Δήμος Κισάμου

Κίσαμος: Διήμερο επετειακών εκδηλώσεων για τη σφαγή της Μαλαθύρου

Ο Δήμος Κισάμου, η Τοπική Κοινότητα Μαλαθύρου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Ενορία Αγίου Γεωργίου της Μαρτυρικής Μαλαθύρου, υπό την αιγίδα της Π.Ε. Χανίων, διοργανώνουν διήμερο επετειακών εκδηλώσεων Τιμής και Μνήμης στη Μαλάθυρο, για τη συμπλήρωση 79 χρόνων της ομαδικής εκτέλεσης 61 Μαλαθυριανών από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 28 Αυγούστου του 1944.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σάββατο 26 Αυγούστου

6 μ.μ.:  Εσπερινός – Τρισάγιο στο μνημείο των 61 Ηρώων στον τόπο εκτελέσεως (Φαράγγι Μάκρωνα Κοινότητας Βουλγάρω).

6.30 μ.μ.: Αναφορά στην ιστορία του μνημείου και στην ανάγκη επισκέψεων από τη νέα γενιά και ιδιαίτερα της εκπαιδευτικής κοινότητας στους τόπους θυσίας, από τον Σπύρο Δαράκη, Πρόεδρο της Μαρτυρικής Μαλαθύρου.

Κυριακή 27 Αυγούστου

10 π.μ.:  Επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο των 61 Μαρτύρων στην Μαρτυρική Μαλάθυρο.

*Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Κισάμου Γιώργο Μυλωνάκη.

*Κεντρική Ομιλία με τίτλο «Υπέρτατο χρέος» από τον Σπύρο Δαράκη, Πρόεδρο της Μαρτυρικής Μαλαθύρου, πρώην Δήμαρχο Μηθύμνης και μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδος περιόδου 40” – 45” (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ).

*Απαγγελία ποιήματος από τον Δάσκαλο Ελευθέριο Κουμή του Αντωνίου με τίτλο “Αποφράδα μέρα του κακού” που αναφέρεται στο χρονικό του ολοκαυτώματος.

*Ριζίτικο τραγούδι από τον Σύλλογο Ριζιτών «Η Κίσαμος».

*Απαγγελία 2 ποιημάτων στη μνήμη των 61 μαρτύρων της Μαλαθύρου, των ποιητών, Βικτωρίας Θεοδώρου και Αθανασίου Δεικτάκη.

*Απονομή τιμητικού διπλώματος στην οικογένεια του Στυλιανού Αντωνίου Τζανακάκη, λαϊκού παραδοσιακού καλλιτέχνη, θύμα της ναζιστικής θηριωδίας κατά την 28-8-1944 στη μαρτυρική Μαλάθυρο.

*Απόδοση παραδοσιακού κομματιού σόλο λαγούτο, αφιερωμένο στην μνήμη του Στυλιανού Αντωνίου Τζανακάκη, από το νέο παραδοσιακό κισαμίτη καλλιτέχνη Στέφανο Γεωργίου Πατεράκη.

*Προσκλητήριο πεσόντων

*Τήρηση ενός λεπτού σιγής

*Κατάθεση στεφάνων

*Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου

Συμμετέχουν: Η  Φιλαρμονική του Δήμου Κισάμου ‘’Ειρηναίος Γαλανάκης’’, ο Σύλλογος Διατήρησης Ιστορικών Οχημάτων και το Τμήμα Ιστορικών Αναπαραστάσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘’Το Ρόδο’’.

Στην αίθουσα του ιστορικού Δημοτικού Σχολείου Μαλαθύρου θα λειτουργήσει έκθεση ιστορικού υλικού της Αντίστασης και της ιστορίας του χωριού.

Θα προσφερθεί παραδοσιακό κέρασμα.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ