ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «ντόμινο» της ακρίβειας: Από το χωράφι στο ράφι ανατιμήσεις έως και 150%

Από τη “μεγάλη ακρίβεια” μέχρι την “αισχροκέρδεια”… είναι πολύ μικρή τελικά η απόσταση, όπως αποδεικνύουν και στη χώρα μας τα στοιχεία του πληθωρισμού, σε βασικότατα είδη ανάγκης, με τα οπωροκηπευτικά να έχουν φτάσει πλέον στο ράφι, σε τιμές από δύο έως και τρεις φορές πάνω, σε σχέση με τις τιμές που είχαν όταν έφυγαν από το χωράφι.

Η ντομάτα είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση και άλλωστε θεωρείται η “βασίλισσα του πληθωρισμού”… Ενώ σε “τιμές χρυσού”, τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πωλούνται πλέον όλα τα είδη κρέατος και κυρίως το μοσχάρι και το χοιρινό… Μάλιστα, οι τιμές στο κρέας από το Πάσχα και μετά δεν έχουν ανατιμηθεί. Άρα σε όλα τα βασικά είδη για τις ανάγκες των ελληνικών νοικοκυριών οι τιμές είναι τώρα “φωτιά” και, μετά το αναμενόμενο νέο κύμα ανατιμήσεων, θα γίνουν εκρηκτικές για τα συμφέροντα των καταναλωτών!

Και βεβαίως μιλάμε για “πληθωρισμό κερδοσκοπίας”, αφού προκαλείται αποκλειστικά από την αύξηση των περιθωρίων κέρδους σε όλη την αλυσίδα, από την παραγωγή έως και τη διάθεση των προϊόντων.

Απόγνωση

Απόγνωση για τα νοικοκυριά προκαλεί το ντόμινο των ανατιμήσεων που έχει προηγηθεί του νέου κύματος που περιμένουμε από τις καταστροφικές πλημμύρες και τις πυρκαγιές, σε 14 βασικά προϊόντα διατροφής, μεταξύ των οποίων στο μοσχάρι, στο τυρί, στα φρούτα, στα αβγά, στο χοιρινό, στο γάλα, στο βούτυρο, στα φυτικά λίπη και στον καφέ…

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός των τροφίμων στη χώρα μας διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 10,8%, όταν στο σύνολο των αγορών της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 10,2%.

Η “επίδοση” αυτή κατατάσσει την Ελλάδα στην 7η θέση μεταξύ των 19 χωρών της Ευρωζώνης, ενώ, εξετάζοντας αναλυτικότερα τη λίστα με τις 25 βασικές κατηγορίες τροφίμων της Eurostat, η χώρα μας κάνει… πρωταθλητισμό αυξήσεων σε 14 προϊόντα.

«Δυστυχώς, έρχεται πολύ “βαρύς” χειμώνας»

«Εμείς το είχαμε πει όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι δε θα δούμε τη σταθεροποίηση των τιμών. Βλέπουμε μία συνεχώς αυξανόμενη πορεία των τιμών σε βασικά είδη διατροφής, όπως είναι το γάλα και το κρέας, τα οποία έχουν φτάσει πια στο σημείο, να είναι απλησίαστα στους περισσότερους εργαζόμενους», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ στο Ηράκλειο και στέλεχος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Τάσο Ξενάκη.

«Από την άλλη, βλέπουμε ότι οι αυξήσεις των μισθών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, γιατί εξατμίζονται. Αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, όταν οι ανατιμήσεις είναι μεγαλύτερες της αύξησης του κατώτατου μισθού», όπως καταλήγει…

“Μαύρο χαβιάρι” και το κρέας

Στο μεταξύ, σε είδος πολυτελείας για πολλά νοικοκυριά έχει πλέον εξελιχθεί το μοσχάρι, αφού το μπαράζ αυξήσεων σε διψήφια ποσοστά συνεχίζεται χωρίς σταματημό για 17 μήνες στη σειρά και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2022. Ωστόσο, για την Κρήτη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου Λευτέρης Ντουράκης τονίζει κατηγορηματικά ότι φέτος αυξήσεις δεν έχουν μπει ούτε στο μοσχάρι, ούτε στο χοιρινό. Δεν αποκλείει όμως το ενδεχόμενο ανατιμήσεων για το επόμενο διάστημα λόγω των δραματικών εξελίξεων στον Θεσσαλικό Κάμπο και κυρίως στη φέτα, που φτιάχνεται αποκλειστικά και μόνο από αιγοπρόβειο γάλα.

Πανελλαδικά:

Τον Αύγουστο η τιμή στο μοσχάρι αυξήθηκε στην ελληνική αγορά κατά 11,1%, όταν στην Ευρωζώνη η αύξηση ήταν της τάξης του 5,4%.

Η αύξηση της τιμής του μοσχαριού με ελληνικό χρώμα ήταν η δεύτερη υψηλότερη μεταξύ των 19 χωρών της ζώνης του ευρώ και η μόνη χώρα που μας ξεπέρασε ήταν η Κύπρος (+16,5%).

Η ίδια περίπου εικόνα καταγράφεται και στο χοιρινό, καθώς στην Ελλάδα τον Αύγουστο καταγράφηκε αύξηση κατά 14,8% έναντι 8,8% στην Ευρωζώνη.

Στην περίπτωση του χοιρινού, η Ελλάδα είναι στην 4η υψηλότερη θέση στην Ευρωζώνη αναφορικά με την ακρίβεια.

Στα αμνοερίφια, η μέση ανατίμηση στην Ελλάδα ήταν 8% τον Αύγουστο, δηλαδή η 3η υψηλότερη μεταξύ των 19 χωρών της ζώνης του ευρώ. Κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη η τιμή σε αρνιά και κατσίκια αυξήθηκε κατά 5,8% και αυτό παρότι έχουμε αυτάρκεια.

Μόνο το κοτόπουλο δεν ακρίβυνε πολύ τον Αύγουστο στα εγχώρια ράφια, αφού η τιμή του αυξήθηκε μόλις 1%, ενώ στην Ευρωζώνη η αντίστοιχη αύξηση ήταν 4,1%.

Στα οπωροκηπευτικά

Οι μανάβηδες υποστηρίζουν πως οι ανατιμήσεις αυτές οφείλονται στην αύξηση του κόστους παραγωγής και κατά συνέπεια και σε διπλασιασμό των τιμών παραγωγού σε σχέση με πέρυσι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολος Ραπτόπουλος, σε συνεντεύξεις του σε κεντρικά ΜΜΕ τονίζει ότι σε σχέση με πέρυσι:

  • Τα μήλα από 1,10 ευρώ το κιλό πέρυσι πωλούνται φέτος μέχρι και 3 ευρώ το κιλό.
  • Οι ντομάτες από 1,50 ευρώ το κιλό πέρυσι πωλούνται φέτος μέχρι και 3,29 ευρώ το κιλό.
  • Τα κολοκύθια από 1,30 ευρώ το κιλό πέρυσι πωλούνται φέτος μέχρι και 2,98 ευρώ το κιλό.
  • Τα αχλάδια από 1,5 ευρώ το κιλό πέρυσι πωλούνται φέτος μέχρι και 3,29 ευρώ το κιλό.
  • Τα νεκταρίνια Νάουσας από 1,60 ευρώ το κιλό πέρυσι πωλούνται φέτος μέχρι και 3,29 ευρώ το κιλό.
  • Το κουνουπίδι από 2 ευρώ το κιλό πέρυσι πωλείται φέτος μέχρι και 3,98 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Ραπτόπουλος σημείωσε ότι από χέρι σε χέρι η τιμή των προϊόντων αυξάνεται μέχρι και τέσσερις φορές, ενώ παράλληλα ζητεί έλεγχο της αλυσίδας από το χωράφι μέχρι το ράφι.

«Από παλιά οι μεσάζοντες είναι που υπερκερδίζουν»…

Από τις “χρυσές” δεκαετίες των θερμοκηπίων ο γεωπόνος Κωστής Παπαδάκης, που υπηρέτησε σε θέσεις- “κλειδιά” της πρώην Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος, τόσο στη Μεσαρά όσο και στην Ιεράπετρα, και διαπίστωνε – όπως τονίζει στο neakriti.gr – πως το χάσμα μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή ήταν το αποτέλεσμα των κερδών των ενδιάμεσων εμπόρων και όχι των τιμών παραγωγού και λιανεμπόρου…

Το μόνο λογικό κέρδος, όπως λέει, βάσει νομοθεσίας, δεν μπορεί να κινείται πάνω από το 15% με 20% και το προϊόν είναι καλύτερα να το εμπορεύεται μόνος του ο παραγωγός, χωρίς μεσάζοντες…

Μάλιστα, ο ίδιος θυμάται: «Το 1965, στην αγορά της Ιεράπετρας, ένας έμπορος και μάλιστα λιανέμπορος παραλαμβάνει φασόλια από έναν παραγωγό. Ο έμπορος τον πλήρωσε 200 δραχμές ανά κιλό. Πριν φύγει από το μαγαζί του ο παραγωγός, βάζει ο έμπορος ταμπέλα με την τιμή των 800 δραχμών ανά κιλό στα ίδια φασόλια! Όταν ο παραγωγός του ζήτησε εξηγήσεις, εκείνος του απάντησε: “Όσο θέλω εγώ τα βάζω”… Ήμουν παρών στο γεγονός και μάλιστα τότε είχα γράψει και σχετικό άρθρο».

Καταλήγοντας, ο Κωστής Παπαδάκης λέει ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό.

«Ο παραγωγός συχνά αναγκάζεται να πουλήσει φτηνά στον χονδρέμπορο. Τα προϊόντα αυτά είναι ευάλωτα και φοβάται πως, αν του αρνηθεί, δε θα προλάβει και θα τα χάσει», καταλήγει ο συνταξιούχος σήμερα γεωπόνος.

Η αμόλυβδη… “πετάει”!

Σε εφιάλτη για χιλιάδες οδηγούς εξελίσσεται πάλι η τιμή της αμόλυβδης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα βενζινάδικα της Αθήνας “σκαρφάλωσε” πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο και σε ορισμένες περιπτώσεις στην περιφέρεια προσέγγισε ακόμα και τα 2,30 ευρώ!

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα είπε ότι παρέλαβε η ίδια προχθές τιμολόγιο με τιμή 1,98 ευρώ το λίτρο. Και προέβλεψε δύσκολο χειμώνα. Μάλιστα, αναφερόμενη και στο πετρέλαιο θέρμανσης, τόνισε ότι «κάτω από 1,50 αποκλείεται να ξεκινήσει» και ζήτησε επιδότηση – όπως και πέρυσι – στην αντλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η ακριβότερη βενζίνη πωλείται στα Δωδεκάνησα, όπου η μέση τιμή της κινείται στα 2,167 ευρώ ανά λίτρο. Στην πραγματικότητα βεβαίως σε ορισμένα νησιά έχουμε φτάσει στα 2,30 ευρώ.

Στο Ηράκλειο, οι τιμές στα πρατήριο κυμαίνονται μεταξύ 2,06 και 2,09 ευρώ και με τις ανοδικές τάσεις που βλέπουμε, σε λίγο θα προσεγγίσουμε το εφιαλτικό περσινό καλοκαίρι, όταν είχαμε φτάσει και στα 2,45…

Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη νέο “ράλι” τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους περισσότερους αναλυτές να συμφωνούν ότι η ημέρα που το Brent θα περάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι είναι κοντά. Μόλις προχθές ξεπέρασε τα 92 δολάρια και είναι στα ψηλά του 12μήνου.

Ειδικότερα, τον κίνδυνο να κινηθούν φέτος τις τιμές του Brent 6% πιο πάνω από τα σημερινά επίπεδα επισημαίνει στις νέες της προβλέψεις η UBS, οι οποίες, εάν επαληθευτούν, ο “μαύρος χρυσός” θα ξεπεράσει τα 95 δολάρια το βαρέλι.

Η Goldman Sachs έχει αρχίσει να κάνει προβλέψεις για άνοδος των τιμών με διάρκεια, ακόμη και στα επίπεδα των 107 δολαρίων μέσα στο επόμενο έτος.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ