ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρήτη: Ο Aύγουστος έφερε χαμόγελα – Η αύξηση των κρατήσεων θυμίζει μέρες… 2019

Ανοδική πορεία ακολούθησε ο Κρητικός τουρισμός τον Ιούλιο, παρά τα «σκαμπανεβάσματα» που προκαλεί η πανδημία τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, ενώ θετικά είναι τα μηνύματα για τον Αύγουστο που μόλις μπήκε με αύξηση κρατήσεων. Μια αύξηση που φτάνει στα επίπεδα του 2019.

Η εικόνα αυτή δημιουργεί χαμόγελα στους τουριστικούς επιχειρηματίες και εργαζόμενους αρκεί να μην έχουμε πισωγυρίσματα, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά παράγοντες του τουρισμού στην Κρήτη.

Βέβαια, επισημαίνουν ότι μεγάλο μέρος των κρατήσεων του Αυγούστου θα είναι οι λεγόμενες κρατήσεις “της τελευταίας στιγμής”, οπότε είναι δύσκολο κανείς να κάνει ακριβείς προβλέψεις. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, θεωρείται δεδομένη η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν βοηθούντος και του καιρού, με την ελπίδα να κυμανθούν τόσο ο Σεπτέμβριος όσο και ο Οκτώβριος σε προπέρσινα επίπεδα.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν λείπουν τα παράπονα από τα τουριστικά καταστήματα καθώς οι τουρίστες δεν ξοδεύουν, όπως άλλες χρονιές, για αγορές ή φαγητό.

Η γενική εικόνα της μέχρι στιγμής τουριστικής κίνησης προκαλεί αισιοδοξία σε σχέση φυσικά με το 2020, ενώ οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό ούτε θέλουν να σκέφτονται κάποιο μίνι lock down τύπου Μυκόνου. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να φρενάρει, ούτε για λίγες μέρες, το τουριστικό ρεύμα, εκτός βέβαια κι αν καταγραφεί μεγάλη έξαρση της πανδημίας.

Πανελλαδικά

Όσον αφορά την εικόνα του τουρισμού πανελλαδικά, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος επισημαίνει:

“Μπήκαμε στον Αύγουστο με μια καλή διάθεση από τον κόσμο να ταξιδέψει. Αναμφίβολα είμαστε σε καλύτερο επίπεδο από το 2020, όταν ο ελληνικός τουρισμός έχασε το 75% των διεθνών αφίξεων και εσόδων, εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, “τον φετινό Ιούνιο με ανοικτά ξενοδοχεία η πληρότητα έφτασε στο 45%, ενώ πέρυσι τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά. Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου έχουν ανοίξει και τα 10.000 ξενοδοχεία και η μέση πληρότητα είναι 60% με 85% σε πανελλαδικό επίπεδο. Η γενική εικόνα της μέχρι στιγμής τουριστικής κίνησης μας κάνει να αισιοδοξούμε σε σχέση με το 2020”.

Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει ότι στην περίοδο που διανύουμε όλα είναι ρευστά. Κι αυτό διότι έχουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι περίπου, όπως τόνισε, στο «κίτρινο» και ελπίζουν όλοι να μην υπάρξουν «κόκκινα», όπως στην περίπτωση της Μυκόνου. Αναφορικά με τις κρατήσεις του Αυγούστου, ο κ. Τάσιος τόνισε ότι «το πρώτο δεκαπενθήμερο πηγαίνει καλά, για το δεύτερο υπάρχουν ακόμα αρκετά κενά δωμάτια και δεν ξέρουμε για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο». Όσον αφορά τον στόχο που έχει τεθεί, να πιάσουμε φέτος το 50% των επιδόσεων του 2019, ο κ. Τάσιος υπογράμμισε ότι «θα καταφέρουμε να πετύχουμε αυτό το ποσοστό αν το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου πάει πολύ καλά».

Ο εγχώριος τουρισμός  

Φέτος η ελληνική τουριστική βιομηχανία στηρίζεται και πάλι κυρίως στις αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό. Ένα μοντέλο που αναπτύχθηκε με τεράστια επιτυχία από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και αποτέλεσε αντίδοτο στην οικονομική κρίση της χώρας, συνολικά για την ελληνική οικονομία. Την περσινή χρονιά όμως, το 2020, όταν οι τουρίστες από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 75%, την κατάσταση έσωσαν σε πολλές περιοχές οι Έλληνες τουρίστες, τα ταξίδια των οποίων μειώθηκαν μόλις 21,9% σε σχέση με το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κατά το έτος 2020 τα άτομα όλων των ηλικιών που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι ανήλθαν σε 3,8 εκατομμύρια και πραγματοποιήθηκαν 5,8 εκατομμύρια ταξίδια, σημειώνοντας μείωση 17,7% και 21,9%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα στοιχεία του έτους 2019. Το σύνολο των διανυκτερεύσεων κατά το έτος 2020 ανήλθε σε 66,6 εκατομμύρια και οι δαπάνες σε 1,822 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 11,3% και 27,4%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα στοιχεία του έτους 2019.

#pgnews

 




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ