Γεύση - Ψυχαγωγία ΚΡΗΤΗ

Ούτε κρέας, ούτε ψάρι: “Καμπανάκι” από αλιείς και κτηνοτρόφους της Κρήτης για την ντόπια παραγωγή

Κρέας και ψάρια προς αφανισμό… Αυτό το μήνυμα θέλησαν να στείλουν χθες, ενόψει και της εορταστικής περιόδου της Καθαράς Δευτέρας, των Απόκρεω αλλά και του Πάσχα, εκπρόσωποι των δύο κλάδων, λέγοντας στη “Ν. Κρήτη” πως οι τιμές παραγωγού είναι καθηλωμένες στα ίδια επίπεδα στα ψάρια και ίσως στα αμνοερίφια, να βρίσκονται λίγο πιο πάνω, σε σχέση με πέρυσι. Αλλά σε κάθε περίπτωση, οι αντοχές τους, όπως ξεκαθαρίζουν, θα εξαντληθούν σύντομα, αν το κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τους στηρίξουν άμεσα

Αντιθέτως, οι τιμές στην αγορά είναι ήδη απλησίαστες, αφού οι καταναλωτές αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στη γενικότερη ακρίβεια. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στον τομέα της αλιείας, η μείωση της παραγωγής εξαιτίας λεοντόψαρου, λαγοκέφαλου αλλά και καιρικών συνθηκών, έχει φτάσει από πέρυσι, σύμφωνα με τους αλιείς του Ηρακλείου, στο 90%!

Συγκεκριμένα, όπως λέει στη “Ν.Κρήτη” ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Ανδρέας Στρατάκης, στην παρούσα φάση οι τιμές παραγωγού στα αμνοερίφια του νομού Ηρακλείου, κυμαίνονται από 6,50 έως 6,80 ευρώ το κιλό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ένα αρνί να “πιάσει” και τα 7 ευρώ το κιλό. Την ίδια στιγμή, στην αγορά του Ηρακλείου, ο καταναλωτής μπορεί να βρει αυτά τα προϊόντα σε τιμές έως και 14 ευρώ το κιλό…

«Σήμερα η ζήτηση στην αγορά καλύπτεται ως προς τα δικά μας αμνοερίφια. Όμως, η επάρκεια είναι οριακή. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, πως θα διαμορφωθεί στο μέλλον. Σίγουρα είναι λίγο νωρίς να μιλήσουμε για το Πάσχα. Αλλά μπορούμε πλέον να πούμε ότι δεν υπάρχουν αντοχές. Ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Μπορεί να είναι οι τιμές σε σχέση με τα περασμένα χρόνια βελτιωμένες και στο κρέας και στο γάλα, αλλά δυστυχώς έρχεται αυτή η “Λερναία Ύδρα” του κόστους παραγωγής που κατασπαράσσει τα πάντα», όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ.

Τέλος, επισημαίνει, ότι πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την οποία, όπως λέει, δεν περιμένει τίποτα, «είναι ανάγκη να έχουμε από τη χώρα μας μία ουσιαστική πολιτική στήριξη για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε»…
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση τις γενικότερες πληροφορίες, σε συνοικιακά κρεοπωλεία των Αθηνών, το αρνί πωλείται έως και 14 ευρώ το κιλό, με τους κρεοπώλες της πρωτεύουσας, να προετοιμάζουν τους καταναλωτές, ότι το κόστος μπορεί να «σκαρφαλώσει» ως το Πάσχα μέχρι και τα 15 ευρώ το κιλό!

«Κρατάμε τις τιμές μας»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των κρεοπωλών του νομού Ηρακλείου Λευτέρης Ντουράκης, απάντησε στη “Ν. Κρήτη” χθες: «Κρατάμε τις τιμές προς τους καταναλωτές στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Έτσι, στα αμνοερίφια θα βρείτε τιμές μέχρι 13,90 ευρώ το κιλό. Οι χοιρινές μπριζόλες είναι από 6,50 μέχρι 6,90 ευρώ το κιλό. Το μοσχάρι ανάλογα με τη μερίδα, πωλείται από 10 έως 13,90 ευρώ το κιλό. Και το κοτόπουλο από 3,5 έως 4,5 ευρώ το κιλό»…

Νηστεία… χωρίς θαλασσινά! 

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, που μας περιέγραψε για χθες ο Γιάννης Ανδρουλάκης… «18 καΐκια στη δουλειά. Ξέρετε πόσα κιλά σουπιές έβγαλαν; 6 κιλά μόλις. Φανταστείτε λοιπόν πόσο μεγάλη είναι η καταστροφή», σύμφωνα με τον ίδιο. Έτσι, σε καμία περίπτωση, όπως λέει, δεν πρέπει οι καταναλωτές να έχουν αυταπάτες ότι θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ντόπια είδη. «Και δεν είναι μόνο οι εισβολείς αυτοί. Έχουμε και τη φύση. Εάν δεν παγώσουν τα νερά, δεν φεύγουν από τη στεριά να αφήσουν τη σουπιά να γεννήσει»…

ΠΗΓΗ: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ