ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρήτη: Κρατούν “μικρό καλάθι” οι εργαζόμενοι – Τι ζητούν από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες του Ιουνίου

Την απελευθέρωση και υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ζητούν πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης. Οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων δεν είναι αισιόδοξοι για το τι αναμένει να κάνει η Ν.Δ., εφόσον εκλεγεί κυβέρνηση μετά τις δεύτερες εκλογές. Οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Κρήτης διαμηνύουν πως ο εργαζόμενος πρέπει να αποτελέσει επίκεντρο ενδιαφέροντος, καθώς είναι εκείνος που συντηρεί ολόκληρο τον παραγωγικό μηχανισμό της χώρας. Μεταξύ άλλων, κάνουν έκκληση προς την κυβέρνηση να προωθήσει ένα εργασιακό πλαίσιο πιο οικείο και ασφαλές προς τους εργαζόμενους.

Η αλήθεια είναι πως οι εργαζόμενοι την προηγούμενη τετραετία δεν πέρασαν όμορφα. Τόσο η υγειονομική όσο και η ενεργειακή κρίση “τσεκούρωσαν” την αγοραστική δυναμική τους, με άμεση συνέπεια ο εργάτης ή ο μισθωτός να μην μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των αναγκών του. Πλέον τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Επόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκροτηθεί λόγω μαθηματικών δυσχερειών και πρακτικών αδυναμιών, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές λίαν συντόμως.

Στο πλαίσιο αυτό, το neakriti.gr επικοινώνησε με προέδρους Εργατικών Κέντρων, οι οποίοι μίλησαν για το εκλογικό αποτέλεσμα και τόνισαν πως όποια κυβέρνηση εδραιωθεί οφείλει να προβεί στην απελευθέρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, Κωνσταντίνος Νικολιδάκης, υποστήριξε: «Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν μη αναμενόμενο. Ο ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεν ανέμενε τέτοια ευρεία νίκη με τέτοια ποσοστά και με τέτοιο καταποντισμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ευελπιστούμε πως, εφόσον γίνει η επόμενη κυβέρνηση με κόμμα τη Ν.Δ., θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα ασκήσει μια σοβαρή πολιτική και θα ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα των εργαζομένων».

«Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος της εργασίας πέρασε αρκετά δύσκολα, όπως ακρίβεια, φτώχια και μείωση της αγοραστικής δυναμικής στο πορτοφόλι του. Δε θεωρώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το μεγάλο ποσοστό που έβγαλε, ισοδυναμεί με μια συνολική νίκη σε όλα τα πεδία δημόσιας δράσης. Ευελπιστούμε να δούμε κάτι καλύτερο από την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει και μετά τις δεύτερες εκλογές. Ήταν δύσκολη η τετραετία που πέρασε για τον εργατικό και μισθωτό κόσμο. Από εκεί και πέρα, οφείλουμε να σεβαστούμε το εκλογικό αποτέλεσμα και την ψήφο του ελληνικού λαού. Σε κάθε περίπτωση, έχω εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό και μακάρι να έρθουν καλύτερες ημέρες για τους εργαζόμενους», είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και μέλος της ΓΣΕΕ, Στέλιος Βοργιάς.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Γιάννης Μανωλικάκης, είπε: «Σύμφωνα με τις εξαγγελίες που έχει κάνει η Ν.Δ. με τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού, που υποστήριξε πως το 2027 θα έχουμε κατώτατο μισθό 1.700 ευρώ, θεωρώ πως είναι ανέφικτο. Δεν έχει αναφέρει τίποτα όσον αφορά στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για τις οποίες ζητάμε την απελευθέρωση και την υπογραφή μεταξύ των μερών. Δεν έχει πει τίποτα ο κ. Μητσοτάκης. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανεξάρτητη Αρχή, πράγμα που εμάς ως εκπροσώπους εργαζομένων δε μας συμφέρει. Δεν υπάρχει εποπτεία από το υπουργείο Εργασίας. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα είναι για τους εργαζόμενους τα ίδια. Δε θα αλλάξει κάτι την επόμενη τετραετία. Αυτό που πιστεύω είναι ότι ο κόσμος θα “ξυπνήσει” και θα αρχίσει να διεκδικεί το δικαίωμά του για εργασία και μισθούς που θα είναι αντάξιοι των προσδοκιών του».

Τι πρέπει να αλλάξει – «Νέο εργασιακό μοντέλο με επίκεντρο τον μισθωτό»

Στην ανάγκη να εδραιωθεί ένα νέο εργασιακό μοντέλο στη βάση μιας νέας πολιτικής πρότασης που θα έχει ως επίκεντρο τον μισθωτό και τον εργαζόμενο έκανε αναφορά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, Μανόλης Πεπόνης.

«Θεωρώ ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα έχει αντίκτυπο και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε πολλά θέματα που απασχολούν την κοινωνία και τους εργαζόμενους, που έχουν να κάνουν με την κανονικότητα της εργασίας, την τήρηση και διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη νομιμότητα που πρέπει να υπάρχει και στις συνθήκες εργασίας. Κυρίως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βρεθούν στο προσκήνιο. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να είναι απέναντι σε κάθε κυβέρνηση, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να σκέφτεται τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι είναι η κινητήρια δύναμη και είναι εκείνοι που παράγουν τον πλούτο», υποστήριξε ο κ. Πεπόνης.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ