ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Σε απίστευτα ύψη η τιμή του λαδιού – Άνοδος 35% στο ράφι μέσα σε μόλις ένα μήνα

Μέσα σε μόλις ένα μήνα το ποσό αύξησης της τιμής ελαιόλαδου στο ράφι είναι 35%! Έτσι, η τιμή του προϊόντος έχει πάρει “φωτιά” και στο ράφι, καθώς αγγίζει τα 13,5 ευρώ το λίτρο, με τον διατροφικό “χρυσό” να έχει εξελιχθεί σε… οικονομικό χρυσό, στο χρηματιστήριο των τιμών!

Στα 8,40 ευρώ έχει φτάσει η τιμή του παραγωγού στο νησί μας, ωστόσο αρκετοί παραγωγοί θα αναγκαστούν φέτος να αγοράσουν λάδι, καθώς, όπως εκτιμάται, η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου στο νησί μας δε θα ξεπεράσει τους 30.000 τόνους… Οι καταναλωτές θα πληρώνουν ακριβά το ελαιόλαδο, ενώ εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, όπως και στον χώρο της εστίασης.

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη μειωμένη παραγωγή λαδιού σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως και στα φαινόμενα κλοπών λαδιού που έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρων Χιλετζάκης.

«Στις 19 του μήνα ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ότι η αύξηση των τιμών στο ελαιόλαδο έφτασε στο 130% σε σχέση με το 2022. Είναι 9.000 δολάρια τώρα ο τόνος. Μέσα στον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα είχαμε μία αύξηση 35% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Από 9,20 ευρώ στο ράφι έχουμε φτάσει σήμερα στα 13,25 ευρώ το λίτρο»!

Σύμφωνα με τον συνεταιριστή, «ενώ πέρυσι είχαμε μια παραγωγή στο νησί που έφτανε τους 130.000 τόνους, φέτος δε θα βγάλουμε ούτε 30.000 τόνους… Άρα το λάδι δε φτάνει ούτε για την εγχώρια κατανάλωση».

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι δε θα αποφύγουμε μεγάλες αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες…

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ