Νομός Χανίων

Στα Σφακιά 35 μετανάστες που αποβιβάστηκαν στη Γαύδο – Ταξίδευαν στιβαγμένοι σε ένα μικρό βαρκάκι

Τριάντα πέντε (35) μετανάστες, όλοι άντρες νεαρής ηλικίας, αποβιβάστηκαν το βράδυ της Πέμπτης 19 Οκτωβρίου, στην παραλία Τρυπητή της ακριτικής Γαύδου. Τουρίστας που βρισκόταν στην περιοχή, ειδοποίησε κάτοικο του νησιού και σήμερα το πρωί υπήρξε κινητοποίηση για την μεταφορά τους στον Κόρφο και από εκεί στο λιμάνι Καραβέ, προκειμένου εντός της ημέρας να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής για τα Σφακιά. Στο νησί μετέβη πλωτό του Λιμενικού Σταθμού της Παλαιόχωρας με προσωπικό που ανέλαβε το συντονισμό της επιχείρησης μεταφοράς των προσφύγων.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για να αποφασιστεί η προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης τους και για την διενέργεια της προανάκρισης. Αίτημα προς τη δημοτική αρχή των Χανίων δε φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση, καθώς μετά την πρόσφατη φιλοξενία των 22 μεταναστών από το Μπαγκλαντές, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από ψώρα, όλα τα είδη που χρησιμοποιήθηκαν στις παιδικές κατασκηνώσεις του Καλαθά, καταστράφηκαν.

metanastes

Την  ίδια στιγμή, χωρίς το στοιχειώδες προσωπικό και χωρίς να μπορεί να διαθέσει χώρο για την προσωρινή έστω φιλοξενία τους, ο δήμος Γαύδου αδυνατεί να σηκώσει το βάρος ενώ αντίστοιχα στα Σφακιά όπου θα  μεταφερθούν, δεν υπάρχει κατάλληλή υποδομή. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση του λιμενικού σώματος με τη συμμετοχή πλωτού του Λιμενικού Σταθμού Παλαιόχωρας.

Εντύπωση προκαλεί η εικόνα του σκάφους με το οποίο ταξίδεψαν οι 35 μετανάστες,  το οποίος είναι μήκους μόλις λίγων μέτρων και χωρίς να παρέχει την παραμικρή ασφάλεια.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ