ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: «Πόλεμος» ξεκινάει με τα καταλύματα τύπου Airbnb και τα ξενοδοχεία

Αθέμιτος και ανεξέλεγκτος ανταγωνισμός αποτελούν τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης –τύπου Airbnb, όπως δηλώνουν Έλληνες ξενοδόχοι, μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης και ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Αθηνών, Αλέξανδρος Βασιλικός. Παράλληλα, αν και πολλές τέτοιες επιχειρήσεις εντοπίζονται σε τεράστια μεγέθη, λειτουργώντας ως ξενοδοχεία και αποσπώντας σημαντικό μέρος της  ταξιδιωτικής κίνησης -ειδικά στις μεγάλες πόλεις- δεν έχουν φορολογικές και κανονιστικές υποχρεώσεις των ξενοδοχείων, καταγγέλλουν οι ξενοδόχοι. Η λειτουργία του συντεταγμένου ξενοδοχειακού κλάδου υπονομεύεται από αυτές τις πρακτικές, που είναι «αθέμιτες», σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Το neakriti.gr επικοινώνησε με τον Νίκο Χαλκιαδάκη, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων Νομού Ηρακλείου, ο οποίος μιλώντας για τα καταλύματα τύπου Airbnb, τόνισε ότι λειτουργώντας χωρίς να πληρούν τις υποχρεώσεις των ξενοδοχείων πλήττουν τον ξενοδοχειακό κλάδο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο: «Σαφώς, τα καταλύματα τύπου Airbnb επηρεάζουν οικονομικά τον κλάδο μας. Πολλά τέτοια καταλύματα έχουν  «βαφτιστεί» ξενοδοχεία, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις και τις φορολογικές και νομικές υποχρεώσεις. Πρέπει, ομοίως με τα ξενοδοχεία, να πληρώνουν φόρους, να τηρούν ανάλογες υποχρεώσεις, τα πρωτόκολλά και γενικά, ότι κάνουμε και εμείς στα ξενοδοχεία. Τα ξενοδοχεία τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε πανελλαδικό πλήττονται από τις πρακτικές αυτές των καταλυμάτων. Πρέπει να τηρούν όλα όσα τηρούν τα ξενοδοχεία, να γίνουν ξενοδοχεία στην ουσία.».

Ακόμα, ο κ. Χαλκιαδάκης, αναφερόμενος στα λεγόμενα του κ. Βασιλικού, περί κατάθεσης νομικής πρότασης στην Κυβέρνηση για τη νομική διευθέτηση του ζητήματος, τόνισε ότι και τοπικά, κινούνται στο ίδιο πλαίσιο, με το θέμα να συζητείται αναλυτικά αύριο στη σχετική συνέλευση.: «Αύριο (Τρίτη 15 Μαρτίου), το Ξενοδοχειακό επιμελητήριο έχει γενική συνέλευση, όπου θα συζητήσουμε όλα τα συναφή θέματα και σχέδια. Όπως είπε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Βασιλικός, θα  κινηθούμε πρακτικά, νομικά προς τη διευθέτηση του θέματος.».

Κατάθεση σχετικής πρότασης στην Κυβέρνηση

Μία τέτοια επιχείρηση ακινήτων, για παράδειγμα, δηλώνει «ευθαρσώς» πως διαθέτει 23 μέλη, τα οποία ελέγχουν 2.457 δωμάτια. Ήτοι, 106 δωμάτια κατά μέσον όρο η καθεμία. Υπό αυτό το πλαίσιο, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, όπως κι άλλοι φορείς αξιολογούν τις νομικές επιλογές που έχουν, ώστε να στραφούν κατά αυτού του αθέμιτου ανταγωνισμού, καταθέτοντας και πρόταση στην κυβέρνηση για τη ρύθμιση της εν λόγω δραστηριότητας.

Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Αθηνών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Αθηνών, Αλέξανδρο Βασιλικό, «αυτή η “γκρίζα ζώνη” των βραχυχρόνιων μισθώσεων, δεν μπορεί να συντηρείται άλλο, όπου επιχειρηματίες αγοράζουν ή νοικιάζουν πολυκατοικίες ολόκληρες, τις διαμορφώνουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ κατά σύμπτωση στο ισόγειο υπάρχει και ένα καφέ που ‘’όλως τυχαίως’’ σερβίρει και πρωινό, και αυτοδιαφημίζονται ως ξενοδοχεία στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες κρατήσεων, χωρίς όμως καμία σχετική άδεια, έλεγχο ή και ρύθμιση».

Επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται ολόκληρα κτίρια ενοικιάζοντάς τα σε ταξιδιώτες

Οι ξενοδόχοι ξεκαθαρίζουν, ωστόσο, πως αναγνωρίζουν την κοινωνική και οικονομική σημασία «του διαμοιρασμού» μεταξύ ξενοδοχείων και τέτοιου είδους καταλυμάτων, όπως και την επιθυμία έξτρα εισοδήματος ιδιωτών από ακίνητα που ενδέχεται να έχουν. Κατά αυτό τον τρόπο, όσοι ιδιοκτήτες θέλουν να νοικιάσουν την πρώτη τους κατοικία, εν όσω απουσιάζουν, να έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση. Αυτό διαφέρει από την εξ ολοκλήρου μετατροπή ολόκληρων κτιρίων σε ξενοδοχεία υπό «τον μανδύα» βραχύχρονων καταλυμάτων.

Σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σχεδιάζει να καταθέσει φάκελο για τη συγκεκριμένη υπόθεση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό.

Στο ίδιο πλαίσιο και η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), καταγγέλλοντας το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Ταυτόχρονα, διαβούλευση έχει ξεκινήσει και με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ώστε η αυτοδιοίκηση να αναλάβει το μέρος που της αναλογεί ως προς το ρυθμιστικό έργο. «Οι ξενοδόχοι δεν αντιτίθενται στην ελεύθερη αγορά, ούτε και στον υγιή ανταγωνισμό. Όμως, ο ανταγωνισμός πρέπει να είναι δίκαιος και να μην μπορούν κάποιοι ψευδεπίγραφα να ανοίγουν ξενοδοχεία, χωρίς καμία εκ των νόμιμων διαδικασιών. που υποχρεούνται να ακολουθούν όλοι οι ξενοδόχοι, όπως πρωτοκόλλα ασφαλείας, πυρόσβεσης, αγορανομίας και συνολικά 27 άδεις, αλλά κι άλλα πιστοποιητικά, τα οποία οι ξενοδόχοι οφείλουν να εξασφαλίζουν από τους αρμόδιους φορείς.», τονίζει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Οι επιχειρήσεις αυτές και η ραγδαία ανάπτυξή τους, σχετίζονται εντόνως με τον υπερ-τουρισμό, αλλά και την εκτόπιση των Ελλήνων ταξιδιωτών από συγκεκριμένους ταξιδιωτικούς προορισμούς, όπως παραδείγματος χάριν, τη Σαντορίνη.

Εκεί, τα καταλύματα από πλατφόρμες τύπου Airbnb ανέρχονται σε πάνω από 3.350, βάσει σχετικής μελέτης αρμόδιου πολεοδόμου μηχανικού, υπ’ όψιν του Δήμου του νησιού.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

#pgnews



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ