ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Νομός Χανίων

Υπόθεση εμπορίας βρεφών στα Χανιά: Τι οδήγησε στην απόφαση εξάμηνης αναστολής λειτουργίας της Κλινικής

Την ανάκληση για 6 μήνες της άδειας λειτουργίας της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στα Χανιά και της Τράπεζας Κρυοσυντήρησης και τη χωρίς καθυστέρηση μεταφορά τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του νοσοκομείου Χανίων, αποφάσισε η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Περίπου ένα μήνα μετά την προφυλάκιση του 73χρονου ιδιοκτήτη, γνωστού μαιευτήρα γυναικολόγου, φερόμενου ως εγκέφαλου της εγκληματικής οργάνωσης εμπορίας ωαρίων, βρεφών και παράνομων υιοθεσιών, του εμβρυολόγου συνεργάτη του και δύο ακόμη μελών του προσωπικού, δημοσιεύθηκε η απόφαση για το προσωρινό λουκέτο, στο Φύλλο Εφημερίδας της κυβέρνησης.

Στο σκεπτικό της απόφασης του Εποπτικού Συμβουλίου της Ε.Α.Ι.Υ.Α. που υπογράφει η αναπληρώτρια πρόεδρος κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου Κλαμαρή, αναφέρεται ότι στη μονάδα όπου λειτουργούσε και Τράπεζα Κρυοσυντήρησης, έχει διαπιστωθεί έλλειψη της απαιτούμενης από το νόμο διοικητικής και επιστημονικής στελέχωσης , ότι δεν συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας λειτουργίας κι ότι έχει παύσει η λειτουργία τόσο της μονάδας όσο και της Τράπεζας, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφαλή διατήρηση του γεννητικού υλικού και των στοιχείων που τα συνοδεύουν.

Μαζί με το γεννητικό υλικό, στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων θα μεταφερθούν επίσης τα αρχεία του εργαστηρίου που περιλαμβάνουν τα στοιχεία όλων των γυναικών που είχαν δώσει ωάρια για κρυοσυντήρηση και των ζευγαριών που είχαν προσφύγει στην ιδιωτική κλινική και ήταν σε διαδικασία τεκνοποίησης με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η απόφαση ορίζει τη φύλαξη τους σε κατάλληλα διαμορφωμένο και ασφαλή χώρο του νοσοκομείου Χανίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς.

Η εξέλιξη είχε δρομολογηθεί από τις προηγούμενες εβδομάδες όταν η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία διαβεβαίωνε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και άλλους φορείς, είναι απολύτως διασφαλισμένο το γεννητικό υλικό. Έσπευδε ουσιαστικά να καθησυχάσει εκατοντάδες ζευγάρια και γυναίκες που εξέφραζαν φόβους απώλειας του γεννητικού υλικού ή οριστικής διακοπής της όποιας προσπάθειας τους με τη βοήθεια της επιστήμης, να αποκτήσουν παιδί.

Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοφανής για τα ελληνικά αστυνομικά χρονικά υπόθεση, που συγκλόνισε το πανελλήνιο και έγινε είδηση σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, αποκαλύφθηκε στις αρχές Αυγούστου όταν η υπηρεσία Οργανωμένου Εγκλήματος σε συνεργασία με την υποδιεύθυνση ασφάλειας Χανίων και άλλες αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, συνέλαβαν στα Χανιά οκτώ φερόμενους ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που για μια δεκαετία προχωρούσαν σε παράνομες υιοθεσίες, έχοντας εξαπατήσει περί τα 400 ζευγάρια και έχοντας εκμεταλλευτεί 200 γυναίκες ως παρένθετες μητέρες και δότριες ωαρίων.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ