ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Λύση για τις πόλεις η συγκαλλιέργεια – Η παλιά τεχνική που μας επιτρέπει να εξοικονομήσουμε χώρο και φυσικούς πόρους

Σε λαχανόκηπους μικρής έκτασης, η τεχνική της συγκαλλιέργειας δίνει λύσεις και είναι διαδεδομένη περισσότερο σε αστικές περιοχές, λίγο έξω από τα όρια μιας πόλης, όπου οι άνθρωποι αγωνίζονται να παράγουν για τα νοικοκυριά τους όσο γίνεται περισσότερα προϊόντα και κυρίως με τη μεγαλύτερη δυνατή ποικιλότητα.

Ιδιαίτερα ενόψει του καλοκαιριού του 2023, είναι απολύτως χρήσιμο να γνωρίζουμε, με τη βοήθεια των γεωπονικών γνώσεων, ποιες καλλιέργειες μπορούν να συνυπάρχουν, για ποιους λόγους και με ποιους συνδυασμούς.

Συγκεκριμένα, όταν μιλάμε για συγκαλλιέργεια, αναφερόμαστε στην καλλιέργεια δύο ή και περισσότερων λαχανικών σε κοντινό χώρο. Ο στόχος της συγκαλλιέργειας είναι να αναπτύσσονται καλύτερα τα λαχανικά μας. Με τη συγκαλλιέργεια βελτιώνουμε την παραγωγή των λαχανικών μας, εξοικονομούμε χώρο και νερό, και έχουμε μεγαλύτερη ποικιλότητα στο τραπέζι μας, σύμφωνα με γεωπόνους που τάσσονται υπέρ και υποστηρίζουν τη χρησιμότητα και τις δυνατότητες της συγκαλλιέργειας στη ζωή μας.

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο γεωπόνος στο Κέντρο “Δήμητρα” του ΕΛΓΟ στο Ηράκλειο, Στέφανος Λιβέρης, τόνισε τα εξής: «Εμπειρικά γνωρίζω από μικρές κοινότητες, από χωριά κ.λπ. ότι αυτή η τεχνική γινόταν πολύ στο παρελθόν. Και κάποιες συγκαλλιέργειες βοηθούσαν κυρίως να έχουμε εξοικονόμηση λιπασμάτων. Για παράδειγμα, έβαζαν φασολιές να αναρριχώνται στον κήπο τους μαζί με καλαμπόκι. Οπότε το καλαμπόκι έπαιρνε άζωτο από τη φασολιά. Η φασολιά στηριζόταν πάνω στο καλαμπόκι και έτσι είχανε δύο σε ένα. Αλλά και αυτό γινόταν πάντα σε μικρή κλίμακα. Δεν έχω γνώση συγκαλλιέργειας σε μεγάλη κλίμακα», σύμφωνα με τον Στέφανο Λιβέρη.

«Σαν μέθοδος η συγκαλλιέργεια αποσκοπεί κυρίως σε δύο λόγους: Ο πρώτος είναι να λειτουργούν κάποια φυτά συμπληρωματικά και να γίνει η οικονομία λιπασμάτων, κυρίως αζωτούχων, με κάποιο ψυχανθές και τα υπόλοιπα. Ο δεύτερος λόγος είναι η αποφυγή μεγάλων προσβολών σε ασθένειες και κυρίως σε έντομα. Γιατί το έντομο προσβάλλει ένα είδος και μετά η απόσταση μέχρι να βρει το επόμενο είναι μεγάλη. Ή το χάνει μέσα από τα ενδιάμεσα φυτά. Οπότε συνήθως αυτή την τεχνική τη χρησιμοποιούν στις βιολογικές καλλιέργειες», επισημαίνει ο Στέφανος Λιβέρης.

Κι ενώ γίνεται ο συνδυασμός καλλιεργειών που μπορούν να “συνεργάζονται”, ξεκαθαρίζει στο σημείο αυτό ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε συγκαλλιέργεια σε μια μεγάλη έκταση. Δηλαδή, αν στο ένα είδος παρουσιαστεί ένα πρόβλημα, πώς θα ψεκάσεις; Ή πώς θα κάνεις τη συγκομιδή; Γι’ αυτό η συγκαλλιέργεια, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, είναι για μικρής κλίμακας καλλιέργειες. Για παράδειγμα στους οικιακούς λαχανόκηπους, όπου κάνουμε μία συγκαλλιέργεια, προκειμένου να βοηθήσει το ένα φυτό το άλλο και να αποφύγουμε πολλά προβλήματα. Αλλά στη μεγάλη κλίμακα δεν μπορεί να γίνει»…

«Όχι σε μεγάλες πόλεις»

Στο σημείο αυτό, ο γεωπόνος του Κέντρου “Δήμητρα” του ΕΛΓΟ στο Ηράκλειο Στέφανος Λιβέρης δηλώνει κάθετα αντίθετος με τις καλλιέργειες κηπευτικών σε μεγάλες πόλεις εντός των πόλεων.

«Για παράδειγμα στην Αθήνα, όπου έχουμε και ρύπανση, εγώ δε θεωρώ ότι είναι καλή ιδέα. Όλα τα φυτά έχουν μία τάση να προσλαμβάνουν τα βαρέα μέταλλα. Και μάλιστα, υπάρχει μία μέθοδος που προβλέπει ότι βάζουμε φυτά για να τραβήξουν τα βαρέα μέταλλα. Άρα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, θεωρώ ότι δε θα ήταν καλό. Για παράδειγμα στο Ηράκλειο φυσάνε βοριάδες και δεν έχουμε νέφος ρύπανσης. Αλλά αλλού μπορεί να έχουμε τις τζιμινιέρες γύρω-γύρω… Για παράδειγμα στην Αθήνα, εγώ το είχα πει. Να μην το προτείνουν οι γεωπόνοι, γιατί θα γίνει μόδα και θα γεμίσουμε με καρκίνους!».

Ποια λαχανικά ταιριάζουν και φυτεύονται μαζί

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα mistikakipou.gr:

– Το αγγούρι φυτεύεται και καλλιεργείται μαζί με καλαμπόκι, φασόλια, μπιζέλια, ραπανάκια, ραδίκια, καρότα και άνηθο.

– Το καλαμπόκι φυτεύεται και καλλιεργείται μαζί με φασόλια, κολοκυθιές, πατάτες, αγγούρι, πεπόνι και μαϊντανό.

– Το καρότο φυτεύεται και καλλιεργείται μαζί με μαρούλι, ραπανάκι, κρεμμύδι και ντομάτα.

– Η κολοκυθιά φυτεύεται και καλλιεργείται μαζί με καλαμπόκι, πεπόνι και ραπανάκι.

– Το κρεμμύδι φυτεύεται και καλλιεργείται μαζί με αγγούρι, φράουλες, μαρούλια, κολοκυθιές, παντζάρια, καρότα και ντομάτες.

– Το κουνουπίδι φυτεύεται και καλλιεργείται μαζί με κρεμμύδια, πατάτες, σέλινο, άνηθο και μαρούλι.

– Το λάχανο φυτεύεται και καλλιεργείται μαζί με κρεμμύδια, πατάτες, σέλινο, άνηθο και μαρούλι.

– Το μαρούλι συγκαλλιεργείται με αγγούρι, ραπανάκι, κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, φράουλες και κουνουπίδι.

– Το μπρόκολο φυτεύεται και καλλιεργείται μαζί με κρεμμύδια, πατάτες, σέλινο, άνηθο και μαρούλι.

– Η ντομάτα συγκαλλιεργείται με σκόρδο, κρεμμύδι, μαϊντανό, καρότο, κατιφέ και βασιλικό.

– Η πατάτα συγκαλλιεργείται με καρότο, σέλινο, μπιζέλια, καλαμπόκι, κρεμμύδι και σπανάκι.

– Η πιπεριά συγκαλλιεργείται με κρεμμύδι, βασιλικό, μπάμιες, μαϊντανό και καρότα.

– Το σκόρδο φυτεύεται και καλλιεργείται μαζί με αγγούρι, φράουλες, μαρούλια, κολοκυθιές, παντζάρια, καρότα και ντομάτες.

– Η φασολιά συγκαλλιεργείται με καλαμπόκι, αγγούρι, ραπανάκι, φράουλα, καρότα, μελιτζάνα και πατάτες.

Κι ένα μυστικό για τη συγκαλλιέργεια των λαχανικών στον κήπο:

Κατά τη φύτευση και συγκαλλιέργεια των λαχανικών στον κήπο, παραδοσιακά, φυτεύουμε βασιλικούς και κατιφέδες για την προστασία των φυτών από έντομα που τα προσβάλλουν. Έχει παρατηρηθεί ότι ο βασιλικός και ο κατιφές έχουν εντομοδιωκτικές ιδιότητες και αναπτύσσονται πολύ αρμονικά με τα λαχανικά του κήπου μας.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ