ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Kρήτη: Πλήθη επισκεπτών στην έκθεση «ακτινογραφία της κρητικής ψυχής» (φωτογραφίες)

Πλήθη επισκεπτών προσέρχονται κάθε μέρα στην έκθεση του Νίκου ΨιλάκηΚρήτη, Νήσος λαλέουσα – τελετουργίες και έθιμα που δεν έσβησε ο χρόνος“, που γίνεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου (Βασιλική Αγίου Μάρκου).

Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση όπου στους μεγάλους βλέποντας την ξυπνούν μνημες-βιωματα,ενω οι νεοι διδάσκονται και που δικαίως η έκθεση έχει χαρακτηριστεί από τον  Περιφερειάρχη Κρήτης  Σταύρο Αρναουτάκη ως «ακτινογραφία της κρητικής ψυχής».

Εκπαιδευτικοί, μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, νέοι και ηλικιωμένοι παρακολουθούν τη διαχρονική εξέλιξη των εθίμων λαϊκής λατρείας μέσα από 120 «ομιλούσες» φωτογραφίες υψηλής αισθητικής αξίας, αποτέλεσμα μακράς ερευνητικής διαδικασίας που διαρκεί 40 και πλέον χρόνια.

κάλαντα του λαζάρου νίκος ψιλάκης

(Τα κάλαντα του Λαζάρου)

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι λεπτομερείς φωτογραφικές αποτυπώσεις εθίμων που βρίσκονται σε υποχώρηση τα τελευταία χρόνια έχοντας διαγράψει διαδρομή πολλών αιώνων και πολλά έλκουν την καταγωγή από τον αρχαιοελληνικό και τον βυζαντινό κόσμο.

Η έκθεση είναι ταξινομημένη κατά ημερολογιακή τάξη. Αρχίζοντας από την πρώτη μέρα του χρόνου ο επισκέπτης παρακολουθεί τα κυριότερα έθιμα που χαρακτηρίζουν τον λαϊκό πολιτισμό μας, όπως αποτυπώθηκαν από τον φακό του Κρητικού δημοσιογράφου και συγγραφέα σε όλες σχεδόν της περιοχές του νησιού.

λιτανεία νίκος ψιλάκης

(Λιτανεία για την αντιμετώπιση της ανομβρίας)

Συνοδεύονται, μάλιστα, από αναλυτικές λεζάντες σε Ελληνικά και Αγγλικά στις οποίες αναγράφονται ακόμη και μικρά αποσπάσματα που τεκμηριώνουν την αρχαιότερη καταγωγή και την ιδιαίτερη θρησκευτική – πολιτισμική τους αξία.

έκθεση νίκος ψιλάκης

(Από την επίσκεψη του Επαγγελματικού Λυκείου Ηρακλείου στην έκθεση)

Υπενθυμίζεται ότι ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης απηύθυνε, κατά την τελετή εγκαινίων της έκθεσης, κάλεσμα «στους εκπαιδευτικούς μας, τους ξεναγούς, τους φοιτητές, τη νέα γενιά να περάσουν από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, να μελετήσουν τις πραγματικές ρίζες και τις καταβολές του πολιτισμού μας, να γνωρίσουν καλύτερα την Κρήτη και τον αληθινό πλούτο της».

έκθεση νίκος ψιλάκης

έκθεση νίκος ψιλάκης

(Από την τελετή των εγκαινίων. Ο κ. Ψιλάκης ξεναγεί στην έκθεση τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο, τον Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριο, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον Πρόεδρο του Περιφ. Συμβουλίου κ. Ζάχαρη, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Πιτσούλη κ.α.)

Εξέφρασε, μάλιστα, την πρόθεσή του να προσφέρει σε όσα σχολεία ενδιαφερθούν αντίτυπα του ογκώδους τόμου του Νίκου Ψιλάκη «Λαϊκές Τελετουργίες στην Κρήτη – Έθιμα στον κύκλο του χρόνου».

περισχοινισμός νίκος ψιλάκης

Περισχοινισμός οικισμού (ζώσιμο με νήμα για προστασία)

Η έκθεση θα έχει διάρκεια έως στι 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023.Ώρες λειτουργίας:  Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-14:00 και 17:00-21:00 και Σάββατο 9:00-14:00.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ