ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολική ψήφος: Έχουν ήδη ψηφίσει 14.950 Έλληνες για τις Ευρωεκλογές

Για ζητήματα που αφορούν τις Ευρωεκλογές 2024 και για την Επιστολική ψήφο μίλησε στον ΑΝΤ1 ο Νάσος Μπαλέρμπας, Γενικός Γραμματέας του Υπ. Εσωτερικών.

Όπως εξήγησε, από τους περίπου 202.500 εκλογείς που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν με επιστολή, οι 14.950 έχουν ήδη ψηφίσει και αποστείλει τον φάκελο με την ψήφο τους προς το Υπουργείο Εσωτερικών.

Πού πηγαίνουν οι φάκελοι των ψηφοφόρων μέσω επιστολικής ψήφου

Ερωτηθείς για το πού πηγαίνουν οι φάκελοι όσων έχουν ήδη ψηφίσει μέσω επιστολικής ψήφου, είπε: «Oι απαντητικές επιστολές με τις ψήφους συγκεντρώνονται και φυλάσσονται στο Περιστέρι, όπου το πρωί της Κυριακής, επιτροπές με δικαστικούς, θα παραλάβουν κάλπες με τις επιστολικές ψήφους και αυτές θα μπουν κανονικά στην καταμέτρηση των ψήφων».

Για τα προβλήματα που έχουν καταγγείλει εκλογείς

Απαντώντας σε ερωτήματα για τα προβλήματα που έχουν καταγγείλει εκλογείς, σχετικά με την παραλαβή του φακέλου με το υλικό, που απεστάλη από το ΥΠΕΣ μέσω των ΕΛΤΑ και μιας ιδιωτικής εταιρείας ταχυμεταφορών, ο κ. Μπαλέρμπας ανέφερε ότι από το σύνολο των 202.500 είναι λιγότερες από 100 οι περιπτώσεις που δεν έχουν παραλάβει οι ψηφοφόροι τους φακέλους τους.

Πώς θα αποφευχθεί η «διπλή» ψήφος

«Αυτή τη στιγμή, έχουν ήδη κατανεμηθεί όλοι οι εκλογείς σε περίπου 19.380 εκλογικά τμήματα ανά την χώρα. Σε αυτούς τους καταλόγους υπάρχουν και όσοι έχουν επιλέξει την επιστολική ψήφο με την ένδειξη «Τ» δίπλα στο όνομα τους και έτσι δεν θα τους επιτρέπεται να ψηφίσουν σε κάποιο εκλογικό τμήμα.

Θα υπάρχει και η ένδειξη «Ε» σε όσους έχουν επιλέξει να ψηφίσουν ως ετεροδημότες, οι οποίοι επίσης δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, επομένως δεν υπάρχει θέμα για διπλοψηφίες», επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ.

Για τα ηλικιακά στοιχεία των εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου

Ερωτηθείς για τα ηλικιακά στοιχεία αυτών που επέλεξαν να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου είπε ότι προηγείται η πιο παραγωγική ηλικία, δηλαδή οι ηλικίες 40-51 και αμέσως μετά έρχονται οι ηλικίες 51-60 ετών.

«Οι συγκεκρικένοι εκλογείς είναι κυρίως οι εργαζόμενοι και οι αποτελούντες τον παραγωγικό ιστό της χώρας», τόνισε o κ Μπαλέρμπας.

«Τα προσωπικά δεδομένα είναι απόλυτα ασφαλή»

«Η επιστολική ψήφος διεξάγεται αυτή τη στιγμή με έναν άψογο τρόπο. Τα προσωπικά δεδομένα είναι απόλυτα ασφαλή και είναι ενδεικτικό ότι από το εξωτερικό έχουν δηλώσει συμμετοχή στην επιστολική ψήφο τριπλάσιοι πολίτες από όσους ήταν στις εθνικές εκλογές του 2023», σημείωσε τέλος.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ