ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη: Έσπασε το «φράγμα» των 2 ευρώ η βενζίνη – Τι αναφέρουν oι πρατηριούχοι

Πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο πληρώνουν από την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 τη βενζίνη στην Κρήτη οι καταναλωτές, ενώ, όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος των πρατηριούχων του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, την ώρα που η κυβέρνηση προχωράει σε «πλαφόν κέρδους στα καύσιμα» αντί να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, «οι τιμές αυξάνονται 5 με 6 λεπτά το λίτρο σε καθημερινή πλέον βάση».

Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «επικοινωνιακό τρικ, που θα βλάψει τους πρατηριούχους, χωρίς κανένα όφελος για τους καταναλωτές», το μέτρο του πλαφόν.

Τόσο η Ομοσπονδία τους πανελλαδικά, όσο και οι Ενώσεις Πρατηριούχων Κρήτης επαναφέρουν με έντονο και καυστικό τρόπο το πάγιο αίτημά τους για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, αλλά και για μείωση του ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, χθες η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) εξέφρασε «την έντονη διαμαρτυρία της για την ανακοίνωση επιβολής πλαφόν κέρδους στα καύσιμα», με την ακόλουθη επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη:

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ, με περισσή σπουδή, εν μέσω ραγδαίων αυξήσεων των διεθνών τιμών που απλώνονται σε όλη την αγορά, απορρίπτεται η φωνή της κοινωνίας για μείωση του ΕΦΚ, και προωθείται εσπευσμένα η επιβολή πλαφόν κέρδους (!) στα καύσιμα. Δηλαδή, η ερμηνεία είναι ότι την ακρίβεια στην αγορά και τις ανατιμήσεις των προϊόντων θα αναχαιτίσει το πλαφόν στα καύσιμα. Όμως δε νοείται να εφαρμόζεται πλαφόν σε μια ελεύθερη αγορά, που και λειτουργεί ο ανταγωνισμός, και αποδεικνύεται από τα στοιχεία που ανακοινώνει η ίδια η Πολιτεία – προφανώς εν γνώσει των υπουργών – ότι το περιθώριο κέρδους των πρατηριούχων έχει μειωθεί. Η αγορά των καυσίμων λειτουργεί διαχρονικά με συγκεκριμένους κανόνες και γι’ αυτόν τον λόγο ποτέ κανείς δεν όρισε ποιο ποσοστό κέρδους θεωρείται κερδοσκοπία και πολύ περισσότερο αισχροκέρδεια (…)».

Ξεπέρασε τα 2 ευρώ το λίτρο

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, στην Κρήτη όλα τα είδη καυσίμων έχουν πάρει «φωτιά». Αναλυτικότερα:

  • Στον νομό Ηρακλείου, η αμόλυβδη πωλείται από την ελάχιστη τιμή των 1,899 ευρώ το λίτρο, με μέση τιμή τα 2,007 ευρώ το λίτρο και φτάνει έως τα 2,215 ευρώ το λίτρο!
  • Στον νομό Ρεθύμνου, η ελάχιστη τιμή στην αμόλυβδη είναι 1,899, η μέση είναι 2,003 και η μέγιστη φτάνει στα 2,132 ευρώ το λίτρο.
  • Στον νομό Χανίων, η ελάχιστη τιμή είναι 1,938, η μέση είναι 2 ευρώ και η μέγιστη 2,108 ευρώ το λίτρο.
  • Και στον νομό Λασιθίου, οι αντίστοιχες τιμές είναι 1,897, 2,002 και 2,079 ευρώ το λίτρο.

Τέλος, μιλώντας στη «Νέα Κρήτη», ο Λυκούργος Σαμόλης δήλωσε χθες ξεκάθαρα: «Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι, επειδή το κάθε πρατήριο δεν “αδειάζει” ταυτόχρονα με τα άλλα, οι τιμές μπορεί να διαφέρουν. Αν δηλαδή εγώ έχω μεγαλύτερη κίνηση στο πετρέλαιο θέρμανσης από ένα άλλο πρατήριο, θα αναπροσαρμόσω γρηγορότερα την τιμή, γιατί θα κάνω πιο γρήγορα την καινούργια παραγγελία. Έτσι μπορεί να φαίνονται εγώ με την καινούργια τιμή και ο άλλος με την προηγούμενη».

Ζητούν μείωση του ΕΦΚ

Εξάλλου, χθες οι Ενώσεις Πρατηριούχων Κρήτης απέστειλαν στον περιφερειάρχη Κρήτης, στους αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου, στους προέδρους των Επιμελητηρίων της Κρήτης και στις Ομοσπονδίες Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων της Κρήτης την ακόλουθη επιστολή: «Παρά τα αιτήματα της Ομοσπονδίας μας (ΠΟΠΕΚ), των πολιτικών κομμάτων, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας γενικότερα για μείωση των υψηλών συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα ή και τη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), ώστε να αναχαιτιστεί το βαρύ κύμα ανατιμήσεων που πλήττει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση προχώρησε σήμερα στην κατάθεση τροπολογίας, άρθρο 58 με τίτλο “Περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης”, όπου για το χρονικό διάστημα έως 30/6/2022 απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης/9/2021, επιβάλλοντας μάλιστα κυρώσεις και πρόστιμα από πέντε χιλιάδες (5.000) έως 1 εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ (!!!). Πρόστιμα τέτοιου μεγέθους δεν έχουμε συναντήσει ούτε στις περιπτώσεις παραβατικότητας και λαθρεμπορίας, που λυμαίνονται χρόνια την αγορά, ληστεύουν το κράτος και θίγουν τις νόμιμες επιχειρήσεις μας.

Οι επιπτώσεις της ακρίβειας και του πολέμου απαιτούν έκτακτα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που πλήττονται σημαντικά, και όχι μέτρα εντυπωσιασμού, που δεν ωφελούν ούτε στη βιωσιμότητα της αγοράς, αλλά ούτε και στη βελτίωση του επίπεδου διαβίωσης των πολιτών.

Ζητάμε την άμεση θεσμική συνδρομή και στήριξή σας επί του θέματος.

Ζητάμε τη μείωση των υψηλών συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα ή και τη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός λόγω της ακρίβειας, σε συνδυασμό με την πάταξη της λαθρεμπορίας και της παραβατικότητας, που θα αποφέρει έσοδα εκατομμυρίων στα κρατικά ταμεία».

Την επιστολή συνυπογράφουν ο Σύνδεσμος Πωλητών Πετρελαιοειδών Ν. Ηρακλείου, η Ένωση Πρατηριούχων Βενζίνης και Πετρελαιοειδών Ν. Χανίων, η Ένωση Βενζινοπωλών Ν. Ρεθύμνου και η Ένωση Βενζινοπωλών Ν. Λασιθίου.

Η τροπολογία – Φτάνουν και το 1 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα

Στο μεταξύ, κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή με τίτλο “Πρότυπες προτάσεις για έργα υποδομής και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών”. Με βάση την τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, απαγορεύεται μέχρι το τέλος Ιουνίου «η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης/9/2021».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας απαραίτητης για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια των καταναλωτών, κατά τη διάρκεια της γεωπολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας «και πάντως όχι πέραν της 30ής/06/2022», όπως αναφέρει η τροπολογία.

Τα πρόστιμα, αναλόγως της περίπτωσης, ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φτάνουν έως 1.000.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

#pgnews




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ