ΚΡΗΤΗ

Ο Περικλής Χηνόπουλος για το «κλείσιμο» της Χρυσής: “Ποιος θα ήθελε η Χρυσή να μπει σε μια «γυάλα»; ”

Την εύλογη αντίδραση και προβληματισμό του για την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης να απαγορεύσει λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου την πρόσβαση στη νήσο Χρυσή εξέφρασε ο Περικλής Χηνόπουλος, επιχειρηματίας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματικών Τουριστικών Ημερόπλοων Σκαφών και των Τουριστικών γραφείων Δυτικής Κρήτης, με σχετική επιστολή του στους υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού.

Στην επιστολή του ο κ. Χηνοπούλος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αν η εν λόγω απόφαση για την επί της ουσίας απαγόρευση της επισκεψιμότητας στη Χρυσή εφαρμοστεί, αυτό θα προκαλέσει ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων με αλυσιδωτές συνέπειες. Εκ πρώτης, ως επιχειρήσεις που δραστηριοποιούμαστε γύρω από τον άξονα της νήσου, θα αναγκαστούμε να περιορίσουμε την οποιαδήποτε επιχειρηματική μας δραστηριότητα που σχετίζεται με το μέρος, κάτι που θα οδηγήσει στην απώλεια εσόδων τόσο για εμάς, όσο και το κράτος, τον Δήμο και την πόλη της Ιεράπετρας. Ταυτόχρονα και προκειμένου να «επιβιώσουμε» εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφέρουμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα (και) εκτός Κρήτης. Τι θα κάνουμε άραγε με τους επισκέπτες που έχουν ήδη προπληρώσει την εκδρομή τους στο εν λόγω μέρος μέσω τουριστικών γραφείων και τι θα σημαίνει αυτή η ακύρωση για την αξιοπιστία μας;

Πέραν των παραπάνω, η σχετική απόφαση δύναται να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου», καθώς στην Κρήτη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν ανάλογες περιοχές, οι οποίες έχουν «χτίσει» τη φήμη τους κυρίως λόγω του μοναδικού φυσικού πλούτου τους. Αρκεί μόνο να αναρωτηθούμε τι θα γίνει εφόσον η εν λόγω απόφαση ισχύσει και για άλλα μέρη στα οποία συναντάται ένα σπάνιο οικοσύστημα! Θα απαγορευτεί άραγε η πρόσβαση σε περιοχές της Γαύδου, στο Ελαφονήσι, στο Φοινικόδασος και σε τόσα άλλα μέρη του νησιού με παρόμοιο φυσικό περιβάλλον;

Μήπως και η επιτυχημένη καμπάνια του ΕΟΤ, της Περιφέρειας και των Δήμων όπου προβάλλονται μέρη ανάλογου φυσικού κάλλους, πρέπει να αλλάξει, καθώς κάποιος αποφάσισε να μην είναι επισκέψιμα;»

Σε ότι αφορά την προστασία του εκεί περιβάλλοντος, αλλά και την παρότρυνση της Αποκεντρωμένης να δίνεται η δυνατότητα στους επιβάτες των ημερόπλοιων να κάνουν μπάνιο πέριξ των πλοίων, τόνισε: «Σε κάθε περίπτωση, ως επιχειρηματίες που δραστηριοποιούμαστε στον εν λόγω χώρο, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε οι πρώτοι που μας ενδιαφέρει η διαφύλαξη του περιβάλλοντος της Χρυσής και ως εκ τούτου ανέκαθεν από την πλευρά μας κάναμε τα αδύνατα δυνατά ώστε αυτό να επιτυγχάνεται.

Η «λύση» που προτείνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ήτοι να δίνεται η δυνατότητα στους επιβάτες των ημερόπλοιων να κάνουν μπάνιο πέριξ των πλοίων και να φθάνουν στο νησί κολυμπώντας, θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει δυσκολίες στους επιβάτες μας, αλλά και πρακτικά προβλήματα που θα προκύψουν. 

Αρκεί να φανταστούμε μόνο τι μας προτείνεται να πράξουμε: Να αφήνουμε έναν επισκέπτη στη θάλασσα, 50, 100 μέτρα από την παραλία και αυτός να πρέπει να κολυμπήσει μέχρι εκεί. Αν θέλει ένα μπουκάλι νερό θα πρέπει να ξανακολυμπήσει προς το πλοίο! Αν θέλει τουαλέτα, τι νομίζουμε ότι θα κάνει; Θα ξανακολυμπήσει προς το πλοίο για άλλα 100 μέτρα ή θα κοιτάξει να βρει άλλη λύση που ενδεχομένως θα είναι επιζήμια για το περιβάλλον; Τα ερωτήματα αυτά μπορεί να φαίνονται «ωμά» ή «γελοία», αλλά δυστυχώς είναι κάτι που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε αν η εν λόγω απόφαση εν τέλει επικρατήσει.»

Επιπλέον υποστήριξε πως θα ήταν χρήσιμη και σωτήρια η ύπαρξη φύλαξης στο νησί για την πραγματική αποτροπή των κινδύνων, ενώ αναρωτώμενος για το «ποιος θα ήθελε η Χρυσή να μπει σε μια «γυάλα»;, τόνισε: «Η Χρυσή, όπως όλη η Ελλάδα, είναι η ανάσα μας και το όνειρο που προσφέρουμε ως χώρα στους επισκέπτες μας να ζήσουν! Ας προτάξουμε λοιπόν για ακόμη μια φορά την ορθολογική διαχείριση, κάτι που είμαι σίγουρος πως θα ωφελήσει πρωτίστως το μέρος»!

Κλείνοντας, ο κ. Χηνόπουλος έθεσε ζήτημα εθνικής ασφάλειας τονίζοντας ότι «Η νήσος Χρυσή είναι ένα εκ των αμφισβητούμενων νήσων που θέτει συνεχώς κατά τις προκλήσεις της η Τουρκία εξαιτίας της απόστασης μεγαλύτερης των 6 ναυτικών μιλίων που απέχει από την Κρήτη. Το να μην υπάρχει δραστηριότητα στο νησί, ιδίως αυτή την εποχή που οι καταστάσεις είναι έκρυθμες, φοβάμαι ότι είναι μεγάλο λάθος. Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να «απογυμνώσει» επί της ουσίας το νησί, ενδέχεται να αποβεί μοιραία (είναι νωπές οι μνήμες από τα Ίμια), κάτι που όλοι μας αντευχόμαστε. Όμως, «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν». Η ελληνική παρουσία εκεί ως εκ τούτου, οφείλει να είναι έντονη. Η γεωστρατηγική θέση της Χρυσής άλλωστε –ανάμεσα στην Ελληνοκυπριακή και Ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ– είναι καθοριστικής σημασίας για την χώρα μας. Επομένως, ίσως να έπρεπε να εξεταστεί το ενδεχόμενο αντί της ερήμωσης της νήσου, αυτό της «ενδυνάμωσής» της».

Για την ιστορία, η επιστολή του κ. Χηνόπουλου φαίνεται εκ πρώτης ότι έχει προβληματίσει αρκετούς φορείς, καθώς το «ρίσκο» της περί ης ο λόγος απόφασης είναι μεγάλο και επιζήμιο σε αρκετά επίπεδα.”




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ