ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογία: Ποιες οι αλλαγές σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και τέλος επιτηδεύματος

Σε σημαντική μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή προχωρά η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της θεωρίας ότι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές οδηγούν σε περισσότερες επενδύσεις και θέσεις εργασίας ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής μειώνεται από το 28% στο 24% από τα φετινά κέρδη και ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων μειώνεται, επίσης, από τα φετινά κέρδη, δηλαδή μερίσματα που θα διανεμηθούν το 2020, από το 10% στο 5%. Για τα κέρδη του 2020 και των επόμενων ετών έρχεται νέα μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20%.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις ο συνολικός φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών που διανέμονται περιορίζεται από το 35,2% στο 24%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση αυτή δεν ωφελεί μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ωφελεί κατά κύριο λόγο τις μικρομεσαίες.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο θα περιλαμβάνονται και οι υπόλοιπες δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη συνολική ελάφρυνση της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα από την υπερφορολόγηση.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ο εισαγωγικός συντελεστής για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αγρότες θα διαμορφωθεί επίσης στο 9% ενώ ο ανώτατος στο 42% από 45% που είναι σήμερα. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα 8.636 ευρώ και εισαγωγικό συντελεστή 9% (από 22% σήμερα). Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής θα αφορά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ πάνω από αυτόν θα υπάρχουν τουλάχιστον 5 φορολογικά κλιμάκια. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος εισοδήματος για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, από 300 ευρώ που ανέρχεται σήμερα, θα μειωθεί στα 122,76 ευρώ. Θα έχει δηλαδή φορολογικό όφελος της τάξης των 177,24 ευρώ.
  2. Φόρος εισοδήματος ελεύθερων επαγγελματιών. Η φορολογία για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 60%. Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής προβλέπεται να μειωθεί από το 22% στο 9%. Σήμερα ελεύθερος επαγγελματίας φορολογείται για εισόδημά 20.000 ευρώ με συντελεστή 22% και πληρώνει στην Εφορία 4.400 ευρώ. Με τις αλλαγές που προωθούνται ο φόρος για τον ανώτερο επαγγελματία θα περιοριστεί στα 3.100 ευρώ. Δηλαδή θα έχει ένα συνολικό όφελος της τάξης των 1.300 ευρώ ετησίως.
  3. Μείωση σε ορίζοντα 4ετίας του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11% με παράλληλη διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6%. Από τη μείωση των συντελεστών θα υπάρξει μια μείωση των λιανικών τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών που βαρύνονται με τον κανονικό συντελεστή (π.χ. καύσιμα, ηλεκτρικές συσκευές, τηλεπικοινωνίες) κατά 1,7% και των προϊόντων και υπηρεσιών που βαρύνονται με τον μειωμένο συντελεστή (εστίαση, τρόφιμα) κατά 1,8%.
  4. Σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος. Το τέλος επιτηδεύματος επιβάλλεται σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματος.
  5. Θέσπιση έκπτωσης 40% από τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ για τις δαπάνες ενεργειακής, αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης των ακινήτων. Προϋπόθεση για την παροχή της σχετικής έκπτωσης φόρου θα είναι ο ιδιοκτήτης να έχει λάβει τα νόμιμα παραστατικά, όπως αποδείξεις και τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από τους τεχνίτες της οικοδομής ή τις επιχειρήσεις πώλησης των δομικών υλικών. Μάλιστα, υπάρχει η σκέψη στο οικονομικό επιτελείο η έκπτωση φόρου που δικαιούται ο φορολογούμενος να πιστώνεται στον φορολογικό του λογαριασμό για απόσβεση τις επόμενες χρονιές στην περίπτωση που δεν τους προκύπτει φορολογική οφειλή κατά το φορολογικό έτος που έγιναν οι δαπάνες για την αναβάθμιση των ακινήτων. Σύμφωνα με τη θεωρία, πίσω από το μέτρο το δημοσιονομικό κόστος για τη συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή πρόκειται να καλυφθεί από τον περιορισμό της παραοικονομίας στον κλάδο της οικοδομής, που βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
  6. Πάγωμα για τρία χρόνια του ΦΠΑστις παραδόσεις νεόδμητων ακινήτων. Οι παραδόσεις νεόδμητων ακινήτων κάθε είδους, είτε είναι πρώτη κατοικία είτε όχι, θα βαρύνονται με φόρο μεταβίβασης, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας ή του τιμήματος που αναγράφεται στο συμβόλαιο, όποιο από τα δυο είναι το υψηλότερο.
  7. Αναστολή για τρία χρόνια του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. Ο φόρος έχει ήδη ανασταλεί έως το τέλος του έτους και θα ανασταλεί εκ νέου, ενώ η κυβέρνηση θέλει σε διαβούλευση με τους θεσμούς να προχωρήσει στην πλήρη κατάργησή του ως ανεφάρμοστου. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος βαρύνει τον πωλητή του ακινήτου και επιβάλλεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς της τιμής πώλησης και της τιμής κτήσης του ακινήτου

Πηγή: ethnos.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ