ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πάρτι από του κερδοσκόπους»: Φόβοι για αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και στην Κρήτη με φόντο τον Θεσσαλικό Κάμπο

Μέσα από την αύξηση του κόστους παραγωγής των ήδη πανάκριβων ζωοτροφών, αλλά και λόγω ελλείψεων στην αγορά πρώτων υλών και τελικών προϊόντων, που σηματοδοτεί η μεγάλη καταστροφή της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής της πολύπαθης Θεσσαλίας, δε φαίνεται ούτε στην Κρήτη να γλιτώνουμε τις ανατιμήσεις σε διάφορα προϊόντα, όπως προκύπτει από τις θέσεις, τις απόψεις και τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε.

Βέβαια, δεν αναμένονται άμεσα οι όποιες ανατιμήσεις, αλλά από την άλλη, δε δικαιολογούνται και ανατιμήσεις σε προϊόντα τα οποία είτε παράγονται στην Κρήτη και είναι σε αφθονία, είτε στηρίζονται σε προμήθειες από εισαγωγές. Ωστόσο και πάλι, από τις αντοχές των κτηνοτρόφων του νησιού μας στο κόστος παραγωγής και τη στήριξη που θα έχουν από τις άλλες αλυσίδες που μεσολαβούν μέχρι το ράφι θα εξαρτηθεί η τελική προσπάθεια συγκράτησης των τιμών!

Σε πανελλαδικό επίπεδο, πάντως, γίνεται κατανοητό ότι η καταστροφή στον Θεσσαλικό Κάμπο από την κακοκαιρία “Daniel” δε θα αφήσει ανεπηρέαστες τις τιμές σε βασικά είδηση διατροφής και υπολογίζονται ανατιμήσεις μέχρι και 10% έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ήδη τους τελευταίες μήνες οι τιμές έχουν αυξηθεί σε λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έφτασε στο 10,7%.

Σε αυτές τις αυξήσεις έρχονται να προστεθούν και νέες ανατιμήσεις μετά την καταστροφή της παραγωγής στον Θεσσαλικό Κάμπο.

Αν υπολογίζει κανείς ότι οι πλημμύρες κατέστρεψαν το 22% με 23% της συνολικής αγροτικής παραγωγής της χώρας, γίνεται αντιληπτό ότι θα έρθουν ανατιμήσεις και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής.

Η Θεσσαλία παράγει: το 13% του αγελαδινού γάλακτος, το 22% του πρόβειου γάλακτος, το 16,49% του κατσικίσιου γάλακτος, το 38% της πανελλήνιας παραγωγής βαμβακιού, το 52% της βιομηχανικής ντομάτας, το 45% με 50% σε φρούτα και ξηρούς καρπούς, το 40% των μαλακών τυριών και το 25% των σκληρών τυριών.

«Τα σανά καταστράφηκαν ολοσχερώς»

Για μεγάλες καταστροφές των σανών στον Θεσσαλικό Κάμπο, που πλέον θα αποτελέσουν παράγοντα για παραπέρα αύξησης του κόστους παραγωγής των κτηνοτροφικών προϊόντων της Κρήτης, μίλησε στο neakriti.gr ο πρώην πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, ερευνητής-κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης.

«Ο Θεσσαλικός Κάμπος είναι η βασική πηγή τροφοδοσίας της Κρήτης σε σανά, δηλαδή σε άχυρο, τριφύλλι και κριθάρι. Και ασφαλώς, λόγω των ελλείψεών τους πια, φοβάμαι ότι θα ανέβουν οι ήδη πολύ υψηλές τιμές στα σανά και άρα αυτό θα επηρεάσει και το κόστος παραγωγής. Τα σανά καταστράφηκαν την ώρα που βρίσκονταν στο τέλος της παραγωγής. Τα τριφύλλια, μόλις υποχωρήσει το νερό, θα δούμε τι γίνεται. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, έχει αφαιρεθεί ένα κομμάτι γόνιμης γης της Ελλάδος», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Αλέκος Στεφανάκης.

Εξάλλου, «η ίδια περιοχή, εκτός από βαμβάκι, παράγει και καλαμπόκι, που η κακοκαιρία το βρήκε λίγο πριν τη συγκομιδή. Εκτιμώ ότι όλη αυτή η ποσότητα που ήταν σπαρμένη είναι εντελώς κατεστραμμένη», σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη, που λέει όμως ότι στο καλαμπόκι, επειδή το περισσότερο το εισάγουμε από Ουκρανία και αλλού, δε θα έχουμε ή δε δικαιολογείται να έχουμε αύξηση της τιμής…

Η καταστροφή στο ζωικό κεφάλαιο

Ο Αλέκος Στεφανάκης αναφέρθηκε επίσης στις απώλειες του ζωικού κεφαλαίου, λέγοντας ότι στη Θεσσαλία «είχε ξεκινήσει η εντατικοποίηση της αιγοπροβατοτροφίας, δημιουργώντας κλειστές μονάδες εκτροφής. Δεν ξέρουμε πόσα ζώα πνίγηκαν και πόσοι τόνοι γάλακτος θα αφαιρεθούν… Έχουν χάσει τη γαλακτική περίοδο, άρα από τα τυροκομεία της Θεσσαλίας θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση σε γάλα από την Κρήτη».

Ο γνωστός επιστήμονας τόνισε στο σημείο αυτό ότι, με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες, η γαλακτοπαραγωγή της Κρήτης θα μπορέσει να καλύψει τα τυροκομεία στη Θεσσαλία. Από ’κει και πέρα, δε θα δικαιολογούταν ανατίμηση στα κρητικά τυριά, όπως εκτιμά ο ίδιος, αλλά, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, αφήνει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο.

Για το χοιρινό, το μοσχαρίσιο κρέας και το αγελαδινό-συσκευασμένο γάλα, ο Αλέκος Στεφανάκης ξεκαθαρίζει ότι, επειδή η Κρήτη στηρίζεται περισσότερο στις εισαγωγές, δε δικαιολογούνται ανατιμήσεις. Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί πιο σίγουρο να δούμε ανατιμήσεις στη φέτα, αλλά δεν περιμένει πριν από τα τέλη του χρόνου τις όποιες ανατιμήσεις.

«Κάνουμε αγώνα να κρατήσουμε τις τιμές»

«Δε θέλουμε να προχωρήσουμε σε καμία περίπτωση σε ανατιμήσεις στα προϊόντα μας. Θέλουμε να μπορούν οι καταναλωτές να αγοράσουν τα προϊόντα μας, γιατί και αυτοί είναι φτωχοί όπως εμάς», είπε από την πλευρά του στο neakriti.gr ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων και κτηνοτρόφος ο ίδιος, Μανούσος Σταυριανουδάκης.

Ως προς τις ισχύουσες τιμές, ο Μανούσος Σταυριανουδάκης επισημαίνει ότι σήμερα οι τιμές στην κρητική γραβιέρα είναι γύρω στα 14 ευρώ και πάνω στη λαϊκή, ενώ φτάνει μέχρι και τα 20 ευρώ στα καταστήματα. Στη μυζήθρα παντού οι τιμές παραμένουν στα 8-9 ευρώ η μία. Αναφερόμενος στη λαϊκή, ο ίδιος τονίζει ότι οι παραγωγοί προσπαθούν να μην αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους και σε κάποια είδη τα έχουν και χαμηλότερα από πέρυσι.

«Εγώ δεν ενθουσιάζομαι όταν οι τιμές ξεφεύγουν στο ράφι. Δείτε τι γίνεται με το ελαιόλαδο. Δεν είναι τιμή που να μπορεί να την αντέξει ο καταναλωτής. Και το κέρδος το έχουν οι έμποροι. Οι περισσότεροι παραγωγοί το πούλησαν αμέσως. Είναι όπως στο χαρούπι. Πέρυσι το πληρωνόμασταν στο 1,20 με 1,30 ευρώ το κιλό. Και τώρα το πληρωνόμαστε στα 35 με 40 λεπτά το κιλό», καταλήγει ο Μανούσος Σταυριανουδάκης.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ