ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Στα τάρταρα” οι τιμές των κηπευτικών – Απούλητες τεράστιες ποσότητες

Χωρίς προηγούμενο η κατάσταση στην αγορά κηπευτικών στο Ηράκλειο, με τις τιμές να κατρακυλούν στα δημοπρατήρια, εξαιτίας της περιορισμένης ζήτησης, αφενός λόγω της κλειστής εστίασης, αφετέρου λόγω του κλειστού τουρισμού.

Για πρωτοφανή κατάσταση και μάλιστα σε περίοδο Πάσχα, κάνουν λόγο με δηλώσεις τους στο “Ράδιο Κρήτη” έμπειροι συνεταιριστές και περιγράφουν μία εικόνα δραματική.

Σήμερα στη Μεσαρά, στο δημοπρατήριο Τυμπακίου είναι χαρακτηριστικό ότι οι ντομάτες πουλήθηκαν από 30 λεπτά έως 0,60 ευρώ το κιλό, τιμή πολύ χαμηλή για την εποχή, ενώ μεγάλες ποσότητες είναι αδιάθετες, ενώ η μελιτζάνα είχε τιμή έως … 28 λεπτά το κιλό, το αγγουράκι μόλις 35 λεπτά έως και 0,75 ευρώ το κιλό, οι πράσινες πιπεριές 0,85 ευρώ, οι Φλωρίνης προς 1 ευρώ το κιλό και οι πιπεριές κέρατο μόλις στα 0,60 ευρώ το κιλό!

Ακόμη και το πεπόνι, μία ιδιαίτερα ακριβή καλλιέργεια, νέα για τα δεδομένα της περιοχής, μετά βίας ξεπέρασε τα 80-85 λεπτά το κιλό, σήμερα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο “Ράδιο Κρήτη” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, Μανώλης Μηλολιδάκης, ο οποίος περιέγραψε μία τραγική κατάσταση, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις, το κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο από τις τιμές πώλησης!

Ως εκ τούτου, τεράστιες ποσότητες κηπευτικών παραμένουν απούλητες, ενώ αναζητούνται τρόποι διάθεσης των προϊόντων αυτών για να μην πεταχτούν!

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, Μανώλη Ορφανουδάκη, οι τιμές σε τοπικά μανάβικα προκάλεσαν την αγανάκτηση των καταναλωτών, καθώς υπήρξαν προς πώληση αγγουράκια προς 1 ευρώ ή και 1,10 ευρώ το κιλό και πιπεριές προς … 2,60!

Ίδια η κατάσταση και στην αγορά κηπευτικών της Ιεράπετρας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Ανατολή”, κ. Ξενοφώντα Δουλούμη, περισσότερες από τις μισές ποσότητες κηπευτικών που παράγονται στην περιοχή, είναι … απούλητες!

Οι παραγωγοί κηπευτικών βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η φετινή χρονιά πλέον έχει χαθεί, ενώ όλοι ελπίζουν στην επόμενη χρονιά που όμως είναι ακόμα πολύ μακριά… Η μείωση στην κατανάλωση αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με μετρήσεις, έχει φτάσει στο 30%!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

 

 

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ