ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις χηρείας: Αναδρομικά σε 90.000 δικαιούχους στα τέλη Σεπτεμβρίου

Στα τέλη του προσεχούς Σεπτεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά από τις συντάξεις χηρείας σε περίπου 90.000 δικαιούχους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η καταβολή των αναδρομικών για τις συντάξεις χηρείας θα γίνει με τη σύνταξη Οκτωβρίου (πληρώνεται στα τέλη Σεπτέμβρη), ενώ στα τέλη Οκτωβρίου θα αρχίσει η καταβολή των νέων, αυξημένων συντάξεων χηρείας. Κατά την ίδια πηγή, η πρώτη πληρωμή των αυξήσεων στα τέλη Σεπτεμβρίου θα αφορά την καταβολή των αναδρομικών πέντε μηνών (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος).

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ θα προκύψουν σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς των συντάξεων χηρείας, καθώς καταργούνται τα ηλικιακά κριτήρια και η προϋπόθεση της 5ετούς διάρκειας γάμου.

Δύσκολο «παζλ» με τις αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας

Η μηνιαία αύξηση που προκύπτει με το 70% της σύνταξης του θανόντος (αντί 50%) για τις συντάξεις χηρείας θα πιστωθεί από τη σύνταξη Νοεμβρίου (τέλος Οκτωβρίου) και κάθε μήνα. Οι υφιστάμενες καθυστερήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οφείλονται στο γεγονός ότι μετά τον νόμο με τις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας (Ν. 4611/2019), που τέθηκε σε ισχύ στις 17 Μαΐου 2019, δεν έγινε το παραμικρό από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη.

Το βάρος της χορήγησης των αυξήσεων «πέφτει» πλέον στη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που καλείται να κλείσει μια σειρά εκκρεμοτήτων, με την έκδοση οδηγιών και εγκυκλίων, ώστε να γίνουν οι πληρωμές το συντομότερο.

Το «παζλ» περιπλέκει το γεγονός ότι οι συντάξεις χηρείας που έχουν εκδοθεί υπολογίστηκαν με το 50% της επανυπολογισμένης σύνταξης του θανόντος. Αυτό σημαίνει ότι τον νέο νόμο πρέπει να επανεκδοθεί καινούργια απόφαση με αύξηση του ποσοστού στο 70% για τη χήρα και στο 30% σωρευτικά για τα τέκνα εφόσον είναι δικαιούχοι και δεν έχουν κλείσει το 24ο έτος.

Πηγή: iefimerida.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ