι για να αυξήσουν τον τζίρο τους ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων, εξανεμίστηκαν.

Όπως λέει στο Ράδιο Κρήτη ο Πρόεδρος της Ομοσποδονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Μανόλης Κουμαντάκης, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος ήταν πάντα δύο μήνες με μεγάλη κίνηση στα καταστήματα ωστόσο λόγω της επιβολής του lockdown  τον περασμένο μήνα αλλά και της παράτασής του τον Δεκέμβριο, ο χαμένος τζίρος από τα ταμεία των εμπόρων είναι μεγάλος.

Σύμφωνα με τον Μανόλη Κουμαντάκη, η πτώση στον τζίρο των εμπορικών καταστημάτων από την αρχή του έτους έως και τον περασμένο Σεπτέμβριο άγγιξε το 40% και αν κανείς αφαιρούσε τον κλάδο των τροφίμων, η πτώση θα έφτανε ακόμα και το 50%.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, στο λιανικό εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, αν και το ύψος των αποθεμάτων αποκλιμακώνεται.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ