ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέοι «κανόνες» στα AirBnb και ξενοδοχεία – Τι αλλάζει με ΦΠΑ και τέλη

«Θέλουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση (RBNB), αλλά όχι ασύδωτη. Είναι μια δραστηριότητα που εκτόξευσε τα ενοίκια, στρέβλωσε τον ανταγωνισμό. Από τον Ιανουάριο τα εισοδήματα από τέτοιες μισθώσεις, σε τρία ή και περισσότερα ακίνητα, θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη όπως τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ δίνοντας το περίγραμμα των νέων αλλαγών στα Airbnb και στα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που είναι στα σκαριά περιλαμβάνουν αλλαγές στο εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση τριών ή περισσότερων ακινήτων: από τον Ιανουάριο θα υπόκειται σε ΦΠΑ 13% και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Μέχρι τώρα, οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν ακίνητα μέσω των πλατφορμών Airbnb απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Με το νέο καθεστώς, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ο ΦΠΑ θα παρακρατείται από την πλατφόρμα και θα αποδίδεται στη συνέχεια στο ελληνικό Δημόσιο ενώ αντίθετα οι διαχειριστές ακινήτων, εφόσον γίνουν εταιρείες θα καταβάλλουν οι ίδιοι το ΦΠΑ στο Δημόσιο. 

Υψηλότερος φόρος και στα ξενοδοχεία

Επίσης, από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα προκύψει υψηλότερος φόρος (ημερήσιας διαμονής) στα ξενοδοχεία. Λέγεται ότι ο φόρος, που προορίζεται για να «ενισχύσει» το αποθεματικό για τις φυσικές καταστροφές, θα είναι από 1 έως 6 ευρώ ανάλογα με τα «αστέρια». Το τέλος διαμονής για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα ανέρχεται σήμερα σε 0,50 έως 4 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ημερησία, στα ξενοδοχεία 1-2 αστεριών η αύξηση είναι 1 ευρώ ανά δωμάτιο και ανά διανυκτέρευση και στα 5 αστέρων 6 ευρώ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση. Αντίστοιχα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια η αύξηση είναι 1 ευρώ, ενώ ο φόρος διαμονής επεκτείνεται και στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Σήμερα από τον φόρο διαμονής εισπράττονται 144 εκατ. ευρώ ετησίως και με την νέα κλίμακα το έσοδο αυξάνεται κατά 240 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας τα 384 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να χτιστεί ο ειδικός «κουμπαράς» που θα χρηματοδοτεί τις αυξημένες ανάγκες που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ