Γεύση - Ψυχαγωγία

Σαρακοστιανή νηστεία – Ωφελεί ή όχι;

Η περίοδος του Πάσχα μας φέρνει κάθε χρόνο αντιμέτωπους με την επιλογής της νηστείας, δηλαδή της πλήρους αποχής από τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, ψάρι, πουλερικά) και παραγώγων τους (τυρί, γάλα, αυγό), η οποία διαρκεί συνήθως από 1 εβδομάδα, τη Μ. εβδομάδα, έως 48 ημέρες.

Μπορεί όμως μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή να στηρίζεται αποκλειστικά σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και θαλασσινά, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Καλύπτει τις απαιτήσεις του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά;

Σαρακοστή και υγεία: Τα σαρακοστιανά προϊόντα είναι πολύ χρήσιμα στον ανθρώπινο οργανισμό ,αφού συμβάλλουν στον να καθαιρεθεί, με αποτέλεσμα το πεπτικό σύστημα να λειτουργεί πολύ καλύτερα ,να θεραπευτούν οι μολύνσεις που προκύπτουν , να μειώνει την αρτηριακή πίεση, την χοληστερίνη και να προλαμβάνει καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η κατανάλωση Σαρακωστιανων προϊόντων είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό αφού παύει να καταναλώνει ζωικά λίπη με αποτέλεσμα τον καθαρισμό και την αποτοξίνωση του. Η αλήθεια μπορεί τα συσκευασμένα και τυποποιημένα προϊόντα να τα βρίσκουμε πεντανόστιμα ,ωστόσο για τον οργανισμό μας είναι πολύ βαριά και το μόνο που κατορθώνουν είναι να τον επιβαρύνουν.

Πιο κάτω θα δούμε πλήρη ανάλυση των παραπάνω εννοιών
Το πεπτικό μας σύστημα είναι αρκετά ευαίσθητο και οι τροφές που επιλέγουμε να του εισχωρήσουμε σε καθημερινή βάση το φορτώνουν απίστευτα, έτσι κατά την περίοδο της νηστείας επειδή πλέον στον οργανισμό μας δεν εισέλθετε ζωικό λίπος αλλά και γενικότερα βαριές τροφές αυτό μπορεί να ακολουθεί πολύ πιο αποτελεσματικά την διαδικασία της πέψης αφού η τροφή διασπάται πολύ πιο εύκολα και εμείς νιώθουμε χορτάτοι.
Αν εσείς η κάποιο δικό σας άτομο πάσχει από έλκος, κολίτιδα, φλεγμονές του εντέρου τότε επιβάλετε να ακολουθήσει την νηστεία επειδή όλα αυτά που τρώμε εκείνη την περίοδο αποτελούν πολύ ισχυρό φάρμακα για την αντιμετώπιση τους. Ωστόσο η Νηστεία μπορεί να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δερματικές παθήσεις όπως είναι η δερματίτιδα αλλά και η ψωρίαση αλλά και την ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Από την πλήρη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών επίσης προκύπτουν πολλά θετικά αφού οι φυτικές ίνες που είναι πλούσια βοηθούν στην μείωση της γλυκόζης στο αίμα αλλά και η αύξηση διάσπασης της με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αντλεί την ενέργεια που θέλει χωρίς όμως να παράγει την αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα και έτσι να ρυθμίζετε και η αρτηριακή πίεση και το ζάχαρο.
Η αποχή από την κατανάλωση κρέατος έχει και αλλά οφέλη αφού μπορεί να αποφευχθεί έμφραγμα αλλά και συγγενής καρδιοπάθειες. Αυτό οφείλετε στο ότι στον οργανισμό δεν εισέρχονται πλέον τροφές με λιπίδια.

Ένα ακόμη όφελος είναι ότι καταφέρνει να ελέγξει και να μειώσει κατά παρά πολύ την τα επίπεδα χοληστερίνης. Αυτό οφείλετε κατά κύριο λόγο επειδή παύουμε να εισχωρούνε στον οργανισμό μας κορεσμένα λιπαρά.

Ποια τα οφέλη της και τι να προσέξω;
Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο, ενώ θεωρείται η μεγαλύτερη νηστεία, καθώς διαρκεί 48 ημέρες. Σε αυτή την περίοδο δεν καταναλώνονται ζωικά προϊόντα (κρέας, γαλακτοκομικά, ψάρια και αυγά), εκτός από την ημέρα του Ευαγγελισμού (25η Μαρτίου) και την Κυριακή των Βαΐων, όπου οι πιστοί μπορούν να φάνε ψάρι.

Ποια τα οφέλη της;
Οι κανόνες της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής αποτελούν το βασικό «συστατικό» της Κρητικής Διατροφής, ένα από τα πιο υγιεινά και πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία διατροφικό μοντέλο. Χαρακτηρίζεται από μειωμένα κορεσμένα λιπαρά οξέα, υψηλά επίπεδα φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, οσπρίων και φρούτων.

Μελέτη έδειξε πως τα άτομα που νήστευαν εμφάνισαν μειωμένη LDL (κακή) χοληστερόλη, ολική χοληστερόλη και Δείκτη Μάζας Σώματος, σε σχέση με εκείνους που δεν νήστευαν, χάρη στην κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών, φρούτων και λαχανικών. Έτσι, φάνηκε πως η εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι μειωμένη, καθώς δεν καταναλώνονται τρόφιμα με κορεσμένα λιπαρά οξέα, αλλά και ασθενειών που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως ο καρκίνος, η νόσος του Πάρκινσον κ.α.

Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της νηστείας, που δεν πρέπει να παραλείψουμε, είναι η καλή ψυχολογία. Η διατροφή με μειωμένα κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα και παράλληλα η αυξημένη πρόσληψη βιταμινών, αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών και υδατανθράκων, φαίνεται πως επιδρά θετικά στην ψυχολογία των ατόμων που νηστεύουν. Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οστρακοειδή συμβάλλουν στην μειωμένη εμφάνιση κατάθλιψης, άγχους και διαταραχών αντίληψης.

Τι να προσέξω;
Μέγεθος Μερίδας

Στην νηστεία λόγω αποκλεισμού κάποιων τροφίμων πολλά άτομα υπερβάλλουν την ώρα των κύριων γευμάτων ή/και των σνακ, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες θερμιδικά πυκνών τροφών (π.χ. ταχίνι, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί). Για να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση φαγητού, η Μέθοδος του Πιάτου είναι μια στρατηγική που βοηθά:

■ ½ του πιάτου λαχανικά και φρούτα (κυρίως εποχής)

■ ¼ του πηγή υδατανθράκων (καστανό ρύζι, μακαρόνια, παξιμάδι)

■ ¼ του πιάτου πηγή πρωτεϊνών (όσπρια, τόφου, ξηροί καρποί)

Καταναλώνουμε με μέτρο ότι μας αρέσει και αν δεν καταφέρουμε να ελέγξουμε την μερίδες μας συμβουλευόμαστε έναν Διαιτολόγο – Διατροφολόγο.

Σίδηρος

Φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι:

1. Όσπρια: φακές, φασόλια, ρεβίθια

2. Λαχανικά: μπρόκολο, φύλλα παντζαριού, σπανάκι

3. Ξηροί καρποί: ηλιόσποροι, αμύγδαλα, κάσιους, σουσάμι

4. Φρούτα: κυρίως αποξηραμένα (δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες)

5. Σόγια: τόφου

6. Μαύρη σοκολάτα

7. Εμπλουτισμένα με σίδηρο προϊόντα: δημητριακά, ψωμί, ρύζι

Οι τροφές αυτές περιέχουν μη αιμικό σίδηρο, σε σχέση με τα ζωικά προϊόντα που έχουν αιμικό σίδηρο. Αυτό σημαίνει ότι απορροφάται λιγότερο από τον οργανισμό και χρειάζεται να συνδυαστεί με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (πορτοκάλι, κόκκινη πιπεριά, λεμόνι) ή β – καροτένιο (καρότα, μαρούλι) για την βέλτιστη απορρόφησή του.

Οι τροφές πλούσιες σε σίδηρο καλό είναι να μην καταναλώνονται ταυτόχρονα με τροφές που έχουν ταννίνες, όπως χαμομήλι, κακάο, τσάι κ.α. Επίσης, τα όσπρια να μουλιάζονται, ώστε να μειώνεται η δραστικότητα ορισμένων φυτικών οξέων που εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου.

Ασβέστιο

Οι ανάγκες μας σε ασβέστιο δεν καλύπτονται μόνο από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως πιστεύει ο περισσότερος κόσμος. Πλήθος φυτικών τροφών μπορούν να μας παρέχουν το ασβέστιο που χρειαζόμαστε. Για παράδειγμα:

1. Λαχανικά: μπρόκολο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά

2. Φρούτα: αποξηραμένα σύκα, πορτοκάλι, παπάγια

3. Όσπρια: φασόλια, κόκκινα φασόλια

4. Ξηροί καρποί: αμύγδαλα, σουσάμι

5. Εμπλουτισμένα προϊόντα σε ασβέστιο: φυτικά γάλατα

Το σπανάκι και τα φύλλα παντζαριού περιέχουν οξαλικά οξέα που εμποδίζουν την απορρόφηση ασβεστίου, όμως όταν μαγειρευτούν ένας μέρος αυτών των οξέων αποβάλλεται και το ασβέστιο απορροφάται καλύτερα.

Συνεπώς, φαίνεται πως η νηστεία είναι ένα δώρο για την υγεία μας και με λίγη προσπάθεια μπορούμε να την ακολουθήσουμε πιστά!

Ωστόσο, ορισμένες ομάδες ατόμων (π.χ. άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφροπάθεια) καλό είναι να συμβουλευτούν έναν Διαιτολόγο – Διατροφολόγο πριν την νηστεία, ώστε να λάβουν την σωστή καθοδήγηση ανάλογα με τις ανάγκες τους.

#pgnews



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ