ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: “Δίχτυ” προστασίας από τους λαγοκέφαλους

Συγκεκριμένες προτάσεις, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, με στόχο τον περιορισμό του πληθυσμού των τοξικών λαγοκέφαλων, στη θαλάσσια περιοχή του Λασιθίου τόσο στα βόρεια όσο και στις νότιες περιοχές, τίθενται επί τάπητος σήμερα σε ημερίδα στο Επιμελητήριο Λασιθίου, με αφορμή τα απανωτά περιστατικά με ζημιές στον εξοπλισμό επαγγελματιών ψαράδων.

Όπως δήλωσε στο “Ράδιο Κρήτη” που ανέδειξε το θέμα μέσα από την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, η βιολόγος – ιχθυολόγος του Ινστιτούτου Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ, κ. Νότα Περιστεράκη, έχει εκπονηθεί μελέτη για τους λαγοκέφαλους στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Λασιθίου.

Όπως σημείωσε η κ. Περιστεράκη, σε χρονικό διάστημα ενός έτους, έχει γίνει εκτίμηση για τις ζημιές των ψαράδων αλλά και για τη συνολική επίδραση των ξενικών ειδών στην Κρητική αλιεία με συγκεκριμένες μελετημένες και αλλαγές που αναγκάζονται να κάνουν οι ψαράδες, λόγω των επιθέσεων που δέχονται.

Όπως είπε η γνωστή ερευνήτρια, η εκτίμηση για τις ανελαστικές ζημιές φθάνουν έως 8000 ευρώ το χρόνο για τον εξοπλισμό των επαγγελματιών ψαράδων, για εργαλεία και αλιεύματα που χάνονται έως και 4.500 ετησίως, ενώ υπάρχει και εκτίμηση για τις διαχειριστικές δαπάνες που έχουν στόχο να ανακουφίσουν τους ψαράδες και να περιορίσουν τους λαγοκέφαλους.  

Μάλιστα, όπως σημείωσε η ίδια, η σχετική πρόταση έχει μεταφερθεί ήδη στο αρμόδιο Υπουργείο από την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου, ενώ κοινοποιήθηκε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Μεταξύ άλλων, η εισήγηση αφορά στο στοχευμένο ψάρεμα λαγοκέφαλων, για να περιοριστεί ο πληθυσμός τους και να αποζημιώνονται με το αντίστοιχο ποσό, οι επαγγελματίες αλιείς.  

Επίσης, η κ. Περιστεράκη τόνισε ότι αυτές οι προτάσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο, καθώς οι λαγοκέφαλοι έχουν καταγραφεί ως καταστροφικό είδος και θα μπορούσαν οι πληγέντες ψαράδες να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Επίσης, μελετάται και η φυσιολογία των ειδών αυτών, ώστε να δημιουργηθούν παγίδες.

Όπως σημείωσε η κ. Περιστεράκη, τα λεοντόψαρα έχει αποδειχθεί τι χρειάζονται, όμως, μένει να διαπιστωθεί τι απαιτείται για τους λαγοκέφαλους.  

Για περιστατικά επίθεσης σε βάρος λουόμενων, η ίδια επισήμανε ότι δεν μπορεί να το αποκλείσει, ξεκαθάρισε όμως ότι δεν υπάρχει φόβος από πιθανή επίθεση σε άνθρωπο λόγω της τοξικότητας του είδους.

#pgnewsΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ