ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξαναβγαίνουν στο σφυρί οι «ελληνικές Μαλδίβες»

Αύριο Πέμπτη, 5 Μαρτίου, βγαίνουν ξανά «στο σφυρί» οι ελληνικές Μαλβίδες, ήτοι τμήμα του συμπλέγματος των νησίδων Πεταλιοί, που βρίσκονται απέναντι από το Μαρμάρι στον Δήμο Καρύστου, μέσω νέου δημόσιου αναγκαστικού ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Όπως είχε αναφέρει το insider.gr η Alpha Bank, θα προχωρήσει εκ νέου στον πλειστηριασμό του 50% της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.» (23.499 ονομαστικές κοινές μετά ψήφου μετοχές), την οποία ελέγχουν από κοινού ο κ. Μαρής Εμπειρίκος και ο εφοπλιστής Σπύρος Καρνέσης, με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 25.745.000 ευρώ. Ειδικότερα, η επισπεύδουσα τράπεζα εκποιεί το μερίδιο του κ. Μαρή Εμπειρίκου προκειμένου να πληρωθεί χρέος ύψους 1 εκατ. ευρώ πλέον τόκων κι αποσβέσεων.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώτος πλειστηριασμός για το προαναφερθέν ποσοστό των Πεταλιών είχε πραγματοποιηθεί στις 20 Νοέμβριου αλλά κηρύχθηκε άγονος καθώς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον εξαιτίας της υψηλής τιμής εκκίνησης, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Η αρχική τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 2,7 εκατ. ευρώ, στα 2/3 δηλαδή της συνολικής αποτίμησης η οποία οριζόταν στα 4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο μετά από ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η πλευρά Εμπειρίκου υποστηρίζοντας ως αυθαίρετη την αποτίμηση και καταθέτοντας μελέτη εκτίμησης, η αγοραία αξία του νησιωτικού συμπλέγματος επαναπροσδιορίστηκε στα 25.745.000 ευρώ (38.615.000 ευρώ η αξία του 50%).

Ποιες είναι οι «ελληνικές Μαλδίβες»

Το νησιωτικό σύμπλεγμα Πεταλιοί, το οποίο είναι ευρύτερα γνωστό ως οι «ελληνικές Μαλδίβες» λόγω των έντονων χρωμάτων της θάλασσας αλλά και του σχηματισμού του, αποτελείται από 10 νησιά, με συνολική έκταση δέκα έξι περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων (τη νήσο Αυγό ή Στρογγυλό, τη νήσο Λαμπρούσα, την νήσο Λουλούδι , το Ξερονήσι, τη Μεγαλόνησος, το Τραγονήσι, τη νήσο Φούντα, το Μακρονήσι, το  Ποντικονήσι και το Προσονήσι). Από τα 10 ακατοίκητα νησιά τα επτά είναι βραχονησίδες ενώ τα τρία φιλοξενούν κατοικίες οι οποίες χρησιμοποιούνται ως εξοχικές.

Ειδικότερα, στη Μεγαλόνησο ή Μεγάλο Πετάλι, το μεγαλύτερο νησί του νησιωτικού συμπλέγματος των Πεταλιών βρίσκεται η βίλα Picasso, που αποτελείται από την κυρίως κατοικία, βοηθητικό κτήριο, κήπους και μαρίνα.  Την δεκαετία του 1980 η κόρη του Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, Παλόμα μαζί με τον αδελφό της Kλοντ αγόρασαν μια έκταση 170 στρεμμάτων κτίζοντας ένα ιδιαίτερης αισθητικής εξοχικό. Το 2015 βέβαια προχώρησαν στην πώληση της βίλας σε εταιρεία συμφερόντων της οικογενείας Δαυϊδ, του ισχυρού άντρα της Coca Cola. Το τίμημα παραμένει άγνωστο, όμως πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για 20 εκατ. ευρώ.

Το Ξηρονήσι ή Μικρό Πετάλι όπου αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος περιλαμβάνει την εξοχική κατοικία του κ. Μαρή Εμπειρίκου η οποία αποτελείται από πολλά ακίνητα, που ανακαινίστηκαν ριζικά το 2009-2012, ενώ διαθέτει και μονάδα αφαλάτωσης, κεντρική γεννήτρια και φωτοβολταϊκά πάνελ για την αυτονομία της.

Στο Τραγονήσι βρίσκεται κατοικία που χρησιμοποιείται από τον έτερο εκ των δύο μετόχων της εταιρείας ενώ και το συγκεκριμένο νησί διαθέτει πλήρεις υποδομές ώστε να διατηρεί την αυτονομία του στην λειτουργία της οικίας.

Από τα δέκα αυτά νησάκια, η Μεγαλόνησος περιλαμβάνεται στην κατηγορία των νησιών με δυνατότητα επενδυτικής εκμετάλλευσης, καθόσον βάσει του μεγέθους του και τον πολεοδομικό του χαρακτήρα μπορεί να αξιοποιηθεί στο σύνολό του για τουριστική εκμετάλλευση. Τα νησιά Ξηρονήσι, Τραγονήσι και Λαμπερούσα ανήκουν στην κατηγορία των νησιών που απευθύνονται σε ιδιώτες με ιδιαίτερα μεγάλη οικονομική επιφάνεια που αναζητούν απομόνωση και πρόκειται για νησιά που μπορούν να φιλοξενήσουν μια πολυτελή κατοικία ενώ τα υπόλοιπα (Λουλούδι, Μακρονήσι, Φούντας, Ποντικονήσι, Προσονήσι και Αυγό) ανήκουν στην κατηγορία των νησιών που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη μόνιμων κατασκευών.

Ένα νησιωτικό σύμπλεγμα με ιστορία 

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών έχει μακρά ιστορία. Παλαιότερα εκεί ήταν οι βασιλικοί στάβλοι της εξοχικής κατοικίας της βασίλισσας Όλγας, η οποία πήρε την έκταση ως προίκα από τον Τσάρο για τον γάμο της με τον βασιλιά των Ελλήνων, Γεώργιο. Αν και η ιδέα ήταν να χτιστούν εκεί τα θερινά ανάκτορα, ο βασιλιάς Γεώργιος προτίμησε το Τατόι κι έτσι πούλησε την προίκα στον εφοπλιστή Μαρή Εμπειρίκο, γιο του Ανδρέα, ο οποίος έχτισε έπαυλη στο Ξερονήσι, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος. Ο Μαρής Εμπειρίκος με την σειρά του το κληροδότησε στα δύο του παιδιά, Ανδρέα και Πέρη Εμπειρίκο, μέσω της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε». Ο κ. Μαρής Εμπειρίκος, νυν κάτοχος των εκπλειστηριαζόμενων μετοχών, είναι ο γιος του Ανδρέα Εμπειρίκου.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών, ευρύτερα γνωστό ως ελληνικές Μαλδίβες, αποτέλεσε περιζήτητο καλοκαιρινό προορισμό την δεκαετία του ’60 και του ’70 και φιλοξένησε διασημότητες απ’ όλο τον κόσμο. Υπήρξε αγαπημένος προορισμός της Μαρίας Κάλας, η οποία το καλοκαίρι του 1969  έκανε εκεί διακοπές μαζί με τον Ιταλό σκηνοθέτη Πιερ Πάολο Παζολίνι. Στις ακτές των μικρών αυτών νησιών έκαναν επίσης τα μπάνια τους η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ.