ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη – Δεύτερη ευκαιρία στα εκτός σχεδίου: «Ανάσα» για χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων στο νησί

Μια νέα “πίστωση χρόνου”, διάρκειας τριών μηνών, ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε χιλιάδες ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου ακινήτων κάτω των 4 στρεμμάτων στην Κρήτη και στην υπόλοιπη χώρα, που έσπευσαν να υποβάλουν αιτήσεις για αξιοποιήσουν την ειδική μεταβατική ρύθμιση που δόθηκε, ανοίγοντας “παράθυρο” στην καταργούμενη κατά παρέκκλιση δόμηση στα μικρά εκτός σχεδίου ακίνητα, αλλά μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να προλάβουν την κρίσιμη προθεσμία της 30ής Σεπτεμβρίου…

Όπως έχουμε γράψει στο neakriti.gr, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων πρόλαβαν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις ως τις 9 Δεκεμβρίου 2022 (όταν και καταργήθηκε η κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμηση στα λεγόμενα μικρά ακίνητα, αλλά δόθηκε ένα “παράθυρο” μερικών μηνών) πρέπει να εξασφαλίσουν ως τις 30 Σεπτεμβρίου την έκδοση ή προέγκριση οικοδομικής άδειας, ώστε να κατοχυρώσουν το δικαίωμα δόμησης και να μη δουν τα ακίνητά τους να μετατρέπονται από οικόπεδα σε… χωράφια!

Η σχετική διαδικασία, ωστόσο, κυλά μέχρι τώρα μετά κόπων, βασάνων και εμποδίων, λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών δόμησης, φόρτου εργασίας των μηχανικών, αλλά και λόγω και της καθυστέρησης ή αδράνειας που έχουν επιδείξει οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων. Σε αυτόν τον καμβά, το “παράθυρο” που άνοιξε στα τέλη του 2022 με τη μεταβατική αυτή ρύθμιση φαίνεται ότι θα αποδειχτεί τελικά δώρον-άδωρον για πάνω από 11.000 ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου ακινήτων, οι περισσότεροι εκ των οποίων εδώ στην Κρήτη, και φαντάζει ως μονόδρομος η χορήγηση κάποιας παράτασης από πλευράς της κυβέρνησης.

Κάτι που φαίνεται ότι έχουν αντιληφθεί και στο κυβερνητικό “στρατόπεδο”, με τις πληροφορίες να θέλουν να βρίσκεται προ των πυλών μια 3μηνη παράταση, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν μια μεγαλύτερη ευχέρεια χρόνου, μέχρι δηλαδή την εκπνοή του 2023, για να διεκπεραιώσουν το ζήτημα της έγκρισης ή προέγκρισης οικοδομικής άδειας που τους κατοχυρώσει το δικαίωμα δόμησης στα εκτός σχεδίου ακίνητα κάτω των 4 στρεμμάτων.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τη μεταβατική ρύθμιση του ΥΠ.ΕΝ., παρέχεται η δυνατότητα οικοδόμησης στις περιπτώσεις οικοπέδων, κατά παρέκκλιση άρτιων, στις εκτός σχεδίου περιοχές, για τις οποίες έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022 έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια ή εάν έως τότε:

– είτε υποβλήθηκε αίτηση για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας, εφόσον αυτή έχει πληρότητα ως προς τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά και μελέτες,

– είτε υποβλήθηκε αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης, συνοδευόμενη από τα αναγκαία δικαιολογητικά. Ωστόσο, ειδικώς για αυτές τις περιπτώσεις, χρήση της βεβαίωσης όρων δόμησης που εκδόθηκε θα μπορεί να γίνει μόνο μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2023, καθώς έως και την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα για έκδοση οικοδομικής άδειας ή προέγκρισή της.

Δεδομένο θεωρείται, σύμφωνα με κεντρικά δημοσιεύματα, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠ.ΕΝ.) θα δώσει 3μηνη παράταση, έως δηλαδή την 31η Δεκεμβρίου 2023, στην προθεσμία που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου για την κατά παρέκκλιση δόμηση σε μικρά εκτός σχεδίου οικόπεδα.

Όπως αναφέρει στον “Οικονομικό Ταχυδρόμο” ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, άμεσα θα προωθηθεί σχετική ρύθμιση που θα δίνει μια τελευταία ευκαιρία για την έκδοση οικοδομικής άδειας ή προέγκριση οικοδομικής άδειας σε ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου οικοπέδων, μικρότερων των 4.000 τ.μ. (δηλαδή των 750 τ.μ., των 1.200 τ.μ. και των 2.000 τ.μ.).

Οι 11.000 ιδιοκτήτες

Αφορά περισσότερους από 11 χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα (η πλειονότητα από τα νησιά του Ιονίου και την Κρήτη), οι οποίοι είχαν προλάβει έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022 (οπότε καταργήθηκε το δικαίωμα κατοχύρωσης της χρήσης των παρεκκλίσεων) να υποβάλουν αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης. Ωστόσο, για να διασφαλίσουν το δικαίωμα της κατά παρέκκλιση δόμησης, σε εκτός σχεδίου οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, έχουν περιθώριο έως τις 30 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν πλήρη φάκελο στις κατά τόπους Υπηρεσίες Δόμησης, προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση ή προέγκριση της οικοδομικής άδειας. Η ισχύς της προέγκρισης είναι ενός έτους και έως τη λήξη της πρέπει να έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια, η οποία ισχύει για τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, η συλλογή, υποβολή και έλεγχος των απαραίτητων δικαιολογητικών και εγγράφων αποδείχτηκε δύσκολη υπόθεση, λόγω της αναβλητικότητας των πολιτών, του φόρτου εργασίας μηχανικών, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των πολεοδομιών. Γι’ αυτό το ΥΠ.ΕΝ. αναμένεται να δώσει μια τελευταία τρίμηνη παράταση, ώστε οι ιδιοκτήτες μικρών εκτός σχεδίου οικοπέδων να μη χάσουν την ευκαιρία δόμησης.

Τα οικόπεδα εντός ζώνης

Έρχεται μεταβατική διάταξη για τα μεγάλα εκτός σχεδίου

Η μεταβατική ρύθμιση αφορά οικόπεδα εντός ζώνης 500 μέτρων από τα όρια σχεδίων πόλεων και οικισμών, υπό την προϋπόθεση ότι τα οικόπεδα είχαν δημιουργηθεί πριν από τον Απρίλιο του 1977 και όσα είχαν πρόσωπο σε χαρακτηρισμένους δρόμους (εθνικούς, επαρχιακούς, διεθνείς, κοινοτικούς), όπως και εκείνα των 750 τετραγωνικών, εφόσον το οικόπεδο είχε δημιουργηθεί πριν από τον Νοέμβριο του 1962 και των 1.200 τετραγωνικών εάν είχαν δημιουργηθεί πριν από τον Σεπτέμβριο του 1964 ή, αν ήταν τουλάχιστον 2 στρέμματα, έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί πριν από τον Οκτώβριο του 1978. Χιλιάδες κατά παρέκκλιση οικόπεδα, για τα οποία δεν είχε υποβληθεί αίτηση έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022, έχουν πλέον χάσει το δικαίωμα δόμησης.

Εντός του Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη και η ρύθμιση για τα λεγόμενα μεγάλα εκτός σχεδίου οικόπεδα (άνω των 4.000 τ.μ. δηλαδή) δίχως πρόσωπο σε πολεοδομικά αναγνωρισμένη οδό. Όπως είχε γράψει στις 8 Αυγούστου ο “Οικονομικός Ταχυδρόμος”, σχεδιάζεται να προωθηθεί, κατ’ εξαίρεση, η αναγνώριση ως «κοινόχρηστου» του οδικού δικτύου που αποτυπώνεται στις αεροφωτογραφίες της 27ης Ιουλίου του 1977, προκειμένου να αποκτήσουν δυνατότητα δόμησης οικόπεδα που έχουν πρόσωπο σε αυτές τις οδούς. Ο χαρακτηρισμός μιας οδού ως κοινόχρηστης αποτελεί προϋπόθεση για τη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Όσον αφορά στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, τα οποία είχαν δημιουργηθεί (π.χ. μέσω κατατμήσεων) από τις 31/5/1985 έως και τις 31/12/2003 πιθανώς θα τεθούν προϋποθέσεις για τη δόμησή τους δίχως πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο. Από το 2003 κι έπειτα, ο Νόμος 3212/2003 θέτει ως προϋπόθεση τα τέσσερα στρέμματα και “πρόσωπο” 25 μέτρων σε αναγνωρισμένη οδό για δόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση θα είναι μεταβατικές έως ότου γίνει η αναγνώριση οδών με ειδικές μελέτες και έως την ολοκλήρωση του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού, μέσω των 227 Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ο οποίος υλοποιείται με χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2026.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ