ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Νομός Χανίων ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νομός Χανίων: Με 652 κενά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την 1η Σεπτέμβρη

Μετά και τους τελευταίους 3.449 διορισμούς στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές θα βρεθούμε στο ίδιο έργο θεατές. Τα σχολεία μας την 1η Σεπτέμβρη θα ανοίξουν τις πόρτες τους στους εκπαιδευτικούς με τα κενά στο νομό να ξεπερνούν τριψήφιο νούμερο.

Τα σχολεία μας ανοίγουν σε λιγότερο από 15 ημέρες, και στην επιφάνεια έρχονται ξανά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφαλή και ομαλή λειτουργία των σχολικών μας μονάδων.

Αν δεν πραγματοποιηθούν άμεσα προσλήψεις εκπαιδευτικών σε όλα τα λειτουργικά κενά το αμέσως επόμενο διάστημα,οι σχολικές μονάδες του νομού θα λειτουργούν υποστελεχωμένες, ενώ η πραγματοποίηση δεύτερης φάσης προσλήψεων είναι άγνωστο πότε θα γίνει.

Ομαλή έναρξη της νέας σχ. χρονιάς για μας σημαίνει:

1. Προγράμματα στα σχολεία από την πρώτη μέρα με όλες τις ειδικότητες και τις υποστηρικτικές δομές σε πλήρη ανάπτυξη σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου.

2. Μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαίδευσης, με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.

3. Ίσα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα ανάμεσα στους μόνιμους και τους αναπληρωτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε η Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευση Χανίων στο υπουργείο Παιδείας απαιτούνται ακόμη πάνω από 610 και 42 ΖΕΠ εκπαιδευτικοί:

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΔΑΣΚΑΛΟΙ 53
ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ 36
ΑΓΓΛΙΚΗΣ 20+9
Φ. ΑΓΩΓΗΣ 32
ΓΑΛΛΙΚΗΣ 5+3
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ 3
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ 21
Θ.ΑΓΩΓΗΣ 14
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 7
ΜΟΥΣΙΚΗΣ 10

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΔΑΣΚΑΛΟΙ 28
ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ 1
Φ.ΑΓΩΓΗΣ 3
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ 3
ΜΟΥΣΙΚΗΣ 3
Θ.ΑΓΩΓΗΣ 3
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

ΔΑΣΚΑΛΟΙ και ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ 381 (319+62)
ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ 44
ΕΒΠ 24

 

Πριν από τρεις ημέρες με προφορική οδηγία που στάλθηκε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας, από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ζητούνταν να μην αποσταλεί το σύνολο των κενών σε παράλληλες στηρίξεις αλλά σε αναλογία 1 εκπαιδευτικός ανά τμήμα, ανεξάρτητα εάν υπάρχουν 2 ή και 3 μαθητές με γνωμάτευση. Έχει γίνει πλέον σαφές ότι επιχειρείται χιλιάδες παιδιά να μείνουν φέτος χωρίς παράλληλη στήριξη ενώ, σύμφωνα με γνωματεύσεις των ΚΕΔΑΣΥ, την έχουν ανάγκη και τη δικαιούνται για να έχουν πλήρη εκπαιδευτική υποστήριξη.

Δε θα δεχτούμε καμία περικοπή στις ανάγκες στήριξης των μαθητών μας αλλά και καμία μείωση προσλήψεων συναδέλφων αναπληρωτών στον βωμό των περικοπών για την εκπαίδευση. Για μία ακόμη φορά, οι περικοπές αφορούν τον βασικό πυλώνα της κοινωνίας μας, που είναι η εκπαίδευση και οι μορφωτικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών μας και ακόμη περισσότερο όσων έχουν μαθησιακές δυσκολίες!

Καταγγέλλουμε το σχεδιασμό του υπουργείου και την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να στερήσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση σε πολλούς μαθητές μας.

Με βάση την εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ υπ’ αριθμ. πρ. 93506/Δ3 της 25 – 8 – 2023 βρίσκεται, για άλλη μια φορά, σε εξέλιξη σχέδιο περικοπών – «εξοικονόμησης» του ΥΠΑΙΘ σχετικά με τον αριθμό των προσλήψεων εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης για το σχολικό έτος 2023 – 2024. Με την συγκεκριμένη εγκύκλιο επιβεβαιώνεται και διευρύνεται η πολιτική του μοιράσματος των εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης σε δυο ή και περισσότερους μαθητές εντός της ίδιας τάξης, ακυρώνοντας στην πράξη τις διαγνώσεις των ΚΕΔΑΣΥ και υποβαθμίζοντας τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών Στο έγγραφο με αριθμό πρωτ. 93507/Δ3 γίνεται ουσιαστικά προδημοσίευση της τροπολογίας (ίσως και νόμου;) που αφορά στο καθηκοντολόγιο της παράλληλης στήριξης, όπως ακριβώς είχε προαναγγείλει ο υπ. παιδείας στις αρχικές του δηλώσεις.

Η αναφορά του εγγράφου ότι:

«Ως εκ τούτου, η παρέμβασή του (ενν. του εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης) έχει δυνατότητα, σε σταθερή συνεργασία με τον/τους εκπαιδευτικούς γενικής εκπαίδευσης, να αναφέρεται στον/στη μαθητή/τρια της παράλληλης στήριξης, στις μικροομάδες της τάξης, καθώς και στο σύνολο της τάξης και του σχολείου, όπως και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί», δίνει το ελεύθερο σε κάθε διευθυντή εκπαίδευσης ή και διευθυντή σχολείου να «αξιοποιεί» την/τον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ανάλογα με τις ανάγκες της σχολικής μονάδας (έλλειψη εκπαιδευτικών για όποιον λόγο).

Ταυτόχρονα δημιουργούν ισχυρές προϋποθέσεις ιδιωτικοποίησης πλευρών της εκπαίδευσης, μεταθέτοντας τις ευθύνες του υπ. παιδείας στις πλάτες όσων οικογενειών μπορούν (και φυσικά δεν θα μπορούν όλες) να προσλάβουν ιδιώτες ειδικούς βοηθούς, ανασφάλιστους σε δημόσια πλαίσια (1.396 ιδιώτες ειδικοί βοηθοί για τη σχολικό έτος 2017-2018 και 1.222 για το σχολικό έτος 2019 2020) αποκομμένους από τον συλλογικό εκπαιδευτικό σχεδιασμό του σχολείου, αφού θα λογοδοτούν στους γονείς και όχι στον σύλλογο διδασκόντων.

Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Χανίων να στείλει πλασματικά στοιχεία για την πραγματοποίηση των προσλήψεων στην Παράλληλη στήριξη αλλά και άκρως αντιπαιδαγωγική την απόφαση να γίνει διαχείριση των λειτουργικών κενών εις βάρος των μαθητών μας όταν υπάρχουν οι γνωματεύσεις του ΚΕΔΑΣΥ.

*Διεκδικούμε την κάλυψη όλων των αναγκών με διορισμούς μόνιμου προσωπικού, με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Κατάργηση του προσοντολόγιου.

*Διεκδικούμε την πλήρη στελέχωση και ομαλή λειτουργία των σχολικών μας μονάδων την 1η Σεπτεμβρίου. Να πραγματοποιηθούν όλες οι προσλήψεις σε μία φάση, πριν την έναρξη των μαθημάτων, όλων των αναπληρωτών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση σε εκπαιδευτικούς ΕΕΠ και ΕΒΠ όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.

*Καμία πρόσληψη εκπαιδευτικού με 3μηνη σύμβαση.

 Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                   Η Γ. Γραμματέας

Τσαλαπάκης Αντώνης                                       Μαρκετάκη ΑθηνάΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ