ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατροπή με επίδομα προσωπικής διαφοράς: Πότε θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι

Οι συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν αύξηση το 2024, θα τους δοθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς, που αποτελεί εφάπαξ οικονομική ενίσχυση και θα είναι κλιμακούμενο σε 3 κλίμακες:

  • 200 ευρώ
  • 150 ευρώ
  • 100 ευρώ.

Το ποσό που θα λάβει κάθε συνταξιούχος εξαρτάται από τρία κριτήρια: την μερική ή και καθόλου αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, το ύψος της σύνταξης και τις τυχόν άλλες ενισχύσεις που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Όσοι εξακολουθούν, μετά την αύξηση, να έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς, θα πάρουν επίδομα ανάλογο ή και υψηλότερο από τα 100, 150 και 200 ευρώ.

Εκτιμάται ότι 100.000 με 150.000 συνταξιούχοι, κάθε χρόνο, από το 2024 και μετά, θα μηδενίζουν την προσωπική διαφορά και θα έχουν καθαρή αύξηση.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της σύνταξης, που αποτελεί και κρίσιμο κριτήριο για την καταβολή του επιδόματος, εξετάζεται το καθαρό προ φόρων ποσό σύνταξης.

Δηλαδή, η σύνταξή του μετά την αφαίρεση των «ασφαλιστικών» κρατήσεων, 6% για υγειονομική περίθαλψη και τυχόν κράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (η λεγόμενη ΕΑΣ) και πριν την παρακράτηση των φόρων.

Προϋπόθεση που τίθεται είναι οι δικαιούχοι να έχουν επίσης άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.600 ευρώ τον μήνα (καθαρό ποσό προ φόρου) και είτε δεν θα δουν καθόλου την αύξηση των συντάξεων του 2024 είτε θα λάβουν ποσοστό μικρότερο από την αύξηση του 2024.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ότι θα δοθεί εκ νέου επίδομα προσωπικής διαφοράς, σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους, έτσι ώστε να «διορθωθεί η βλάβη που προκαλείται από τον νόμο Κατρούγκαλου, για την αύξηση που δεν μπορεί να πάρει ο συνταξιούχους», όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα δοθεί τον Δεκέμβριο και όχι τον Ιανουάριο όπως είχε αναφερθεί το προηγούμενο διάστημα.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ