ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Ελαιόλαδο: «Ποδαρικό» με 5 ευρώ τιμή εκκίνησης στην Κρήτη – Εκτιμήσεις για νέα «χρυσή» χρονιά

“Ποδαρικό” με τιμή παραγωγού στα 5 ευρώ το κιλό εκτιμάται ότι θα γίνει όχι μόνο με τη νέα ελαιοκομική περίοδο 2023-2024, αλλά και μέσα στα επόμενα χρόνια… Την εκτίμηση αυτή, μετά από έρευνα που ο ίδιος διεξήγαγε αλλά και συζητήσεις με ειδικούς εκτιμητές, αποκάλυψε στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, φέρνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία για νέες “χρυσές” δημοπρασίες, αυτή τη φορά στην Πελοπόννησο.

Μας μίλησε επίσης και για την τραγική κατάσταση της Ισπανίας, την όχι και τόσο καλή κατάσταση της Ιταλίας, αλλά και τα προβλήματα στην παραγωγή της Τυνησίας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Όμως, ταυτόχρονα, μειωμένη παραγωγή θα έχουμε και στην Ελλάδα λόγω του φετινού σχετικά άνυδρου χειμώνα. Έτσι, όλες οι εξελίξεις συνηγορούν σε μια τιμή εκκίνησης του κρητικού ελαιολάδου, που δε θα πέσει κάτω από τα 5 ευρώ στην έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου, ενώ σίγουρα στο επόμενο διάστημα τα 6 ευρώ το κιλό θα είναι γεγονός!

«Η χρονιά 2023-2024 θα γραφτεί στην ιστορία», είπε ο Μύρων Χιλετζάκης και εξήγησε ότι «δεν υπάρχουν αποθέματα ελαιολάδου. Επομένως, οι δεξαμενές είναι άδειες. Το δεύτερο είναι ότι η ξηρασία έχει πλήξει την Ισπανία και την Τυνησία και έχει και προοπτική για μειωμένη παραγωγή η Ελλάδα εξαιτίας του “στεγνού” χειμώνα που είχαμε φέτος και της υπερβεντέμας που είχαμε πέρυσι. Επομένως, από τους τέσσερις βασικότερους “παίχτες” ελαιολάδου, οι δύο είναι “εκτός μάχης” και οι δύο είναι “κουτσοί”».

Ο Μύρων Χιλετζάκης εξήγησε ότι αναφέρεται πρώτα και κύρια στην Ισπανία: «Είναι ο μεγαλύτερος “παίχτης” αφού ελέγχει το 40% της παραγωγής. Και βγαίνει εκτός παιχνιδιού για τρίτη συνεχόμενη χρονιά λόγω ξηρασίας. Τελείωσε ο χειμώνας τώρα. Τα δέντρα είναι αφυδατωμένα, δεν έχουν συνέλθει και έχουν σοβαρά θέματα. Αποθέματα μηδέν στην Ισπανία».

Εξάλλου, όπως συνέχισε, «η Ιταλία, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος “παίχτης” με 300.000 τόνους, είχε μία μεσοβεντέμα φέτος. Δυστυχώς, οι βροχοπτώσεις δεν ήταν τόσο ικανοποιητικές, αλλά ήταν καλύτερες από την Ισπανία. Ωστόσο, τα δέντρα με ένα… “ποτήρι” νερό δεν ξεδιψάνε. Επομένως, η Ιταλία αναμένεται να έχει μια παραγωγή περίπου 200 με 250 χιλιάδες τόνους τη χρονιά που μας έρχεται».

Την ίδια ώρα, αναμένεται χαμηλότερη παραγωγή και στην Ελλάδα. «Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι η Ελλάδα δε θα έχει την παραγωγή που είχε τα προηγούμενα χρόνια»…

Και σε ό,τι αφορά την Τυνησία: «Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με την κλιματική αλλαγή και τις μειωμένες βροχοπτώσεις στην Τυνησία. Και την ίδια ώρα, όλες αυτές οι συνθήκες ευνοούν το ελαιόλαδο για τη νέα σεζόν, που μπορεί να ξεπεράσει τα 6 ευρώ το κιλό», όπως εκτιμά ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό είπε χαρακτηριστικά: «Τιμή ασφαλείας για το “ποδαρικό” της φετινής χρονιάς θα είναι τα 5 ευρώ το κιλό. Η Ισπανία έχει μείνει 36 μήνες χωρίς βροχή. Και ακολουθάει και η Τυνησία. Επομένως, όλα αυτά οδηγούν το 2023-2024 να είναι η “χρυσή” χρονιά του ελαιολάδου. Και οι τιμές αυτές θα κρατήσουν χρόνια. Διότι, ακόμα και αν “ανοίξουν οι ουρανοί” του χρόνου στην Ισπανία, τα δέντρα θα καθυστερήσουν να ξαναμπούν στην παραγωγική διαδικασία».

Όσο για την κατάσταση της λειψυδρίας στη χώρα μας, ο Μύρων Χιλετζάκης μας έφερε το εξής παράδειγμα: «Στην Πελοπόννησο, αμπελουργός με 80 στρέμματα επιτραπέζιου σταφυλιού, αφού κλάδεψε τα αμπέλια του και είδε την κατάσταση, έφυγε και πάει να δουλέψει οδηγός σε λεωφορείο στη Γερμανία. Είδε ότι υπάρχει ξηρασία. Είδε ότι νερά δεν υπάρχουν και λέει “για να μη διαλύσω, φεύγω”!».

Οι “χρυσές” δημοπρασίες – 5,31 ευρώ η μεγαλύτερη τιμή

Από ’κει και πέρα, έχουμε και νέες “χρυσές” δημοπρασίες στην Ελλάδα. Όπως είπε ο Μύρων Χιλετζάκης, «Αγροτικός Συνεταιρισμός στη Μεσσηνία “έκλεισε” 30 τόνους ΠΟΠ ελαιόλαδο στην τιμή των 5,31 ευρώ το κιλό και 20 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην τιμή των 5,22 ευρώ το κιλό. Οι τιμές φαίνεται να έχουν παγιωθεί στα 5 ευρώ το κιλό, με τη μεγαλύτερη τιμή που είχαμε πριν από το Πάσχα στα 5,31 ευρώ το κιλό στη Μεσσηνία. Αλλά και στη Λακωνία είχαμε τιμή 5,30 ευρώ το κιλό, ενώ στην Ισπανία έχουμε 5,20 ευρώ το κιλό, παρά το γεγονός ότι ο κύκλος ανόδου στην Ισπανία είχε ανοίξει εδώ και ένα χρόνο».

Δηλαδή, όπως επισήμανε, «πρώτη φορά στα χρονικά οι τιμές του ελαιολάδου στη χώρα μας ξεπέρασαν τις τιμές στην Ισπανία»… Καταλήγοντας, ο Μύρων Χιλετζάκης τόνισε τα εξής: «Η Πελοπόννησος στρέφεται ραγδαία στο ελαιόλαδο. Και η Περιφέρεια Πελοποννήσου διεκδικεί συν 2 εκατομμύρια ευρώ για τη δακοκτονία του έτους 2023. Εμείς λοιπόν πρέπει να προσέξουμε. Να πάρουν οι ελαιοπαραγωγοί στα χέρια τους τη σοδειά τους. Ανθοφορία, ολικά ψεκάσματα με διάφορα ψεκάσματα, για να σώσουμε τις ελιές. Και όσοι παραγωγοί μπορούν να ποτίζουν, να ποτίζουν τις ελιές τους».

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ