ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: «Φέρτε μας 2 αναισθησιολόγους αλλιώς σταματάμε τα τακτικά χειρουργεία» – Απελπιστική η κατάσταση στα Νοσοκομεία του νησιού

Τελεσίγραφο στην διοίκηση της ΔΥΠΕ Κρήτης και του Βενιζέλειου στέλνει ο χειρουργικός τομέας του νοσοκομείου που αποφάσισε να σταματήσει τα προγραμματισμένα χειρουργεία, συμπεριλαμβανομένων και των επεμβάσεων που αφορούν καρκίνους, αν μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου δεν βρεθούν 2 αναισθησιολόγοι για να καλύψουν επείγουσες ανάγκες του Τμήματος.

Οι χειρουργοί πήραν αυτή την απόφαση μετά από έκταση συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο νοσοκομείο το οποίο από την 1η Σεπτεμβρίου μένει με μόλις 2 χειρουργικές αίθουσες την ημέρα, αφού υπέβαλε παραίτηση ένας ακόμη αναισθησιολόγος.

Το Βενιζέλειο, ένα νοσηλευτικό ίδρυμα που επί δεκαετίες βρισκόταν στην «πρώτη γραμμή» για την περίθαλψή των Κρητικών, έχει μετατραπεί σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο που σε λίγο δεν θα έχει την δυνατότητα να καλύψει με ασφάλεια ούτε τα επείγοντα περιστατικά που χρειάζονται χειρουργείο.

Από την 1η Σεπτεμβρίου το νοσοκομείο, που σε κανονικές συνθήκες έπρεπε να λειτουργεί καθημερινά 8 χειρουργικά τραπέζια, μένει με μόλις 2, λόγω της παραίτησης ενός ακόμη αναισθησιολόγου!

χειρουργείο

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Αναισθησιολογικού Τμήματος Δημήτρη Μανουκάκη, ο οποίος έστειλε στις 24 Αυγούστου έγγραφο προς τη Διοίκηση, επισημαίνοντας:

“Λόγω της επικείμενης παραίτησης του αναισθησιολόγου κ. Ανδρουλάκη μετά τις 10 Σεπτεμβρίου το αναισθησιολογικό τμήμα δεν μπορεί να υποστηρίξει 3 αίθουσες χειρουργείου και συνεπώς συνεχίζουμε με δύο αίθουσες και από την 1η Σεπτεμβρίου”.

Το μέλος της Τριμελούς Επιτροπής των γιατρών και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου, διευθυντής ΕΣΥ Χειρουργικής Γιώργος Κωστάκης, επιβεβαίωσε την δραματική αυτή εξέλιξη, τονίζοντας:

“Στο νοσοκομείο υπάρχουν εκατοντάδες χειρουργεία σε εκκρεμότητα και θα έπρεπε να έχει στο δυναμικό του 15 αναισθησιολόγους. Μείναμε με 6, τώρα παραιτείται ένας ακόμη, στα τέλη του χρόνου συνταξιοδοτείται επίσης ένας και το Βενιζέλειο μένει με 4 αναισθησιολόγους.

Μιλάμε για τραγικές καταστάσεις. Είχαμε στο παρελθόν 6 χειρουργικά τραπέζια, μετά έγιναν 4 και ένα με τοπική αναισθησία και τώρα φθάνουμε στα 2.

Δημιουργείται σοβαρότατο πλέον πρόβλημα όχι μόνο στα τακτικά χειρουργεία που μένουν πίσω για μήνες, αλλά ακόμη και στα επείγοντα, όταν το νοσοκομείο εφημερεύει. Πώς θα αντιμετωπίζονται οι καρκίνοι, τα κατάγματα, τα άλλα περιστατικά;»

“Δεν είμαστε υπό διάλυση στο Βενιζέλειο, έχουμε ήδη διαλύσει” είπε και τόνισε ότι αν η ΔΥΠΕ Κρήτης και η διοίκηση του νοσοκομείου δεν βρουν αναισθησιολόγους,οι χειρούργοι «κατεβάζουν τα νυστέρια» και θα κάνουν επεμβάσεις μόνο στα επείγοντα.

Όπως έχουμε αναφέρει στις 31 Αυγούστου προγραμματίζεται ευρεία σύσκεψη στο αμφιθέατρο του ΠΑΓΝΗ για να συζητηθούν, στο σύνολο τους, τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην δημόσια υγεία στην Κρήτη.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ