ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Στην Κρήτη χτίζουν οι Ευρωπαίοι την δεύτερη κατοικία τους

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος απόκτησης δεύτερης κατοικίας από Ευρωπαίους αγοράστες βρίσκεται η χώρα μας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Γιώργος Γαβριηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Elxis – At Home in Greece, η ζήτηση για δεύτερη κατοικία στην Ελλάδα από Ευρωπαίους αγοραστές δείχνει να παραμένει σταθερή.

«Το ενδιαφέρον των επενδυτών από χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και το Βέλγιο, παραμένει ισχυρό με επίκεντρο την Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου. Κατά συνέπεια, διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα οι τιμές, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις οδηγούν το κόστος κατασκευής ανοδικά, σε μια τάση που συνεχίζεται και φέτος. Αναμένουμε οι τιμές να αυξηθούν κατά 10% περίπου το 2022, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί στην οικονομία», αναφέρει ο κ.Γαβριηλίδης.

Ταυτόχρονα, όπως προσθέτει, παρατηρείται μια σημαντική στροφή προς την ποιότητα από τους αγοραστές, καθώς θέλουν να μειώσουν τους κινδύνους, αξιολογώντας το βελτιωμένο οικονομικό προφίλ της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό αυτής της εξέλιξης είναι το γεγονός πως ενώ το 2019 μια παραθαλάσσια βίλα τριών υπνοδωματίων στις ηπειρωτικές ακτές του Ιονίου θα έβγαινε στην αγορά στις 265.000 ευρώ, το ποσό αυτό εκτινάχθηκε στις 330.000 ευρώ το 2021.

Οι αγοραστές θεωρούν τα ελληνικά ακίνητα όλο και περισσότερο ως μια ασφαλή επένδυση με βελτιωμένες προοπτικές, εκτιμά.

Τα έργα υποδομής της χώρας βελτιώνουν σημαντικά την προσβασιμότητα σε μια αγορά όπου οι τιμές αυξάνονται, αλλά παραμένουν χαμηλές σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι επενδυτές έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ακίνητα που πλέον ανταγωνίζονται τις κατοικίες σε χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Σε μια έκθεση δεύτερης κατοικίας στην οποία συμμετείχε η Elxis τον περασμένο μήνα στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, ήταν προφανές ότι η Ελλάδα έχει γίνει «καυτός» προορισμός για τους αγοραστές κατοικιών, αναφέρει ο κ. Γαβριηλίδης, προσθέτοντας ότι η Elxis προχωρά με σημαντικές επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό της, σε νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία και σε βιώσιμα ακίνητα. Εκτός από τη Θεσσαλονίκη και την Ουτρέχτη, πρόσφατα ανοίξαμε νέο γραφείο στην Κρήτη, εξυπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο τους πελάτες μας ανά τον κόσμο, δημιουργώντας για αυτούς τη μέγιστη αξία.

Σε ποιες περιοχές αγοράζουν ακίνητα οι ξένοι – Το «προφίλ» των επενδυτών

Αυξητική τάση καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, συγκριτικά με την περίοδο της καραντίνας, τόσο στον όγκο των αγοραπωλησιών όσο και στην οικοδομική δραστηριότητα στην χώρα.

Το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής – Δημόσιας), κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2021, στο σύνολο της Χώρας με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 2.170 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 513,0 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 2.257,8 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αύξηση κατά 18,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 3,1% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 13,1% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Στην Κρήτη, καταγράφηκε μείωση 22,9% στον όγκο της οικοδομικής δραστηριότητας, μείωση 27,2% στην επιφάνεια και αύξηση 9,2% στο αριθμό των οικοδομικών αδειών.


Σε ποιες περιοχές του Ηρακλείου επενδύουν οι ξένοι

Αυξημένες σε ποσοστό 15-20% είναι οι αγοραπωλησίες από ξένους επενδυτές σε σχέση με την πρώτη περίοδο της καραντίνας το 2020 στην Κρήτη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο υπεύθυνος ενημέρωσης Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου, Γιώργος Αράπογλου.

«Οι ξένοι επενδύουν κυρίως σε περιοχές της Μεσάρας που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα και ιδανικά με θέα σε αυτή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Καμηλάρι του Δήμου Φαιστού, το Καλαμάκι, οι Βώροι Ηρακλείου. Δευτερευόντως, ενδιαφέρον υπάρχει και στο βόρειο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου σε περιοχές γύρω από την Χερσόνησο», επισημαίνει.

Το κύριο ηλικιακό προφίλ των ξένων επενδυτών αφορά σε συνταξιούχους που αποφασίζουν να περάσουν αυτή την περίοδο της ζωής τους στην Κρήτη, εκμεταλλευόμενοι τη φυσική ομορφιά και το κλίμα του νησιού.

Σε περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπως η Χερσόνησος, δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι ξένοι επενδύουν σε οικόπεδα στα οποία χτίζουν αρκετά κτίσματα και στην συνέχεια εκμισθώνουν κάποια εξ αυτών σε βραχυχρόνιες πλατφόρμες ενοικίασης δωματίων.

«Ενδιαφέρουν παρουσιάζουν και περιοχές που δεν είναι δίπλα στην θάλασσα, όπως για παράδειγμα ο Άγιος Μύρωνας. Η Κρήτη άλλωστε είναι γνωστή για το γεγονός ότι συνδυάζει βουνό και θάλασσα, στοιχείο που προσελκύει ιδιωτικές επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Αράπογλου.

Η τάση που διαμορφώνεται από τους ξένους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, είναι είτε η επένδυση σε πολυτελείς βίλλες, για όσους διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, είτε η αγορά οικοπέδων και στην συνέχεια δημιουργία πετρόκτιστων κτηρίων, που συνιστά και οικονομικότερη επιλογή.

Η γεωγραφική κατανομή των ξένων αγοραστών

Στην αγορά ακινήτων του νησιού, τον «πρώτο λόγο» εξακολουθούν να έχουν άτομα που προέρχονται από τις παραδοσιακές τουριστικές αγορές του νησιού.

«Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία. Ακολούθως, βρίσκονται πολίτες από χώρες όπως είναι η Ολλανδία αλλά και οι Σκανδιναβικές χώρες σε μικρότερο βαθμό».

Αναφορικά με την διαφαινόμενα τάση που διαμορφώνεται κυρίως στην Αθήνα, με αγοραστές από Ισραήλ, Κίνα και Ρωσία, ο κ. Αράπογλου ανέφερε πως για την Κρήτη το ενδιαφέρον περιορίζεται κυρίως από Ρώσους αγοραστές, οι επενδύουν σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Κύπρος προκειμένου να αποκτήσουν Golden Visa και τα προνόμια που προκύπτουν από αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η εκτίμηση ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε περισσότερες ισραηλινές επενδύσεις στον τομέα του real estate στην Ελλάδα, τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσο και σε δημοφιλή ελληνικά νησιά, όπως η Κρήτη, η Λευκάδα και η Κέρκυρα.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον Ισραηλινών επενδυτών για την Κρήτη, αφορά στην αξιοποίηση ακινήτων και οικοπέδων στον τομέα της φιλοξενίας.

Το πρώτο μεγάλο «κύμα» αγοραπωλησιών ακινήτων από ξένους επενδυτές, παρατηρήθηκε το 2010 όπου σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, οι τιμές είχαν μειωθεί αρκετά δημιουργώντας ευκαιρίες. «Παρατηρήθηκε μια μικρή παύση την περίοδο της πρώτης καραντίνας, λόγω της ανησυχίας που υπήρχε στον κόσμο για την πανδημία και στην συνέχεια ο όγκος των αγοραπωλησιών συνέχισε να αυξάνεται».

Σημαντική τάση, εκτός από την ιδιωτική κατοικία, αποτελεί και η εκμετάλλευση οικοπέδων για τουριστική δραστηριότητα κυρίως σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

#pgnews




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ