ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 16:00 ορκίζεται πρωθυπουργός για ένα μήνα ο Ι. Σαρμάς – Καμπανάκι Μητσοτάκη για «παγίδες» – Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στο Σύριζα

Όπως είναι γνωστό ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς θα ορκιστεί σήμερα στις 16:00, ενώ η ορκωμοσία των υπηρεσιακών υπουργών θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε χθες με τον Ιωάννη Σαρμά, στον οποίο ανέθεσε την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει εκλογές στις 25 Ιουνίου, σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη του Συντάγματος.

Τα ονόματα της Υπηρεσιακής

Εκτός από τον Βασίλη Κασκαρέλη (πρέσβης ε.τ.) και τον Αλκιβιάδη Στεφανή (επίτιμος ΑΓΕΣ) που θα αναλάβουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, οι επικρατέστεροι για τα άλλα υπουργεία είναι οι:

Χαράλαμπος Λαλούσης (στρατηγός ε.α. επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ) για το Προστασίας του Πολίτη, Ευάγγελος Τουρνάς (πτέραρχος ε.α. επίτιμος αρχηγός ΠΑ) για το Πολιτικής Προστασίας, Αναστασία Κοτανίδου (καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ) για το Υγείας, Χρήστος Κίττας (πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών) για το Παιδείας, Καλλιόπη Σπανού για το Εσωτερικών, Φίλιππος Σπυρόπουλος (καθηγητής Νομικής ΕΚΠΑ) για το Δικαιοσύνη, Ελένη Λουρή (πρώην υποδιοικητής Τράπεζας της Ελλάδος) για το Ανάπτυξης, Ιωάννα Δρέττα (διευθύνουσα σύμβουλος Marketing Greece) για το Τουρισμού.

Η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση θα ορκιστεί την Παρασκευή 26 Μαΐου και θα αναλάβει το έργο να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Οι τρεις παγίδες για τις οποίες προειδοποιεί ο Μητσοτάκης

Τις παγίδες που κρύβει για τις δεύτερες κάλπες επιχειρεί να εξουδετερώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε αυτές να μη σταθούν εμπόδιο για αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ.

Παγίδα πρώτη: ο εφησυχασμός μπροστά στη μεγάλη νίκη της 21ης Μαΐου.

Ανησυχούν για το ενδεχόμενο μερίδα των ψηφοφόρων να θεωρήσει ότι η νίκη κρίθηκε και είτε στηρίξουν άλλο κόμμα, είτε να επιλέξουν την αποχή στις νέες κάλπες.

«Η αυτοδυναμία της ΝΔ, η οποία θα προέκυπτε από αυτήν την κάλπη, πρέπει να επανεπιβεβαιωθεί, αλλά σε συνθήκες όπου ο πήχης της αυτοδυναμίας είναι πολύ πιθανόν, λόγω του γεγονότος ότι μπορεί να έχουμε περισσότερα κόμματα στη Βουλή, να ανέβει», είπε με νόημα χθες ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του. Τι εννοεί ο κ. Μητσοτάκης; Από τη στιγμή που είναι ρεαλιστικό σενάριο η πεντακομματική Βουλή να γίνει τουλάχιστον εξακομματική, ο ποσοτικός πήχης για τη ΝΔ ανεβαίνει. Συνεπώς, οι πολίτες που ψήφισαν με γνώμονα να είναι ο κ. Μητσοτάκης αυτοδύναμος και να έχει ελευθερία κινήσεων, θα πρέπει να επανεμφανιστούν στην κάλπη.

«Γκάζια» σε υπουργούς και βουλευτές

Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, θέλησε να ξεκόψει τα σενάρια περί εφησυχασμού υπουργών και βουλευτών της ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας με απόλυτο τρόπο ότι για την υπουργοποίηση τους σε δεύτερη κυβέρνηση της ΝΔ θα μετρήσει πολύ περισσότερο τι έκαναν στη δεύτερη κάλπη, παρά σε τι σειρά εξελέγησαν στην πρώτη.

«Αν νομίζουν κάποια στελέχη μας ότι έβγαλαν την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό τους εκλεγόμενοι πολύ καλά με σταυρό και τώρα μπορούν να κάτσουν να απολαύσουν την εκλογική τους νίκη και να μην συνταχθούν με το συλλογικό αγώνα, θα τους περιμένει μια πολύ μεγάλη απογοήτευση μετά τις εκλογές, εφόσον μας εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

Παγίδα δεύτερη: Η αποσυσπείρωση της ΝΔ

Ο εφησυχασμός να οδηγήσει σε αποσυσπείρωση της ΝΔ και σε συνδυασμό με την αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, να καταλήξει εντέλει σε ενίσχυση μικρότερων κομμάτων είτε στο δεξιότερο είτε στο αριστερότερο πολιτικό φάσμα. Ουδείς πρέπει να ξεχνά άλλωστε ότι στις 21 Μαΐου «ΝΙΚΗ» και «Πλεύση Ελευθερίας» ιδίως, αλλά και «ΜέΡΑ25» έφτασαν μία ανάσα από το 3% που αποτελεί το κατώφλι εισόδου στη Βουλή.

Παγίδα τρίτη: η δημόσια συζήτηση προεκλογικά να στραφεί γύρω από την “μονομαχία” ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα είναι την επόμενη ημέρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να περάσει σε δεύτερη μοίρα το πρόταγμα της ΝΔ για αυτοδυναμία.

Ψηλά στην επικοινωνιακή ατζέντα της “γαλάζιας” παράταξης θα είναι το πρόγραμμα της για την επόμενη τετραετία, με έμφαση στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας, στους καλύτερους μισθούς, στην ενίσχυση του ΕΣΥ και φυσικά στην οικονομία και στην επενδυτική βαθμίδα, για την οποία ο Κ. Μητσοτάκης δεσμεύεται ότι εφόσον οι κάλπες βγάλουν αυτοδύναμη και ισχυρή ΝΔ, η ανάκτηση της θα είναι θέμα λίγων μηνών.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός «χτύπησε καμπανάκι» και σε πασοκογενείς ψηφοφόρους που μπορεί να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη διαδικασία ανάταξης του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι μπορεί να μπλέξουμε ξανά σε περιπέτειες, αν η ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει αλλάξει τη θέση του περί κυβερνητικών συνεργασιών και επιμένει στο να μην είναι ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός. Με απλά λόγια, όποιος κεντρώος ψηφοφόρος ψήφισε ΝΔ και θέλει κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα πρέπει να ξαναψηφίσει το κυβερνών κόμμα.

Σε νευρική κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ – Συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή

Στον Σύριζα προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις πέντε το απόγευμα, μια από τις πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών, ανασυγκροτώντας τις δυνάμεις τους.

Ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εμφανιστεί ενωτικός και έτοιμος να προωθήσει μια δέσμη αλλαγών, σημαίνοντας παράλληλα την έναρξη της νέας, προεκλογικής περιόδου.

Ένταση

Ένταση ξεκίνησε από τον Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος περιέγραψε πως πρέπει να πλαισιώσουν τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ νεαρά στελέχη που διακρίθηκαν στις πρώτες θέσεις στη σταυροδοσία της περασμένης Κυριακής, ενεργοποιώντας ισχυρά αντανακλαστικά, πρωτίστως στην «προεδρική» πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Στην αποστροφή του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους στον Alpha 989 η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ρένα Δούρου, η οποία δήλωσε πως «εγώ ξαφνιάστηκα. Ο κ. Παπαδημούλης εδώ και πολύ καιρό θορυβωδώς είπε ότι δεν συμμετέχει και όντως δεν συμμετέχει στα συλλογικά όργανα και προτίμησε τον τηλεοπτικό χρόνο για να υποδείξει στα συλλογικά όργανα και στον Αλέξη Τσίπρα τι πρέπει να κάνει» πρόσθεσε η κ. Δούρου, επισημαίνοντας ότι «αυτά δεν τιμούν ούτε την πορεία του ούτε το γεγονός ότι ο κόσμος τον έχει τιμήσει και τον έχει στείλει στην Ευρωβουλή αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια θα τα πούμε και αυτά».

Δούρου: «Αηδιαστικές δηλώσεις»

Ερωτηθείσα για την πιθανότητα αλλαγής προσώπων στην πρώτη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Δούρου σημείωσε πως «το θυμάστε εκείνο το Γιώργο άλλαξε τα όλα; Δεν πήγε και πάρα πολύ μακριά. Εγώ ισχυρίζομαι ότι βεβαίως τα πρόσωπα παίζουν ρόλο αλλά οι αιτίες του αποτελέσματος αυτού δεν είναι μόνο θέμα προσώπων, είναι και θέμα πολιτικών. Διότι τα καλύτερα πρόσωπα να έχεις τα πιο δημοφιλή, αν η πολιτική σου και αν αυτά τα οποία μάχεσαι δεν είναι αυτά τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας το να αλλάξεις τα πρόσωπα θα παίξεις τις μουσικές καρέκλες. Για αυτό επανέρχομαι στις δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη που στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια.

Όσο για το αν θα ενδιαφερθεί η ίδια στην περίπτωση που τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα, είπε: «Περιμένετε από έναν άνθρωπο που έχει δείξει πραγματικά ότι είναι στρατιώτης , ότι έχει παραιτηθεί τη βουλευτικής έδρας χωρίς δίχτυ ασφαλείας για να διεκδικήσει τότε τη μάχη της Περιφέρειας που οι δημοσκοπήσεις τότε μας φέρναν τρίτη δύναμη, να θεωρείτε ότι σε αυτή την ηλικία εγώ φιλοτεχνώ ένα προφίλ ηγετικό και το λέω κοροϊδεύοντας διότι δεν τις μπορώ πια αυτές τις λέξεις. Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει τεράστια προβλήματα, έχει το Ταμείο Ανάπτυξης και Σταθερότητας μπροστά της. Να μην ξεχνάμε την αφετηρία της καθεμιάς και του καθενός. Εγώ δεν έχω ξεκινήσει ούτε με πατέρα πρωθυπουργό ούτε από παλάτια και τζάκια. Και το γεγονός ότι ο κόσμος με τιμά και στέκεται δίπλα μου και στα δύσκολα θεωρώ ότι είναι ήδη πάρα πολύ σπουδαίο για να το τσαλακώνω, να μην το εκτιμώ και να το θεωρώ ως βατήρα για κάτι άλλο», κατέληξε.

Γεροβασίλη: «Κεφάλαιο» ο Τσίπρας

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, θέση για το θέμα πήρε και η Βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας πως «ξεκινάει νέα εκλογική περίοδος και δεν θα ξεκινήσει με στρεβλώσεις. «Ξεκινάμε τη νέα εκλογική μάχη με τη συγγνώμη μας, με γνώση των λαθών μας και με το μήνυμα που έχουμε λάβει από το λαό για τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε ταχύτατα. Οι αλλαγές είναι στρατηγικές και τακτικές. Αφορούν τη στάση μας, την πολιτική και τις επιλογές μας. Και αυτό θα το εξηγήσουμε στον κόσμο» σημείωσε η πρώην Υπουργός και αναφερθείσα στο πρόσωπο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιέγραψε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι κεφάλαιο και για την Αριστερά και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη χώρα. Ανέλαβε την ευθύνη και συνεχίζει τη μάχη ως ηγέτης» κλείνοντας το σχόλιο περί σεναρίων νέας ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ.

Παππάς: «Ανοησίες»

Στο ίδιο μήκος κύματος, «σε στιγμές δύσκολες για το κόμμα μας και την παράταξή μας, ο κόσμος που μας ψήφισε και σκέφτεται να μας ψηφίσει περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες», σχολίασε στην Ναυτεμπορική TV ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς, με φόντο τις δηλώσεις Παπαδημούλη. Ο κ. Παππάς τόνισε επιπλέον ότι «είναι σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ηγεσία που κρατά το τιμόνι σταθερά και η συζήτηση αυτή αφορά κέντρα που δεν θέλουν το καλό του κόμματος». Ερωτηθείς αν θεωρεί πως η δήλωση του κ. Παπαδημούλη δεν είναι αυτόνομη, είπε πως «όχι, είναι μια πολιτική άποψη που είναι εντελώς άστοχη και εκτός τόπου και χρόνου».

Ξανθός: Δεν είναι ταμπού το θέμα της ηγεσίας

Από πλευράς του, ωστόσο, ο πρώην Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός υποστήριξε πως «νομίζω ότι όλα θα τεθούν στο τραπέζι», ερωτηθείς στο Πρώτο Πρόγραμμα εάν στις εσωκομματικές συζητήσεις μετά και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Ξανθός, σημείωσε ότι δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνει το κόμμα μακροπρόθεσμα, καθώς απαιτείται μια απόσταση από την συγκυρία, όπως και να έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος με την διενέργεια και των επόμενων εκλογών, της 25ης Ιουνίου, ωστόσο είπε χαρακτηριστικά «πιστεύω ότι μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι “αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω”».

«Εκτός τόπου και χρόνου» ο Παπαδημούλης

Αύριο (σσ σήμερα) με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα γίνει προσπάθεια, είπε ο κ. Ξανθός αυτό το κλίμα να συμπυκνωθεί «σε ένα restart που μπορεί να γίνει, όποιο restart μπορεί να γίνει αυτές τις μέρες, με μια σαφήνεια στον προγραμματικό και πολιτικό λόγο», ενώ σχολιάζοντας την πρόταση του κ. Παπαδημούλη, η άποψη του κ. Ξανθού, είναι ότι αυτή η συζήτηση «είναι εκτός τόπου και χρόνου».ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ