ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κρήτη: Απάντηση για τα δημοσιεύματα που κατακεραυνώνουν το Δικταίο Άντρο

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη, Νίκος Τσαγκαράκης, απάντησε σε ανάρτηση του στο facebook σχετικά με την εικόνα στο Δικταίο Άντρο  αναφέροντας τα εξής:

“Ως δημότης του Oροπεδίου Λασιθίου και κάτοικος Ψυχρού, που αγαπώ και νοιάζομαι για τον τόπο μου, αισθάνθηκα ντροπή, αηδία και αγανάκτηση για το κακόβουλο και ανυπόστατο δημοσίευμα του κ. Αντώνη Καλογεράκη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, δυσφημίζεται το «Δικταίον Άντρο», ως το χειρότερο Σπήλαιο, αφού ο τίτλος «Μπάτε σκύλοι αλέστε» κατηγορεί τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο ότι είναι εκτός ελέγχου, απροστάτευτος και έρμαιο παραβατικών συμπεριφορών των επισκεπτών.

Η απάντηση μου στις κατηγορίες αυτές παίρνει την μορφή εύλογων ερωτημάτων:

1) Είναι δυνατόν ένας αρχαιολογικός χώρος να μην έχει φύλαξη ; Μήπως Κ. Καλογεράκη πριν γράψετε «χωρίς φύλαξη», θα έπρεπε πρώτα να μάθετε πόσους φύλακες διαθέτει το Σπήλαιο; Ή μήπως υπαινίσσεστε ότι οι εργαζόμενοι δεν εκτελούν επαρκώς τα καθήκοντα τους ; Είστε εκεί καθημερινά και αξιολογείτε την παραγωγικότητα της εργασίας τους;

2) Είναι δυνατόν οι επισκέπτες που καταγγέλουν να είναι οι επισκέπτες που παραβατούν ; Πως γίνεται μόνο οι επισκέπτες του Δικταίον Άντρο να παρουσιάζουν παραβατική, ανάρμοστη και αδιάφορη συμπεριφορά, ενώ οι ίδιοι επισκέπτες να είναι νομοταγείς σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους ; Η συμμόρφωση στους κανονισμούς είναι θέμα παιδείας και όχι φύλαξης !! Επίσης, εγώ γνωρίζω προσωπικά από μικρό παιδί ότι οι σπασμένοι σταλακτίτες είναι σε αυτή την κατάσταση πολλά χρόνια πριν και δεν είναι σημερινό φαινόμενο!

3) Είναι δυνατόν στους υπεύθυνους φορείς που είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορία αρχαιοτήτων να συγκαταλέγεται και η Δημοτική Αρχή ;;; Από πότε ο Δήμος οροπεδίου είναι συνυπεύθυνος για τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο ;;;που έχει χαρακτηριστεί ως Α ζώνη, όποτε υπεύθυνη είναι αποκλειστικά η Αρχαιολογική Αρχή !! Μήπως πρώτα Κ. Καλογεράκη πρέπει να ενημερωθείτε για τις αρμοδιότητες του Δήμου μας;

4) Είναι δυνατόν τα 1-2 φωτιστικά που έχουν παρουσιάσει βλάβη να το αναφέρετε σαν «κάποια», αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πολλά φωτιστικά που έχουν επιδιορθωθεί με διαφανή ταινία ; Έχετε αναρωτηθεί ότι στην εποχή της κρίσης είναι προτιμότερο να επιδιορθώνουμε και όχι να πετάμε με το παραμικρό πράγματα υψηλού κόστους ; Γνωρίζετε τι σημαινει αποτελεσματική διαχείριση χρήματος; Και όσον αφορά την αισθητική, το θεωρώ αστείο οτι μπορεί να χαθεί από μια διαφανή ταινία !!!!!

5) Είναι δυνατόν Κ. Καλογεράκη να αναρωτιέστε ποιος τοποθέτησε το δίχτυ περισυλλογής των νομισμάτων ; Γιατί δεν ρωτάτε την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων να σας απαντήσει μήπως και θυμηθεί ότι με δίκη της απόφαση πριν 9 χρόνια έλαβε χώρα η συγκεκριμένη ενέργεια ;; Και για το που πηγαίνουν τα χρήματα ….όπως για αγορά πετρελαίου για την λειτουργία της γεννήτριας ; Ας διατάξει λοιπόν έρευνα για τον εαυτό της!

6) Είναι δυνατόν Κ. Καλογεράκη η Κ. Προϊσταμένη της Ε. Α να κάνει λόγο για προβλήματα ; Μήπως δεν γνωρίζει ότι η θέση της προϊσταμένης είναι να λύνει προβλήματα και όχι να τα διατυμπανίζει ;;; Άραγε πότε επισκέφτηκε για τελευταία φορά το Σπήλαιο ;;;;

7) Είναι δυνατόν Κ. Καλογεράκη η Προϊσταμένη της Ε. Α να κάνει λόγο για έλλειψη καθαριότητας από τα περιττώματα των ιπποειδών , όταν η ίδια θα έπρεπε να είχε μεριμνήσει για την πρόσληψη – τοποθέτηση καθαριστών ;; Γνωρίζει άραγε ότι οι ονηλατες καθαρίζουν οι ίδιοι τις ακαθαρσίες των συμπαθέστατων γαϊδάρων όποτε τερματίζεται μια διαδρομή ανάβασης η κατάβασης στην διάρκεια της ημέρας;;

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ Κ. Καλογεράκη και κα. Σοφιανου να ρίχνετε λάσπη στο Δικταίον Άντρο, στο Δήμο, στους εργαζόμενους, στους ονηλατες, στους επισκέπτες γιατί κάνετε ανεπανόρθωτη ζημιά στους κατοίκους, στο τουρισμό ,στην οικονομία του Οροπεδίου Λασιθίου και στο ίδιο το κράτος!

Αναρωτιέμαι όμως ως δημότης του τόπου μου για ποιο λόγο γράφτηκε αυτό το άρθρο ένα μήνα πριν τις Δημοτικές εκλογές ; Τώρα προέκυψαν τα προβλήματα αυτά ;; Για πέστε μας Κ. Δημοσιογράφε το δημοσίευμα σας εξυπηρετεί κάποιους συγκεκριμένους σκοπούς και ποιοι είναι; Σίγουρα δεν γράφτηκε για να βοηθήσει τον Σπήλαιο αλλά για να το υποβαθμίσει με τον τρόπο που γράφτηκε και παρουσιάστηκε!

Τέλος, θα ήθελα να παρακαλέσω μια μερίδα συνδημοτών μου που αναπαρήγαγαν στα μεσα κοινωνικής δικτύωσης το συγκεκριμένο κακόβουλο άρθρο, πρώτα να επεξεργάζονται την ορθότητα ενός άρθρου και τις συνέπειες που μπορεί να έχει. Μετά το «μπάτε σκύλοι αλέστε» θα φτάσουμε να λέμε «βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας»!!!

Ας κοιτάξουμε όλοι μαζί συλλογικά, αλλά και ο καθένας ατομικά το καλύτερο για αυτόν το σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο που είναι ανεκτίμητης πολιτισμικής αξίας και όχι να δυσφημίζεται, να διαστρεβλώνεται η αλήθεια και να αποπροσανατολίζονται οι ευθύνες!
Όλοι έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε τη φήμη και την αξία του τόπου μας!”

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ