ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη: Ανακούφιση οδηγών για τη μικρή πτώση στις τιμές των καυσίμων – Άγνωστο εάν συνεχιστεί

Σε πτωτική τροχιά κινούνται οι τιμές στα καύσιμα και στο Ηράκλειο παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια μικρή αύξηση στις διεθνείς αγορές.

“Οι ιδιοκτήτες οχημάτων διαπιστώνουν μείωση τόσο στην αμόλυβδη όσο και στο πετρέλαιο κίνησης” όπως δήλωσε ο πρόεδρος των Πρατηριούχων του Ηρακλείου κ. Λυκούργος Σαμόλης. Εκτίμησε όμως ότι κανείς δεν γνωρίσει εάν αυτή η πτώση θα συνεχιστεί ή θα έχουμε το επόμενο διάστημα αντιστροφή των τιμών προς τα πάνω λόγω των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων και συγκεκριμένα στη Μέση Ανατολή

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Σαμόλη, η μέση τιμή της αμόλυβδης στο Ηράκλειο κινείται στην περιοχή του 1,87 το λίτρο με πτώση περίπου 5 λεπτά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Αντίστοιχα στο πετρέλαιο κίνησης η πτώση είναι ακόμη μεγαλύτερη περίπου 7-8 λεπτά με την μέση τιμή του λίτρου να κυμαίνεται στο 1,74 ευρώ το λίτρο.

Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης η κίνηση είναι πολύ μειωμένη εξαιτίας και των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν με την τιμή να κυμαίνεται από 1,42 έως 1,46 ευρώ το λίτρο.

Ρεκόρ αιτήσεων για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης

Την ίδια ώρα το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης φέτος.

Με περισσότερα από 370.000 νοικοκυριά να έχουν υποβάλει αίτηση πριν την συμπλήρωση μιας εβδομάδας και με 25 ημέρες ακόμα διορία, φαίνεται ότι φέτος οι αιτήσεις θα φτάσουν κοντά στο 1,2 εκατομμύρια, όσοι και οι δικαιούχοι του επιδόματος.

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν μόνο όσοι χρησιμοποιούν για να ζεστάνουν την κατοικία τους πετρέλαιο θέρμανσης, μπλε κηροζίνη, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλετ και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Το επίδοµα για τα συγκεκριµένα είδη καυσίµων κυµαίνεται µεταξύ 100 και 1.000 ευρώ, ενώ το ποσό υπολογίζεται βάσει ενός συντελεστή που εξαρτάται από τις κλιµατολογικές συνθήκες που ισχύουν στην περιοχή της κατοικίας.

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πρέπει να ανέρχεται έως τα 16.000€ για μονομελές νοικοκυριό και 24.000€ για το ζευγάρι.

Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 5.000€ για κάθε παιδί.

Υπενθυμίζεται ότι η προσαύξηση για την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ανερχόταν σε 3.000€ για κάθε παιδί, καθιστώντας τα φετινά κριτήρια αισθητά βελτιωμένα για τις οικογένειες. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 29.000€, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000€ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ