Γεύση - Ψυχαγωγία ΔΙΕΘΝΗ ΚΡΗΤΗ

Viral το αγόρι από τον Καναδά που έμαθε κρητική λύρα μόνο του – Το γλέντι πήρε “φωτιά” και δάκρυσε κι ο Κουνάλης (βίντεο)

Ένας νεαρός, μόλις στην εφηβεία, ελληνοκαναδός δεύτερης γενιάς, έπαιξε λύρα τον Δεκαπενταύγουστο στο χωριό καταγωγής του στην Κρήτη και έκλεψε τις εντυπώσεις! Το γλέντι πήρε φωτιά, ο μεγάλος Δημήτρης Κουνάλης συγκινήθηκε παραδεχόμενος από μικροφώνου ότι ο μικρός Πάρις έχει ταλέντο και το χωριό του, ο Άγιος Βασίλειος Πεδιάδας, σφύζει από υπερηφάνεια!

Ο μικρός Πάρις Παπαδάκης, όπως ονομάζεται, είναι ένας αυτοδίδακτος λυράρης της ομογένειας. Δεν του έμαθαν λύρα δάσκαλοι, αλλά από μόνος του, διατηρώντας στον μακρινό Καναδά την Κρήτη και τους ήχους της, ζωντανούς!

Ο παππούς του ξεκίνησε πριν από δεκαετίες από τον Άγιο Βασίλειο Πεδιάδας μετανάστης στον Καναδά. Εκεί γεννήθηκε ο πατέρας του Πάρι, Ματθαίος και ο Πάρις και τα άλλα 4 αδέρφια του επίσης στον Καναδά. Ο Πάρις παίζει λύρα σαν επαγγελματίας, ο αδερφός του λαούτο, ενώ και τα πέντε αδέρφια, 4 αγόρια και ένα κορίτσι, χορεύουν κρητικούς χορούς με μοναδικό αέρα! Η οικογένεια Παπαδάκη βρίσκεται στην Κρήτη από τον περασμένο Μάιο για διακοπές.

Τον Οκτώβριο θα επιστρέψουν στον Καναδά και είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό πως ο νεαρός Πάρις παίζει λύρα σαν να τον έχουν διδάξει οι μεγάλοι κρητικοί καλλιτέχνες. Όμως όχι, μόνο τους άκουγε από τα CD και το Youtube και για εκείνον, που είναι πιο Κρητικός από πολλούς άλλους Κρητικούς που ζουν στον τόπο τους, μπόρεσε να εμπνευστεί και να γίνει αντάξιός τους! Τα βίντεο από το γλέντι του Δεκαπενταύγουστου στον Άγιο Βασίλειο Πεδιάδας, έχουν ήδη γίνει viral στο TikTok.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ