ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς μπορούν οι φορολογούμενοι να κερδίσουν 24 δόσεις για την πληρωμή χρεών

Tα πάνω – κάτω έρχονται στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων της Εφορίες.

Με τη λήξη της ρύθμισης των 120 δόσεων το υπουργείο Οικονομικών θα ενεργοποιήσει ένα νέο σύστημα πάγιων ρυθμίσεων για όσους αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους στην Εφορία και αφήνουν απλήρωτους τους φόρους που βεβαιώνονται (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος κλπ).
Το νέο σύστημα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος μιλώντας χθες κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ανέφερε ότι θα είναι «μόνιμο, οικονομικά εύλογο και δίκαιο και παράλληλα θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχήμα της πάγιας ρύθμισης θα προβλέπει:
  • Την εξόφληση των οφειλών προς την Εφορία σε έως 24 μηνιαίες δόσεις από 12 που προβλέπεται σήμερα εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια.
  • Για τις έκτακτες οφειλές π.χ φόρος κληρονομιάς ο αριθμός των δόσεων θα μπορεί να ανέβει ακόμα και στις 36.
  • Μπόνους για όσους εξοφλούν τις οφειλές τους σε μικρότερο αριθμό δόσεων.
  • Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή θα ανέρχεται σε 5% ετησίως, όσο δηλαδή είναι και σήμερα. Το επιτόκιο 3% αφορά μόνο την έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Αν και οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας, το οικονομικό επιτελείο επέλεξε να μην τις συμπεριλάβει στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο με τις αλλαγές στις 120 δόσεις και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ καθώς θέλει να τις βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς στο πλαίσιο της  τέταρτης αξιολόγησης ενισχυμένης εποπτείας του Σεπτεμβρίου.

Με το νέο σύστημα των πάγιων ρυθμίσεων το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να φρενάρει το ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου τα οποία έχουν εκτιναχθεί στα 104 δις. ευρώ, να περιορίσει τον αριθμό των οφειλετών και να δώσει τη δυνατότητα να ενταχθούν στην νέα πάγια ρύθμιση όσοι έχουν αφήσει ή θα αφήσουν απλήρωτους φόρους στην Εφορία και σήμερα αποκλείονται από τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Όπως ανέφεραν στους θεσμούς τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ένας από τους λόγους εκτίναξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα τελευταία χρόνια είναι η προβληματική πάγια ρύθμιση της εφορίας που ανάγκασε τους οφειλέτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις να πληρώσουν τα χρέη τους σε 12 δόσεις.

Οι 12 δόσεις όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών δεν επαρκούν για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με μεγάλες οφειλές. Όπως έχει διαπιστωθεί, πολλοί φορολογούμενοι μπαίνουν στη ρύθμιση αλλά  μετά την πληρωμή των πρώτων δυο ή  τριών δόσεων σταματούν να την εξυπηρετούν λόγω οικονομικής αδυναμίας. με αποτέλεσμα να χάνουν τη ρύθμιση.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο που έχει στα σκαριά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τον διαχωρισμό των οφειλών των φορολογούμενων σε τακτικές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς). Στις τακτικές οφειλές,  που θα ενταχθούν στην νέα πάγια ρύθμιση εξετάζεται η χορήγηση ακόμα και διπλάσιου αριθμού δόσεων για την εξόφλησή τους. Δηλαδή οι 12 μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να γίνουν 24 ή και περισσότερες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Για τις έκτακτες οφειλές, ο αριθμός των δόσεων που θα κερδίζουν οι οφειλέτες θα μπορεί να φθάνει και τις 36. Ενδεχομένως για μεγάλες οφειλές να διευρύνεται ακόμη περισσότερο ο αριθμός των δόσεων που θα χορηγούνται στους οφειλέτες.

Για παράδειγμα, κάποιος που χρωστάει στην Εφορία το ποσό των 10.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα 833 ευρώ, ενώ με 24 δόσεις θα πληρώνει 416,5 ευρώ το μήνα, γεγονός που θα τον διευκολύνει σημαντικά.  Με τα σημερινά δεδομένα πάντως, ήδη πολλοί που μπαίνουν σε ρύθμιση των 12 δόσεων, την χάνουν και μπαίνουν ξανά και ξανά σε νέα ρύθμιση, με αποτέλεσμα το ποσό τη οφειλής να αυξάνεται εξαιτίας των τόκων που επιβαρύνουν κάθε μήνα την οφειλή.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στο πρώτο πεντάμηνο στα 3,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,9 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Αυτά τα ποσά δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Τα στοιχεία τη ΑΑΔΕ δείχνουν ακόμα ότι:

  • Το 52,4% των οφειλετών χρωστάει ποσά έως 500 ευρώ.
  • Από 500 έως 10.000 ευρώ χρωστούν 1.504.851 οφειλέτες.
  • Από 10.000 έως 100.000 ευρώ οφείλουν 254.970 φορολογούμενοι.

newsbeast.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ