ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Στα ύψη τα ενοίκια ανά στρέμμα για καλλιέργειες – Πόσο κοστίζουν περίπου τα χωράφια

Ανοδική πορεία από χρόνο σε χρόνο ακολουθούν οι τιμές της ενοικίασης των χωραφιών στην περιφέρεια Κρήτης, που μάλιστα, μετά την Αττική, αναδεικνύεται ως η δεύτερη περιφέρεια της χώρας, με το ακριβότερο ενοίκιο γης. Από 82,3 ευρώ ανά στρέμμα το 2020, το μέσο ενοίκιο για τα χωράφια στην Κρήτη ανέρχεται για το 2021 στα 87,8 ευρώ το στρέμμα. Τα ακριβότερα προς μίσθωση χωράφια βρίσκονται στην Αττική, με την τιμή τους να διαμορφώνεται στα 92,7 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα φθηνότερα είναι στα νησιά του Ιονίου, με την τιμή τους να μην ξεπερνά τα 22,2 ευρώ το στρέμμα.

Το neakriti.gr παρουσιάζει στοιχεία ως προς τις καλλιέργειες που έχουν τη μεγαλύτερη “πέραση” στο ενδιαφέρον να ενοικιαστούν, με τη Μεσαρά να είναι στην πρώτη θέση η γη για τις θερμοκηπιακές και τις υπαίθριες καλλιέργειες των οπωροκηπευτικών, και στην υπόλοιπη Κρήτη την πρώτη θέση να καταλαμβάνει η καλλιέργεια της ελιάς και τη δεύτερη η ενοικίαση των βοσκοτόπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση πρόσφατη έρευνα της Eurostat, η μέση ετήσια τιμή ενοικίασης αγροτικής γης σε όλη την επικράτεια κατέγραψε μικρή αύξηση το 2021 σε σχέση με το 2020, αγγίζοντας τα 45,9 ευρώ ανά στρέμμα, αλλά η “ψαλίδα” μεγαλώνει όλο και περισσότερο από τη μία περιφέρεια στην άλλη.

Συγκεκριμένα, στο Μαρκόπουλο Αττικής το ενοίκιο ξεκινά από τα 80 ευρώ το στρέμμα κατ’ έτος αν το χωράφι είναι ξερικό και μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 250 ευρώ αν είναι ποτιστικό ή βρίσκεται κοντά στη θάλασσα. Αντίστοιχα, στον Ασπρόπυργο η τιμή του στρέμματος μπορεί να ξεπεράσει τα 200 ευρώ ετησίως, ενώ στον Αυλώνα μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 150 ευρώ το στρέμμα ετησίως. Έτσι, αν κάποιος διαθέτει ένα αναξιοποίητο αγροτεμάχιο στην Αττική, μπορεί να κερδίζει ακόμα και 3.000 ευρώ τον χρόνο μισθώνοντάς το, σύμφωνα με δημοσίευμα στον “Ελεύθερο Τύπο”.

Στη σχετική λίστα, δεύτερη περιφέρεια με την ακριβότερη προς ενοικίαση αγροτική γη “φιγουράρει” η Κρήτη, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται – σύμφωνα με τη Eurostat – στα 87,8 ευρώ ανά στρέμμα, αυξημένη δε κατά 6,7% το 2021 συγκριτικά με το 2020. Αναλυτικά, στο Ηράκλειο οι τιμές ενοικίασης για ξερικά και απομακρυσμένα χωράφια ξεκινούν από τα 20 ευρώ το στρέμμα και τα ποτιστικά αγγίζουν ακόμα και τα 100 ευρώ ετησίως, ενώ στα Χανιά τα μισθώματα φτάνουν ακόμα και τα 120 ευρώ το στρέμμα.

Οι τιμές ανά περιφέρεια

Αναλυτικότερα, οι τιμές της ενοικίασης πανελλαδικά διαμορφώνονται ως εξής: Αττική από 95,1 το 2000 σε 92,7 ευρώ το στρέμμα σήμερα, Κρήτη από 82,3 σε 87,8 ευρώ το στρέμμα, στα νησιά Βόρειου Αιγαίου από 85,4 σε 84,8 ευρώ το στρέμμα, στα νησιά του Αιγαίου από 75 σε 77,2 ευρώ το στρέμμα, στην Πελοπόννησο από 53,3 σε 57,8 ευρώ το στρέμμα, στη Στερεά Ελλάδα από 55,3 σε 56,2 ευρώ το στρέμμα, στη Δυτική Ελλάδα από 52,8 σε 54,2 ευρώ το στρέμμα, στην Κεντρική Ελλάδα από 47,8 σε 48,8 ευρώ το στρέμμα, στην Κεντρική Μακεδονία από 42,5 σε 43,6 ευρώ το στρέμμα, στη Θεσσαλία από 42,6 σε 42,7 ευρώ το στρέμμα, στη Βόρεια Ελλάδα από 35,9 σε 36,9 ευρώ το στρέμμα, στα νησιά Νοτίου Αιγαίου από 37 σε 36,6 ευρώ το στρέμμα, στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη από 34,4 σε 35,4 ευρώ το στρέμμα, στην Ήπειρο από 31,2 σε 30,3 ευρώ το στρέμμα, στη Δυτική Μακεδονία από 22,9 σε 24 ευρώ το στρέμμα και στα νησιά του Ιονίου από 22,5 ευρώ το 2020 σε 22,2 ευρώ το στρέμμα το 2021 (πηγή: Eurostat).

«Οι νέοι αγρότες εκτοξεύουν τις τιμές»

Μιλώντας στο neakriti.gr, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ηρακλείου-Ανατολικής Κρήτης Χαρά Αρχοντουλάκη τόνισε ότι, λόγω του προγράμματος των νέων αγροτών αλλά και του ενδιαφέροντος των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων, η ζήτηση προς ενοικίαση της γης στην Κρήτη αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο.

«Υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό η ενοικίαση της γης στην Κρήτη, γιατί υπάρχουν τα προγράμματα για τους νέους αγρότες. Διότι, τα κριτήρια που μπαίνουν για τους νέους αγρότες είναι ένας ορισμένος αριθμός στρεμμάτων που πρέπει να κατέχουν. Έτσι, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Και έχουν ανέβει οι τιμές, γιατί είμαστε νησί. Δεν υπάρχουν οι απέραντες εκτάσεις που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν υπάρχουν πολλά προς ενοικίαση. Διότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με την ενοικίαση αποκτούν και τα δικαιώματα των επιδοτήσεων που ισχύουν ακόμα».

Στο ερώτημά μας «πού υπάρχουν τα μεγαλύτερα ενοίκια τόσο σε καλλιέργειες όσο και σε περιοχές;», η Χαρά Αρχοντουλάκη λέει στο neakriti.gr: «Στη Μεσαρά, που έχουμε πεδιάδα, είναι υψηλότερες οι τιμές της ενοικίασης. Ενώ σε περιοχές που υπάρχουν μεγάλες κλίσεις εδάφους και όπου δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση, είναι χαμηλές οι τιμές». Ενώ, «επειδή πολλές φορές οι ενοικιάσεις γίνονται εικονικά μέσα σε μια αγροτική οικογένεια, δεν μπορούμε να έχουμε μια ακριβή τιμολόγηση. Πολλές φορές οι μεταβιβάσεις είναι συγγενικές, με σκοπό το πρόγραμμα των νέων αγροτών. Κάνουν, δηλαδή, τα μισθωτήρια για να έχουν τα στρέμματα που χρειάζονται».

Αντιστρόφως ανάλογη η αξία της γης

Την ίδια ώρα, βέβαια, σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμά μας, οι τιμές για την αγορά της αγροτικής γης σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας παραμένουν χαμηλές. Συγκεκριμένα, οι τιμές της αγροτικής γης κυμαίνονται από 1.000 ευρώ ανά στρέμμα στις ορεινές περιοχές και φτάνουν μέχρι τα 5.000 ευρώ στην περιοχή της Μεσαράς, όπου λόγω των θερμοκηπίων η αγροτική γη έχει υψηλότερη πάντοτε αξία.

Συγκεκριμένα, από 2.500 έως 3.000 ευρώ πωλούνται στην ανατολική Μεσαρά τα χωράφια που αποτελούνται από ελιές, αλλά εκεί “σώζει” την κατάσταση ο υδροφόρος ορίζοντας, δηλαδή το γεγονός ότι υπάρχει λίγο νερό και η περιοχή έχει πολλές γεωτρήσεις. Μάλιστα, στην ίδια περιοχή πωλούνται ακριβότερα τα χέρσα χωράφια, δηλαδή χωράφια τα οποία δεν έχουν μέσα καμία καλλιέργεια.

Ενοικίαση… με το τυρί ή το λάδι

Μάλιστα, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ηρακλείου-Ανατολικής Κρήτης Χαρά Αρχοντουλάκη καλεί τους πιο παλιούς να θυμηθούν ότι «παλιότερα εδώ στην Κρήτη η ενοικίαση γινόταν με το τυρί… Δηλαδή, έλεγε ο αγρότης στον βοσκό, «θα πηγαίνεις τα πρόβατά σου στο χωράφι μου και θα μου δίνεις δύο τυριά τον χρόνο»… Τώρα έχουμε φτάσει, πλέον, η ενοικίαση να έχει ένα αντίτιμο οικονομικό… Μέχρι πρότινος οι ενοικιάσεις γίνονταν με ανταλλαγή προϊόντων, για παράδειγμα «θα σου δώσω 100 ρίζες ελιές και θα μου δίνεις κάθε χρόνο ένα κιλό λάδι ανά ρίζα»…

Καταλήγοντας, η Χαρά Αρχοντουλάκη τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει κόσμος που αφήνει τις πόλεις και επιστρέφει στα χωριά, ενώ ιδιαίτερα στην ελαιοκαλλιέργεια με τις φετινές καλές τιμές του ελαιολάδου εμφανίζεται μεγάλο ενδιαφέρον.

«Η ύπαιθρος έχει ανάγκη από χέρια. Και υπάρχει δουλειά στον πρωτογενή τομέα», όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ