ΚΡΗΤΗ

Ο Κρητικός αξιωματικός που κράτησε ψηλά τη σημαία και πήρε τα εθνικά μυστικά στον τάφο του

Υπήρξε ξεχωριστή περίπτωση αξιωματικού. Από αυτούς που γράφουν την πραγματική ιστορία. Διότι η επίσημη Ιστορία ελάχιστα μιλά για τα πραγματικά πρόσωπα που τη διαμορφώνουν. Τον “κανόνα” αυτόν δεν απέφυγε και ο πτέραρχος Χαράλαμπος Σταυρακάκης, που έφυγε ύστερα από άνιση μάχη με την επάρατο πριν 17 χρόνια.

Ηταν το 2007, στις 26 Φεβρουαρίου, που άφησε την τελευταία του πνοή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Αυτός ο υπέροχος και γλυκύς άνθρωπος, το εκλεκτό τέκνο της Κρητικής γης, ο ευπατρίδης, ο γενναίος πατριώτης, ο πιστός στον όρκο που έδωσε ως Ανθυποσμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας της 34ης Σειράς Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων το 1962 και τον οποίο ετίμησε σε όλες τις θέσεις υψηλής ευθύνης που Τού εμπιστεύθηκε η Πατρίδα, με ισχυρό το κίνητρο της ευθύνης που πάντοτε ανελάμβανε και βαθειά τη δημοκρατική Του συνείδηση. Όπως και συνεπής στην πλούσια εθνική και στρατιωτική οικογενειακή παράδοση των Σταυρακάκηδων που συνέχισε και ετίμησε.

Με πολυετή προσφορά στην Πολεμική Αεροπορία, μέχρι τη θέση του Α΄υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο αντιπτέραρχος (Ι) Χαράλαμπος Σταυρακάκης, με προσωπική επιλογή του τότε πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου, συμμετείχε στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για το μέλλον των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

Συμμετείχε ακόμα στη διαπραγμάτευση στην ελληνοτουρκική συνάντηση της Βουλιαγμένης το 1988 και στη διαμόρφωση του Μνημονίου Παπούλια- Γιλμάζ, υπό τις εντολές του τότε υπουργού Εξωτερικών και πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
Γνωστός για τη διοικητική εμπειρία του, τις διαπραγματευτικές ικανότητές του, το ισχυρό πολιτικό κριτήριο και κυρίως την απόλυτη εχεμύθειά του, ο Χαρ. Σταυρακάκης εκλήθη εκ νέου το 1996, από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, να υπηρετήσει ως διοικητής της ΕΥΠ. Χειρίστηκε την υπόθεση Οτσαλάν, στα αρχικά στάδιά της, σε απευθείας-και μόνον- συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και ως ένα σημείο κράτησε την υπόθεση εκτός των ελληνικών συνόρων. Όταν όμως στους χειρισμούς ενεπλάκησαν  “πολλοί και διάφοροι”, εντός και εκτός κυβέρνησης, ως επί το πλείστον μη γνώστες των λεπτών κινήσεων, αλλά πρόθυμοι να πολιτικοποιηθεί η υπόθεση και “να κλείσει” το κεφάλαιο Οτσαλάν, οι εισηγήσεις του Χαρ. Σταυρακάκη αγνοήθηκαν.
Η υπόθεση Οτσαλάν κατέληξε όπως κατέληξε και ο Χ. Σταυρακάκης υπέβαλε την παραίτησή του, για να βρεθεί μόνον αυτός από όλους τους “χειριστές” της υπόθεσης ενώπιον της Δικαιοσύνης “γιατί δεν μίλησε” στη Βουλή. Αθωώθηκε πανηγυρικά, βεβαίως, χωρίς την ελάχιστη συνδρομή των πρώην “ανωτέρων” του.
Δεν μίλησε ποτέ για όσα ήξερε, δεν έγραψε ποτέ και δεν σκέφτηκε ποτέ να “τα ανταλλάξει” με τίποτα. Αποσύρθηκε διακριτικά από το προσκήνιο, επιλέγοντας να ζήσει στη σιωπή των ανθρώπων που ξέρουν πώς δημιουργείται η Ιστορία που δεν διαβάζεται ποτέ. Προς ανακούφιση πολλών…

ΠΗΓΗ: patris.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ