ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ελπίδα για διεκδίκηση ενισχύσεων: Τι θα ζητήσει ο υπουργός ΑΑΤ από τη Σύνοδο υπουργών της Ε.Ε.

Ζήτημα αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών θα τεθεί στην επόμενη Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Έλληνα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη. Τη δέσμευση αυτή έδωσε ο ίδιος, σε ευρείες συσκέψεις στη Λάρισα και την Καρδίτσα, ξεκαθαρίζοντας πως από τον ΕΛΓΑ οι ελαιοπαραγωγοί μας δεν έχουν να περιμένουν τίποτα σε ό,τι αφορά την ακαρπία της ελιάς.

Παράλληλα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Αυγενάκης επανέλαβε την απόφασή του να μην ανεχθεί παιχνίδια στην πλάτη των αγροτών και στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ να υπάρξει διαφάνεια και εσωτερικός έλεγχος.

“Παραθυράκι” στην ελπίδα για διεκδίκηση ενισχύσεων στον τομέα της ελαιοκομίας στο νησί μας και σε ολόκληρη τη χώρα ανοίγει με τις δηλώσεις του αυτές ο Λευτέρης Αυγενάκης. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει η σωστότερη τεκμηρίωση του φαινομένου για τη χώρα μας, ώστε ο σχετικός φάκελος να κατατεθεί στις Βρυξέλλες ή θα έχουμε μια από τα ίδια, όπως και στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, καμία τύχη δεν είχε ο φάκελος που είχε κατατεθεί από τη χώρα μας, για την καταστροφική ελαιοκομική περίοδο του 2019 στην Κρήτη, όταν το γλοιοσπόριο, ο δάκος και η βούλα αποδεκάτιζαν την παραγωγή της Κρήτης. Κι αυτό παρά τα “μεγάλα λόγια” της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι προτεραιότητες

Πάντως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του υπουργείου, που επικεντρώνεται σε τέσσερα σημεία:

Ως πρώτη προτεραιότητα ανέφερε την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης νέων κινδύνων, αλλά θα δημιουργήσει και νέους κανόνες και νέα πεδία επιλογής για ασφαλιστική κάλυψη. Η αλλαγή δεσμεύτηκε ότι θα γίνει με διάλογο με τους εμπλεκομένους, ζήτησε προτάσεις από τους εκπροσώπους συνεταιρισμών και με κατηγορηματικότητα δήλωσε ότι θα παραμείνει δημόσιος ο χαρακτήρας λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

Δεύτερη προτεραιότητα για το ΥΠΑΑΤ είναι η μεταρρύθμιση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα, προσφέροντας διαφάνεια και δικαιοσύνη στους παραγωγούς. Ο υπουργός τάχθηκε κατά οποιασδήποτε μονοπωλιακής αντίληψης και τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει την εντολή του πρωθυπουργού και να “σπάσει αβγά”.

Όπως είπε, «φτάσαμε στο σημείο μηδέν. Η παλιά νοοτροπία οδήγησε σε λάθος δρόμους. Ο καθένας από τους εμπλεκόμενους έχει τη δική του ευθύνη. Παιχνιδάκια στην πλάτη των αγροτών δε θα επιτρέψω να γίνουν», τόνισε, επισημαίνοντας ότι θα υπάρχει σε όλα διαφάνεια και εσωτερικός έλεγχος.

Τρίτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Τέταρτη προτεραιότητα για τον ΥΠΑΑΤ είναι η επίτευξη του στόχου για την είσοδο 60.000 νέων στον πρωτογενή τομέα, προσφέροντας κίνητρα και κάνοντας πιο ελκυστικό το αγροτικό επάγγελμα. Προς την κατεύθυνση αυτή θύμισε ότι κινήθηκε και η πρώτη απόφαση που έλαβε για ένταξη περίπου 2.100 επιλαχόντων στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, ενισχύοντας τον προϋπολογισμό του προγράμματος κατά 77 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Λευτέρης Αυγενάκης κάλεσε και πάλι τους αγρότες να αντιμετωπίζουν το υπουργείο ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι ως υπουργείο επιδοτήσεων. Είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων για να ανοίξουν τμήματα αγροτών, εξέλιξη που θα βοηθήσει τους παραγωγούς γιατί θα τους προσφέρει γνώση και ενημέρωση.

Β. Κόκκαλης: «Κατώτερος των προσδοκιών των αγροτών ο Αυγενάκης»

«Ο απολογισμός της πρώτης μετεκλογικής επίσκεψης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο επίκεντρο του αγροτικού κόσμου κρίνεται ιδιαίτερα πενιχρός και απογοητευτικός», τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη στη Λάρισα.

Ο κ. Κόκκαλης εξηγεί πως «ο υπουργός περιορίστηκε σε νέες, ανέξοδες και αόριστες υποσχέσεις και σε επανάληψη των προεκλογικών δεσμεύσεων, χωρίς όμως να απαντήσει με τρόπο άμεσο και ορισμένο στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, τα οποία χρονίζουν. Μετά την επικοινωνιακή σύσκεψη, οι αγρότες εξακολουθούν να αγωνιούν για το αυξημένο κόστος παραγωγής, για τις τιμές του αγροτικού ρεύματος, των αγροτικών εφοδίων και λιπασμάτων, για το αγροτικό πετρέλαιο και βέβαια για την αποκατάσταση των αδικιών από τις έκτακτες ενισχύσεις προς τους αμυγδαλοπαραγωγούς αλλά και τους αμπελουργούς.

Παρακολουθήσαμε όμως μια ακόμη σύσκεψη και επίσκεψη υπουργού, η οποία κρίνεται επιτυχημένη με επικοινωνιακούς όρους, αφήνοντας την ουσία, που είναι η χάραξη μιας γενικής πολιτικής και κεντρικού πολιτικού προγραμματισμού για την προστασία του αγροτικού κόσμου».

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ