Νομός Χανίων ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Δ.ΥΠ.Α. Χανίων ο Βασίλης Διγαλάκης

Ζητήματα που αφορούν την εύρεση εργασίας στα Χανιά, τη στήριξη των ανέργων καθώς και την εφαρμογή του νόμου 4921/2022 («Δουλειές ξανά») είχε την ευκαιρία να συζητήσει σήμερα ο Βασίλης Διγαλάκης κατά την επίσκεψη του στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης 2 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α., πρώην Ο.Α.Ε.Δ.).

Ο υποψήφιος Βουλευτής Χανίων της ΝΔ ζήτησε να ενημερωθεί για τον βαθμό υλοποίησης των προβλέψεων του νόμου 4921/2022 στα Χανιά (ψηφιακό μητρώο και κάρτα, αριθμός ανέργων που έχουν καταρτίσει σχέδια δράσης, αριθμός ανέργων που έλαβαν το επίδομα εργασίας, αριθμός ανέργων που διεγράφησαν λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, αριθμός ανέργων που διεγράφησαν λόγω άρνησης, τρεις φορές, θέσεων εργασίας).

Ο κ. Διγαλάκης συζήτησε με τον προϊστάμενο και εκπροσώπους των εργαζόμενων για τη γενικότερη λειτουργία της Υπηρεσίας και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Στη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε ότι απαιτείται η άμεση υλοποίηση του νέου νομοθετικού πλαισίου και της ψηφιακής κάρτας, καθώς ο βασικός στόχος της Υπηρεσίας είναι η εύρεση εργασίας, ενώ τονίστηκε ότι στους άμεσους στόχους της Υπηρεσίας είναι η επικαιροποίηση του Μητρώου Ανέργων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, επίσης, στην ανάγκη υποστήριξης των εργαζομένων με ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα συμβάλλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών.

Σημειώνεται ότι με το νόμο 4921/2022 η Κυβέρνηση προχώρησε σε ριζική μεταρρύθμιση της πολιτικής για την απασχόληση, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και του συστήματος κατάρτισης με τρεις βασικούς στόχους:

1. Να βοηθηθούν οι άνεργοι και ιδίως οι μακροχρόνια, με νέα ψηφιακά εργαλεία, να βρουν δουλειά και να επιβραβευθούν όσοι αναζητούν ενεργά ή βρίσκουν εργασία.

2. Να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κατάχρησης που έχουν εντοπιστεί, ώστε τα επιδόματα και οι παροχές να κατευθύνονται σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

3. Να διασφαλιστεί ότι θα πιάνουν τόπο τα χρήματα των φορολογουμένων για τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης, καθώς η Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα στον τομέα των δεξιοτήτων.

Οι βασικές παρεμβάσεις του νόμου αφορούν:

*Επίδομα εργασίας (50% του επιδόματος ανεργίας) για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.

*Μπόνους 300 ευρώ για την κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης από τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 έτη).

*Εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, όπως ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρώπη,  για την παραμονή μετά το πρώτο 12μηνο στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και κατά συνέπεια την διατήρηση των βοηθημάτων, παροχών κ.λπ. ( τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης).

*Μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, ενεργοποίηση της διαγραφής από το μητρώο ανέργων για δύο χρόνια, κατά την πάγια ευρωπαϊκή πρακτική.

*Μεταρρύθμιση της κατάρτισης, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και δημιουργία Ατομικών Λογαριασμών Δεξιοτήτων.

*Σύνδεση των αμοιβών παρόχων κατάρτισης και καταρτιζόμενων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ