ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ψηφιακή περιήγηση στην Κνωσό και στον αρχαιολογικό πλούτο της Κρήτης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, στο πλαίσιο δράσεων εξωστρέφειας και ενημέρωσης του κοινού, διοργανώνει την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023, στις 12:00, στην αίθουσα Εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου Ημερίδα Παρουσίασης του έργου «Ψηφιακός Οδηγός Περιήγησης στο Ανάκτορο της Κνωσού και στον αρχαιολογικό πλούτο της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου».

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη 2014-2020» του ΕΣΠΑ.

Αφορά στην κατασκευή της διαδικτυακής ψηφιακής πλατφόρμας, όπου ο χρήστης με κύριο μνημείο το ανάκτορο της Κνωσού και με βασικό άξονα τον χάρτη του νομού Ηρακλείου λαμβάνει πληροφορίες σε πέντε διαφορετικές γλώσσες για τα σημαντικότερα μνημεία αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Επίσης, μέσω μίας εφαρμογής ψηφιακής περιήγησης στο ανάκτορο της Κνωσού, με ψηφιακή σήμανση τόσο στις πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένες θέσεις του μνημείου όσο και σε εκείνες σε γραφή Braille, ο επισκέπτης λαμβάνει στο κινητό του επιπλέον πληροφορίες αναφορικά με το ανάκτορο. Η εφαρμογή αυτή ενσωματώνει και ηχητική ξενάγηση.

κνω

Τέλος, με την εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας παρέχεται η δυνατότητα προβολής τρισδιάστατων αναπαραστάσεων των σημαντικών χώρων του ανακτόρου αλλά και των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού, όπου ο χρήστης μεταφέρεται με εικονικό τρόπο.

Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, θα γίνει επιτόπια παρουσίαση της εφαρμογής στις 12:00. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ