ΑΓΡΟΤΙΚΑ Γεύση - Ψυχαγωγία ΚΡΗΤΗ

Κρητικό χαρούπι: «Θησαυρός» διατροφικά και ως εναλλακτική καλλιέργεια (ΒΙΝΤΕΟ)

Περιζήτητα είναι τα προϊόντα της χαρουπιάς στην Κρήτη τα οποία αποτελούν εναλλακτική πηγή εισοδήματος, ενισχύοντας την τοπική οικονομία του νησιού.

Σε επίπεδο Κρήτης έχουν καταγραφεί πάνω από 150 διαφορετικά προϊόντα , τα οποία έχουν μεγάλη διατροφική αξία , ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι πέρα από τις μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προϊόντα της χαρουπιάς διακινούνται σε μεγάλο βαθμό και στους φούρνους.

Η χαρουπιά αποτελεί μεσογειακό είδος με μεγάλη ιστορία στην Κρήτη καθώς συνιστούσε σημαντικό στοιχείο της διατροφής των κατοίκων της.

Πρόκειται για ένα ανθεκτικό δέντρο που δεν έχει ιδιαίτερες καλλιεργητικές απαιτήσεις και ενδείκνυται για το περιβάλλον της Κρήτης.

Πανεπιστήμιο Κρήτης και Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ένωσαν τις δυνάμεις τους για την αξιοποίηση της χαρουπιάς και των προϊόντων της, με στόχο την ανάδειξη του προϊόντος και της διατροφικής του αξίας, στο πλαίσιο προγράμματος που χρηματοδοτεί και επιβλέπει η Περιφέρεια Κρήτης.

Στο πλαίσιο εκδήλωσης στη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΕΛΜΕΠΑ, ειδικοί παρουσίασαν μεταξύ άλλων, τις διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις σε σχέση με τα τρόφιμα από χαρούπι, την αξία του στην υγιεινή διατροφή ενώ έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη δημιουργία χαρουπώνα στο αγρόκτημα του ΕΛΜΕΠΑ.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ