Εκδρομές - Ταξίδια ΚΡΗΤΗ

Λίμνη Ζαρού: Αντικατοπτρισμοί του Ψηλορείτη στην υδάτινη αγκαλιά της

Αδιαμφισβήτητα η Κρήτη είναι ένας από τους πιο μαγικούς τόπους της χώρας μας. Κάτι που αποδεικνύεται και από τις εικόνες που αντικρίζει κανείς στην λίμνη Ζαρού, με τους αντικατοπτρισμούς του Ψηλορείτη στα γαλήνια νερά της να δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι αυτό που αντικρίζει κανείς δεν είναι αληθινό. Κι όμως πρόκειται για το μεγαλείο της φύσης, που στη Μεγαλόνησο συναντάται σε αφθονία.

Αντικατοπτρισμοί του Ψηλορείτη στην υδάτινη αγκαλιά της

Η Λίμνη Ζαρού, λοιπόν, στους πρόποδες του Ψηλορείτηείναι από εκείνα τα μέρη που αξίζει κανείς να ανακαλύψει κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη. Με τον ορεινό όγκο που ορθώνεται επιβλητικός από πάνω της, προσφέρει στους επισκέπτες της απίστευτες εικόνες.

Η γαλήνια λίμνη Ζαρού συναντάται στο νομό Ηρακλείου, σε απόσταση 45 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου, και μοιάζει με μια υδάτινηκρυστάλλινη αγκαλιά στα νερά της οποίας καθρεφτίζεται όλη η επιβλητικότητα και η αγριάδα του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη.

Η κρητική φύση σε όλο της το μεγαλείο

Το ανέγγιχτο φυσικό τοπίο της πλανεύτρας κρητικής γης σε συνδυασμό με την πλούσια βλάστηση συνθέτουν έναν παρθένο τόπο, που σε πολλούς δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για κάποιο κινηματογραφικό σκηνικό.

Στις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη, μόλις 1 χλμ. βόρεια από το ομώνυμο γραφικό χωριό, η τεχνητή λίμνη είναι γνωστή και ως Βοτόμος, μια ονομασία γνωστή στους ντόπιους από την ομώνυμη εταιρεία εμφιάλωσης ενός εκ των διασημότερων νερών στην Κρήτη. Η ονομασία Ζαρός προέρxεται από το μόριο Ζα, δηλαδή πολύ, και το ρήμα ρέω, δηλαδή το μέρος που ρέει πολύ νερό.

Μέχρι το 1987 η λίμνη ήταν ένας μικρός υδροβιότοπος που σχηματιζόταν από τον κρατήρα της πηγής Βοτόμου. Η σημερινή της μορφή οφείλεται στην ανάπλαση της περιοχής από την Δασική Υπηρεσία το 1987, η οποία δημιούργησε την τεχνητή λίμνη προκειμένου να συγκρατούνται τα νερά της πηγής.

Από την λίμνη ξεκινάει και το μονοπάτι που οδηγεί στο φαράγγι του Αγίου Νικολάου, το οποίο μετά από 5 χλμ. πεζοπορίας καταλήγει στο πρινόδασος του Ρούβα. Στο χώρο της λίμνης ο επισκέπτης μπορεί να ξαποστάσει απολαμβάνοντας τον καφέ του ή ένα παγωτό, νόστιμα σνακ και φαγητό με συντροφιά την υπέροχη θέα στην υδάτινη αγκαλιά της.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ