ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Μεγαλοβδόμαδο και Πάσχα με τους 50 ακρίτες των Αντικυθήρων

Αν θες να βιώσεις τις ημέρες του Πάσχα με αληθινή κατάνυξη, τότε η ελληνική επαρχία σου προσφέρει απλόχερα πολλές ευκαιρίες. Στα ακριτικά Αντικύθηρα, το μικρό όμορφο νησί μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης με την πλουσιότατη ιστορία, οι λιγοστοί κάτοικοι και επισκέπτες, πέρασαν ένα
κατανυκτικό και βιωματικό Πάσχα. Ο π. Ιωάννης Μαριδάκης, τέλεσε όλες τις Ιερές Ακολουθίες με ιεροπρέπεια και απλότητα, χωρίς τις θεατρινίστικες υπερβολές που δυστυχώς αυξάνουν μέσα στο χώρο της Εκκλησίας αλλά ουδεμία ιστορική σχέση έχουν με την ορθόδοξη λειτουργική παράδοση τόσων αιώνων.

Με επίκεντρο τον προσφάτως ανακαινισμένο από τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, Ιερό Ναό του Πολιούχου του νησιού Αγ. Μύρωνος (παλαιά Μονή του 1693), αλλά και τα άλλα εκκλησάκια των Αντικυθήρων, οι κάτοικοι βίωσαν όλα τα μεγάλα γεγονότα του Θείου Πάθους και μετείχαν στη χαρά της Αναστάσεως, τόσο με τη Θεία Κοινωνία όσο και με την κοσμική τράπεζα στην οποία όλο το νησί, σα μια οικογένεια μετείχε το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα.


Την επόμενη μέρα, στον επίσης προσφάτως ανακαινισθέντα Ναό του Αγίου Γεωργίου, τιμήθηκε ο Μεγάλος Μάρτυρας της πίστεώς μας με λαμπρή Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Το ίδιο και τη Λαμπροτρίτη, στο εκκλησάκι των νεοφανών Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης των εν Λέσβω, που
εγκαινιάστηκε το 2011 από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ.

Εικόνες που θυμίζουν την Ελλάδα του Παπαδιαμάντη και του Μωραϊτίδη…

Μικρά νησιά της Ελλάδας μας που οδεύουν στην ερήμωση. Φάροι πολιτισμού και ελπίδας. Ας τα αγαπήσουμε και ας τα προσέξουμε περισσότερο, Κράτος και πολίτες. Γιατί αν αυτοί οι μικροί τόποι ερημώσουν, τότε οι εθνικές και κοινωνικές συνέπειες θα είναι πολλαπλά αρνητικές… Χριστός Ανέστη!

Στράτος Χαρχαλάκης

Δήμαρχος Κυθήρων/ΑντικυθήρωνΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ