ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη – ελαιόλαδο: Θέλουν να ρίξουν τις τιμές οι Ιταλοί – Τρέχουν να προλάβουν τις ελιές τους οι παραγωγοί

Με τις εκτιμήσεις φέτος και με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στους ελαιώνες της Κρήτης να ρίχνουν την φετινή παραγωγή ελαιόλαδου κάτω από τη μισή σε σχέση με αυτή που υπήρξε πέρσι, έχουν ξεκινήσει το λιομάζωμα αρκετοί ελαιοπαραγωγοί στο νησί.

Ειδικά σε ορισμένες περιοχές οι παραγωγοί ξεκίνησαν άρον-άρον την συλλογή του ελαιόκαρπου καθώς ο δάκος που συνεχίζει να χτυπά τα ελαιόδεντρα έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές και πολλοί φοβούνται ότι θα χάσουν και αυτές τις λίγες που έχουν.

Κλοπές ελαιοκάρπου

Ένας “πονοκέφαλος” για τους ελαιοπαραγωγούς είναι και τα περιστατικά κλοπών που καταγράφονται κάθε χρόνο στην Κρήτη με τους επιτήδειους να μπαίνουν νύχτα στα λιόφυτα να τα ραβδίζουν με ταχύτατο ρυθμό και στη συνέχεια να εξαφανίζονται με τον ελαιόκαρπο.

Για αυτό το λόγο άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρά το γεγονός ότι φέτος δεν έχουν την ίδια παραγωγή με πέρσι, κάνουν συχνές περιπολίες στα χωράφια τους.

Λείπουν οι εργάτες

Την ίδια ώρα η έλλειψη εργατικών χεριών παραμένει μεγάλο πρόβλημα για τους παραγωγούς οι οποίοι ελπίζουν να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται αυτήν την περίοδο από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και το οποίο προβλέπει την μετακίνηση 500 ανέργων από την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στο νομό Ηρακλείου.

Ελάχιστη η παραγωγή φέτος

Φέτος ο νομός Ηρακλείου δεν θα ξεπεράσει σε παραγωγή τους 25.000 τόνους ελαιολάδου, αναφέρει αγροτοσυνδικαλιστής σημειώνοντας ότι με την ξηρασία που υπάρχει φέτος, μεγάλο πρόβλημα θα υπάρχει και την επόμενη χρονιά.

Προσπαθούν να ρίξουν τις τιμές οι Ιταλοί

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου ιδιοκτητών ελαιουργείων νομού Ηρακλείου Βαγγέλη Πρωτογεράκη, φέτος, σε σχέση με την τιμή του ελαιολάδου, αυτό που παρατηρείται είναι μία πρπσπάθεια από την πλευρά των ιταλικών εταιρειών να ρίξουν τις τιμές καθώς εκτός από εμάς και εκείνοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την παραγωγή και την ποιότητα του ελαιολάδου.

Ακριβότερη φέτος η συγκομιδή λόγω… μειωμένης παραγωγής

Η πλειοψηφία των ελαιουργείων έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της σε αρκετές περιοχές καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να προλάβουν τον καρπό της ελιάς πριν πέσει στο έδαφος εξαιτίας του δάκου.

Και μέσα σε όλο αυτό το κλίμα οι παραγωγοί θα πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για να μαζέψουν τις ελιές τους καθώς καλούνται να πληρώσουν μεροκάματα από 50 έως 60 ευρώ στους εργάτες που απασχολούν.

Και με δεδομένο ότι φέτος δεν θα βγάλουν την ποσότητα ελαιόλαδου που έβγαλαν πέρσι, τα χρήματα που θα αναγκαστούν να δώσουν θα είναι περισσότερα σε σχέση με εκείνα που έδωσαν πέρσι καθώς θα είναι λιγότερα αυτά που θα βγάλουν από το λάδι που θα παράξουν.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ