ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τιμές ρεκόρ για το ελαιόλαδο – Πού οφείλεται η μεγάλη αύξηση

«Δύσκολος» και «ακριβός» αναμένεται να είναι ο φετινός χειμώνας για το ελληνικό ελαιόλαδο, με ώθηση από τη μειωμένη φετινή παραγωγή στις χώρες της «ελιάς». Ειδικότερα, μειωμένη αναμένεται να είναι η παραγωγή σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της αύξησης του κόστους παραγωγής που αφήνει «εκτός» τους μικρούς παραγωγούς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι μέσες τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην ΕΕ στα μέσα του Ιουλίου ξεπερνούσαν σημαντικά τα 6,5 ευρώ ανά κιλό, με τη μέση τιμή στην Ελλάδα να διαμορφώνεται μεταξύ 7,2 – 7,5 ευρώ φτάνοντας μέχρι και τα 8 – 8,2 ευρώ. Μάλιστα, η αγορά αναμένει περαιτέρω εκτόξευση των τιμών του ελληνικού λαδιού, με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο να συνεχίζει να σπάει «ρεκόρ».

Όσον αφορά τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές του λαδιού σημείωσαν αύξηση κατά 10,6%, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat τον Ιούνιο η τιμή του ελαιολάδου είχε αυξηθεί κατά 21,9% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Ειδικότερα, η λιανική τιμή στα ράφια του σούπερ μάρκετ κυμαίνεται από 6,5 ευρώ τα ιδιωτικής ετικέτας το λίτρο έως και τα 14 ευρώ, σε ορισμένες περιπτώσεις επώνυμου εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ3.

Γιατί ανέβηκαν οι τιμές

Η έλλειψη αποθεμάτων λόγω της δύσκολης περσινής χρονιάς και η ξηρασία που έχει καταγραφεί στις χώρες – παραγωγούς φαίνεται πως είναι ο βασικός λόγος που ανεβάζει τις τιμές του λαδιού.

Μάλιστα, μεγάλη βαρύτητα στην πορεία της τιμής διεθνώς, έχει η σημαντική πτώση στην παραγωγή της Ισπανίας, η οποία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κάλυπτε περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας ζήτησης το 2021.

Στην Ελλάδα, η «απλή» απάντηση του πληθωρισμού και της γενικότερης ακρίβειας που καταγράφεται στις κατηγορίες ποτών και τροφίμων αρκεί για να δικαιολογήσει την άνοδο των τιμών, με φόντο τα ακραία καιρικά φαινόμενα, το αυξημένο ενεργειακό κόστος, την έλλειψη φθηνών εργατικών χεριών, τα ακριβά λιπάσματα και τις ασθένειες των φυτών.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ