ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρήτη: Απώλεια 350.000 τουριστών τη φετινή σεζόν – Οι συνέπειες του πολέμου στη «βαριά» βιομηχανία της χώρας

Τριακόσιους πενήντα χιλιάδες τουρίστες χάνει η Κρήτη εξαιτίας του πολέμου σύμφωνα με τον τουριστικό πράκτορα Αντίπα Σηφάκη, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» κάνοντας σαφές πως η πολεμική αντιπαράθεση Ουκρανίας-Ρωσίας δημιουργεί μια κρίση του τουριστικού προϊόντος που θα έχει προεκτάσεις στον εμπορικό και τον εργασιακό κόσμο. Όπως υποστήριξε ο κ. Σηφάκης, ο αντίκτυπος θα είναι ισχυρός και δε θα επηρεάσει μόνο τις ξενοδοχειακές μονάδες και τις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά συνολικά τον εμπορικό και εργατικό κόσμο.

Την ίδια στιγμή, από τα χείλη τουριστικών παραγόντων εκφράζεται έντονα η ανησυχία μήπως και χαθεί η χρονιά.

Πιο συγκεκριμένα, μεγάλη είναι η ζημιά που θα υποστεί ο φετινός τουρισμός, καθώς κοντά στους 800.000 τουρίστες από Ρωσία, Λευκορωσία και Ουκρανία αναμένονταν να έρθουν στη χώρα μας, από τους οποίους οι μισοί προορίζονταν για την Κρήτη. Αναλυτικά, 600.000 έως 830.000 υπολογίζονται οι απώλειες των αεροπορικών θέσεων που είχαν προγραμματιστεί για φέτος από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία για την Ελλάδα, μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με φορείς του ελληνικού τουρισμού.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Πρακτόρων FedHATTA, Λύσσανδρος Τσιλίδης, όσο και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου και διευθύνων σύμβουλος της Aldemar Resorts, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, συνηγόρησαν στο γεγονός ότι οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ελληνική τουριστική οικονομία.

Στο παρελθόν, όπως ανέφερε ο κ. Αγγελόπουλος, οι Ρώσοι επισκέπτες στην Ελλάδα είχαν φτάσει και το 1,3 εκατομμύριο, ενώ από την Ουκρανία την περυσινή χρονιά έφτασαν τους 130.000 οι επισκέπτες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Τσιλίδη. Μάλιστα το 50% των επισκεπτών από τις δύο χώρες απορροφούσε η Κρήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του νησιού.

Αυτή τη στιγμή μαίνεται πόλεμος. Η Ουκρανία είναι θύμα του πολέμου, ενώ η Ρωσία πλέον ετοιμάζεται να διαρρήξει τις σχέσεις την με την ελληνική τουριστική αγορά. Αιτία της απόφασης ήταν πολιτική και είχε να κάνει με την αποστολή πολεμικού υλικού. Ο κ. Σηφάκης, γνώστης της ρωσικής αγοράς και οικονομίας, υποστηρίζει πως φέτος οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα έκαναν ένα ισχυρό comeback στον ελληνικό τουριστικό χάρτη. Μιλώντας με δεδομένα, υποστήριξε πως υπολόγιζε το λιγότερο 350.000 άτομα να καταφτάσουν στην Κρήτη, ενώ με βάση τα δικά του στοιχεία 260.000 θα ήταν Ρώσοι τουρίστες, 120.000 τουρίστες από την Ουκρανία και περίπου 20.000 με 30.000 από τη Λευκορωσία. «Η απώλεια θα είναι μεγάλη», υποστηρίζει ο κ. Σηφάκης.

«Όσο περισσότερο συζητάει κανείς για το θέμα Ρωσίας-Ουκρανίας, τόσο υποχρεωμένος είναι να διεισδύσει βαθιά πολιτικά μετά την απόφαση που πήρε η Ελλάδα πάνω σε μια διαμάχη. Έπρεπε να είχε μια διαφορετική στάση. Θεωρώ δεδομένο πως έπρεπε να είναι με τον λαό που δέχεται την επίθεση, αλλά δεν έπρεπε να στείλουμε όπλα. Μόνο αυτό το γεγονός “τελειώνει” την τουριστική μας σχέση με τον λαό της Ρωσίας. Ο λαός της Ρωσίας συναισθάνεται και έχει πληροφορηθεί για την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, που είναι μια είδηση που έχει πέσει σαν “βόμβα”. Χάνουμε τις θέσεις που είχαν προγραμματιστεί για φέτος. Εγώ υπολόγιζα φέτος, πριν από ενάμιση μήνα, πως από Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία ότι θα έρχονταν 750.000 τουρίστες στη χώρα μας. Φέτος είχαμε κάνει έναν πολύ καλό προγραμματισμό γι’ αυτές τις τρεις χώρες, με σκοπό να ανεβάζαμε τα νούμερά μας. Στην Κρήτη θα έρχονταν 350.000 τουρίστες. Τώρα δε θα έρθουν… Αναμέναμε από τη Ρωσία 260.000 Ρώσους τουρίστες στην Κρήτη, 120.000 τουρίστες από την Ουκρανία και περίπου 20.000 με 30.000 από τη Λευκορωσία. Αυτά είναι τα νούμερα που θα έρχονταν στην Κρήτη φέτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι μεγάλος και για την τοπική και περιφερειακή οικονομία, αλλά και για τα εμπορικά μαγαζιά.

«Οι Ρώσοι λείπουν από την αγορά. Εάν κάνουμε μια έρευνα, θα διαπιστώσουμε πως η Ρωσία ήταν σημαντική για την τοπική και περιφερειακή οικονομία μας, αλλά και για τα εμπορικά μας μαγαζιά. Η συμβολή των Ρώσων τουριστών είναι πολλαπλάσια σε σχέση με το 7-8% που αποτυπώνουν στον τουριστικό χάρτη. Δίνουν χρήμα στην τοπική αγορά», υποστήριξε ο κ. Σηφάκης, ενώ συνέχισε: «Συμπεριφερθήκαμε στη Ρωσία σαν ένα κράτος που είναι εχθρός μας. Η επίθεση καταδικάζεται. Είναι έγκλημα η επίθεση στον λαό. Το θέμα είναι τι είδους θέση παίρνεις και ποια θα είναι τα αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό. Το λάθος θα κοστίσει πολύ για την αγορά της Κρήτης. Και όχι μόνο για τους τουριστικούς παράγοντες… Ο αντίκτυπος θα είναι εμφανής στους εργαζομένους και στα εμπορικά μαγαζιά. Αν γίνει μια έρευνα αγοράς στα εμπορικά μαγαζιά, θα διαπιστωθεί πως εργοδότες και εργαζόμενοι επιθυμούν Ρώσους τουρίστες».

Μανόλης Τσακαλάκης – «Υπαρκτός ο κίνδυνος να χαθεί η χρονιά»

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, μέσω της “Ν.Κ.” υποστηρίζει πως είναι ανοιχτό το σενάριο να “χαθεί” η τουριστική περίοδος. Υπάρχουν πολλοί ανησυχητικοί παράγοντες οι οποίοι μπορούν να διαμορφώσουν και φέτος μια άσχημη χρονιά, σύμφωνα με τον ίδιο.

Μιλώντας για τη Ρωσία, ο κ. Τσακαλάκης ανέφερε: «Τη χρονιά που είχαμε τους περισσότερους ρωσόφωνους τουρίστες ήταν το 2013. Τότε είχαμε 1.460.000 τουρίστες στην Κρήτη. Από εκεί και έπειτα, είχαμε κάποια σκαμπανεβάσματα. Σίγουρα, όμως, τα τελευταία δύο χρόνια η κρίση ήταν πολύ μεγάλη εξαιτίας κορωνοϊού και ελάχιστες πτήσεις κατέφτασαν στο νησί μας. Πέρυσι και πρόπερσι υπήρχε ένα υγειονομικό πρωτόκολλο. Φέτος, οι τουριστικοί πράκτορες είχαν εκφράσει την αισιοδοξία τους ότι θα είχαμε Ρώσους και πράγματι υπολογίζαμε στην Κρήτη πάνω από 250.000. Πλέον, δεν μπορούμε να δεχτούμε Ρώσους εξαιτίας των ευρωπαϊκών αποφάσεων».

Όπως υποστήριξε ο κ. Τσακαλάκης, «υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να δυσχεραίνουν την πορεία του ελληνικού και κατ’ επέκταση του κρητικού τουριστικού προϊόντος. Υπάρχει ακόμη κορωνοϊός. Υπάρχει τρομερή αύξηση του πληθωρισμού. Η αύξηση των τιμών, όπως έχει γίνει αντιληπτό, έχει ως άμεσο αποτέλεσμα πολλοί τουρίστες να ξανασκεφτούν να πάνε διακοπές. Σε περίπτωση επίσης που κλιμακωθεί ο πόλεμος, πραγματικά δε γνωρίζω εάν ο μέσος Ευρωπαίος τουρίστας θα έχει όρεξη για διακοπές».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδοχείων Νομού Ηρακλείου, Νίκο Χαλκιαδάκη, «ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας θα φέρει επιπτώσεις στον τουρισμό. Όσο πιο σύντομα ολοκληρωθεί η πολεμική αντιπαράθεση, τόσο καλύτερο θα είναι και για τον ευρωπαϊκό αλλά και για τον ελληνικό τουρισμό. Σε κάθε περίπτωση, Ουκρανούς τουρίστες μην περιμένουμε και είναι αναμενόμενο. Η χώρα έχει διαλυθεί. Πραγματικά, δε γνωρίζω πώς θα κινηθεί ο τουρισμός στην Ελλάδα σε περίπτωση κλιμάκωσης. Μέχρι στιγμής, δε μας έχει ακουμπήσει στον προγραμματισμό μας. Από εκεί και πέρα, δε γνωρίζω», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

#pgnews




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ