ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη: Πρωτοβουλία για να παραχθεί ελαιόλαδο υγείας με εξαιρετικά οφέλη για τον οργανισμό

Μία σπουδαία πρωτοβουλία για την περεταίρω ανάδειξη του ελαιολάδου, πήρε ομάδα ατόμων και παραγωγών.

Στόχος της πρωτοβουλίας να παραχθούν στο νησί ποσότητες ελαιολάδου με την χαρακτηριστική ονομασία “υγείας“.

Σύμφωνα με τον Γεωπόνο Μανώλη Βιδάλη που μίλησε στο Ραδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, το 40% της εργασίας την κάνει ο ίδιος ο αγρότης και το υπόλοιπο 60% το ελαιουργείο.

Όπως εξήγησε, ο παραγωγός θα πρέπει να βάλει ως λίπασμα τα υπολείμματα του ίδιου του ελαιόδεντρου όπως είναι τα σπασμένα κλαδιά και τα φύλλα του δέντρου.

Το υπόλοιπο κομμάτι για να παραχθεί το ελαιόλαδο υγείας έχει να κάνει με το ελαιουργείο όπου εκεί κατά την ελαιοποίηση του καρπού ο σπαστήρας θα πρέπει να δουλεύει σε χαμηλές θερμοκρασίες και με όσο το δυνατόν λιγότερες στροφές έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.

Σύμφωνα με τον κ. Βιδάλη το ελαιόλαδο υγείας, περιέχει ποσοστά ουσιών που είναι ιδιαιτέρως υγιεινά για τον ανθρώπινο οργανισμό και καταπολεμούν ακόμα και τις θρομβώσεις στο αίμα.

Αυτό άλλωστε, όπως είπε, το έχει αναδείξει και η ανάλυση δείγματος που έγινε από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όπως εξήγησε ο γεωπόνος, υπάρχουν περίπου 15 παραγωγοί στην Ανατολική Κρήτη που παράγουν αυτό το ελαιόλαδο και το πουλούν περίπου 35€ το λίτρο ωστόσο υπάρχει και περίπτωση παραγωγού στα Χανιά που το πουλά για 100€.

Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος και να παραχθεί όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα ελαιολάδου υγείας χρειάζεται η ενίσχυση της πολιτείας, όπως λέει η χαρακτηριστικά ο κ. Βιδάλης.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ